torstai 23. lokakuuta 2014

Yle: Tutkija: Toistaiseksi radikalistinen islamismi on ollut Suomessa väkivallatonta

Yle: Tutkija: Toistaiseksi radikalistinen islamismi on ollut Suomessa väkivallatonta 23.10.2014
Yle: Syyrian taistelijat ovat myös paikallispoliisin ongelma – Lounais-Suomesta lähteneitä jopa 15

Suomalaistutkijan mukaan niin sanottujen käännynnäisten määrä Euroopan muslimiyhteisöissä on verrattain pieni.

Tarkkaa määrää Suomessa asuvista radikalisoituneista islamisteista ei ole. Kuitenkin sellaisten radikalisoituneiden henkilöiden määrä, joilla on kontakteja ulkomaille, on kasvanut, sanoo globaaliin jihadismiin keskittynyt avustava tutkija Juha Saarinen Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta.

Toistaiseksi toiminta ei ole ollut väkivaltaista.

– Osallistutaan johonkin internetin foorumien keskusteluihin, jotka käsittelevät jihadismia, ja saatetaan ehkä kannattaa joitain tiettyjä ääriryhmiä al-Qaidaa tai al-Shabaabia somaliyhteisön yhteydessä. Saatetaan myös mennä niin pitkälle, että jaetaan julkisesti propagandaa tai kerätään varoja jonkun tietyn ryhmän toimintaan, mutta väkivaltaista radikalismia ei ole Suomessa esiintynyt kovinkaan paljon ennen Syyriaa.

Saarisen mukaan niin sanottujen käännynnäisten määrä Euroopan muslimiyhteisöissä on verrattain pieni. Ulkomailta palaavilla vierastaistelijoilla on ollut keskeinen rooli terrorismin toteuttamisessa Euroopan jihadistisessa liikehdinnässä.

– Syyrian tapauksessa mahdollisuus on vielä spekulatiivinen, sillä on nähty vasta yksi onnistunut isku Brysselissä alkukesällä, mutta on myös useampi iskuyritys, jotka ovat tulleet viranomaisten tietoisuuteen. Tällaiset ihmiset, jotka palaavat konfliktialueelta radikalisoituneina ja ovat vieläkin sidoksissa jihadistiseen liikehdintään, ovat hyvin konkreettinen turvallisuusuhka, Juha Saarinen sanoo.

___________________________________

Yle: Syyrian taistelijat ovat myös paikallispoliisin ongelma – Lounais-Suomesta lähteneitä jopa 15

Lounais-Suomessa Syyrian taistelijoita tutkiva poliisi toivoo lainsäätäjältä lisää keinoja, joilla epäilyjä voisi tutkia myös netissä.

Lounais-Suomen poliisin alueelta Syyrian taistelujoukkoihin on lähtenyt jopa 15 henkilöä. Joukko on melko suuri, sillä koko maasta lähtijöitä on noin 40. Erityistutkintasektorin johtaja Teijo Ristolan mukaan tämä liittyy siihen, että alueella asuu paljon ulkomaalaistaustaista väestöä.

– Tämä liittyy myös uskontoon. Juuri täällä Etelä-Suomessa on paljon muslimeja. Suurin osa näistä lähtijöistä on ulkomaalaistaustaisia, mutta he ovat Suomen kansalaisia. Siinä mielessä voisi sanoa, että he ovat suomalaisia, painottaa Ristola.

Taisteluihin osallistuneiden palaaminen normaalielämään on kansainvälisesti tiedostettu ongelma. Uhkana on, että radikalisoituminen leviää muihin maihin. Poliisin pitää selvittää, ovatko Syyriassa sotineet vaarallisia Suomeen palattuaankin.

Ristola kertoo, että hänellä ei vielä ole paljon kerrottavaa tapauksista.

– Osa näistä henkilöistä on kertonut, mitä siellä on tehty ja miten siellä on oltu. He eivät ole poliisin seurannassa koko ajan. Poliisi voi haastatella heitä ja puhuttaa heitä ja selvittää sitä, mitä siellä matkalla mahdollisesti on tapahtunut, mutta 24 tunnin seurantaa ei ole olemassa, kertoo Ristola.

Poliisi tavoittaa taistelijoita huolestuneiden omaisten avulla.

– Läheiset usein ovat yhteydessä poliisiin. Tässä ovat sekä viranomaiset mutta myös läheiset henkilöt huolestuneita tilanteesta.

Osa aatesidonnaista väkivaltaa

Erityistutkintasektorin johtaja Teijo Ristola kertoo, että Syyrian taistelijoiden tutkinta luokitellaan aatesidonnaiseen väkivaltaan.

– Tämäntyyppisissä rikoksissa on aate mukana. Nämä eivät ole äkkipikaistuksissa tehtyjä, vaan tässä on voimakas aate takana. Meillä on aivan kotikutoistakin vastaavaa esimerkiksi äärioikeiston eli skinheadien tekemät väkivallan teot ovat yksi esimerkki näistä.

Ristola kertoo, että samaan kategoriaan kuuluvat myös koulusurmat ja äärivasemmiston tekemät tempaukset.

– Useimmiten mielenosoituksissa häiritään toisia mielenosoittajia tai yritetään estää poliisin työtä.

Netti on tärkeä apuväline tutkinnassa

Aatesidonnaisia rikoksia tehdään Lounais-Suomen poliisin alueella kuitenkin vain muutamia kymmeniä tapauksia.

Uudentyyppisen rikollisuuden yleistyminen vaatii poliisilta paljon.
Poliisi voi pyytää luvan telekuunteluun, mutta esimerkiksi Syyrian taistelijoita houkutellaan mukaan netissä. Erityistutkintasektorin johtaja Teijo Ristola toivoisi, että lainsäätäjä antaisi poliisille enemmän apuvälineitä tutkia epäilyjä myös netissä.

– Netissä nämä henkilöt verkostoituvat, heitä rekrytoidaan netissä. Olemme kiinnostuneita siitä, ketkä rekrytoivat ja sitä työtä siellä tekevät. Heidän jäljille pääsemisekseen ja tällaisen ennalta estävän toiminnan käynnistämiseksi se olisi tärkeätä, kertoo Ristola.

Paikallispoliisi toimii yhdessä suojelupoliisin kanssa

Voisi luulla, että vain suojelupoliisi tutkii Syyrian taistelijoiden kaltaista ilmiötä.

– Tutkinta saattaa tulla ihan tavallisille poliiseillekin. Tietenkin suojelupoliisi ja keskusrikospoliisi seuraavat näitä ilmiöinä, mutta konkreettinen tutkinta tehdään yhdessä.

Johtaja Ristola painottaa, että aatesidonnaista väkivaltaa on melko vähän. Pelkoon ei ole aihetta esimerkiksi Turun, Porin tai Rauman kaduilla.

– Ei ole mitään syytä pelätä. Todennäköisyys, että jotain tapahtuisi, on hyvin pieni, kertoo Ristola.