perjantai 31. lokakuuta 2014

MTV3: Poliisit raiskasivat venäläisen Katjan lesbouden takia – turvapaikka Suomesta

MTV3: Poliisit raiskasivat venäläisen Katjan lesbouden takia – turvapaikka Suomesta 31.10.2014
MTV3: Maahanmuuttovirasto: Venäläisen Katjan tapaus harvinainen

Venäläinen Katja* ja valkovenäläinen Maja* tapasivat viisi vuotta sitten etelänlomalla ja rakastuivat.

Aluksi naiset pystyivät tapaamaan toisiaan kummankin kotimaassa, kunnes vuonna 2012 Katjan kohtaama syrjintä Venäjällä kärjistyi niin, että hän pakeni kotimaastaan.

Katja oli viettämässä työpaikkansa juhlia Pietarissa, kun kollegat saivat kuulla hänen seksuaalisesta suuntautumisestaan.

– Kun meillä oli juhla, miehet sopivat juovuksissa, että he näyttävät minulle, millainen on oikea mies. He ottivat minut kiinni, ahdistivat nurkkaan ja aikoivat raiskata minut, Katja kertoi Maahanmuuttoviraston turvapaikkapuhuttelussa vuonna 2012.

Katja pääsi pakoon ja hänen ystävänsä antoi kyydin läheiselle poliisiasemalle rikosilmoituksen tekemistä varten. Siellä tilanne paheni.

– Silloin poliisin työntekijät, heitä oli kaksi, saivat tietää minun seksuaalisesta suuntautumisestani. Molemmat tekivät minulle seksuaalista väkivaltaa, hyvin rajulla tavalla, Katja kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

Katja kertoo, että joukkoraiskauksen jälkeen poliisit uhkasivat häntä. Hänen tulisi pitää suunsa kiinni.

– Joko jäät kiinni huumeista tai sinut tapetaan tai järjestetään jokin tapaturma, jossa kuolet. Mutta joka tapauksessa henkiin et jää.

Katja hoidatti vammojaan pietarilaisessa sairaalassa. Seuraavana päivänä hän pakeni Majan luo Valko-Venäjälle tekemättä rikosilmoitusta.

Suomeen presidentinvaalien takia

Mutta pariskunta kertoo, että Valko-Venäjällä syrjintä jatkui. Jo aiemmin Majan naapuri oli rikkonut tämän auton tuulilasin ja naarmuttanut sen kylkiä. Työpaikalla ja naapurustossa kiusattiin.

– Kun menimme Majan kanssa ulos, naapuri huusi niin, että koko piha kuuli, että siinä menevät pederastkit. Se on kirosana, tarkoittaa homoja.

Pariskunta lähti Suomeen. Ratkaisevaa maan valinnassa oli se, mitä Suomen politiikassa tapahtui vuoden 2012 alussa.

– Suomessa asuva äitini kertoi, että yhteiskunta on niin suvaitsevainen, että jopa presidentinvaaleissa oli ehdokkaana mies, jonka seksuaalinen suuntautuminen ei ole perinteinen. Halusimme Majan kanssa asumaan tällaiseen maahan.

Turvapaikan hakeminen oli naisille raskas prosessi. Ensimmäisessä turvapaikkapuhuttelussa heillä ei ollut mukanaan lakimiestä ja päätös oli kielteinen.

Kun naiset valittivat päätöksestä hallinto-oikeuteen, Katja kertoi poliisilaitoksella tapahtuneesta raiskauksesta. Uusien tietojen takia oikeus palautti asian Maahanmuuttoviraston käsittelyyn.

Pari viikkoa sitten annettu päätös oli myönteinen.

– Ensin emme uskoneet siihen. Odotimme taas kerran kielteistä vastausta. Kun vastaus olikin myönteinen, aloimme Katjan kanssa itkeä, Maja kertoo.

*Molempien naisten nimi muutettu turvallisuussyistä.



NAISTEN TURVAPAIKKAPROSESSI

Naiset hakevat turvapaikkaa Maahanmuuttovirastolta vuonna 2012. Naiset kertovat turvapaikkapuhuttelussa muun muassa Katjaan kohdistuneesta raiskausyrityksestä ja Majan saamista tappouhkauksista sekä hänen autonsa vaurioittamisesta.

Ensimmäinen päätös on kielteinen. Viraston mielestä naisiin ei kohdistunut kotimaissaan vainoa, eikä vainon vaaraa ole jatkossakaan.

Naiset valittavat päätöksestä hallinto-oikeuteen. Tässä vaiheessa Katja kertoo poliisilaitoksella tapahtuneesta joukkoraiskauksesta, josta hän on aiemmin pysynyt hiljaa. Hän on pelännyt, että kaikki Suomessa laaditut asiakirjat annetaan Venäjän viranomaisille, jos hänet käännytetään maasta.

Hallinto-oikeus palauttaa asian Maahanmuuttovirastoon. Hallinto-oikeus ei halua ottaa asiaan kantaa, koska hakijat ovat toimittaneet uutta näyttöä tilanteestaan kotimaissaan.

Maahanmuuttovirasto antaa naisille myönteisen turvapaikkapäätöksen. Tällä kertaa virasto katsoo molempien kohdalla, että he ovat vaarassa joutua lesboutensa takia oikeudenloukkausten kohteiksi kotimaissaan. Virasto hyväksyy Katjan kertomuksen poliisitalolla tapahtuneesta raiskauksesta. He uskovat Katjaa lääkärinlausuntojen perusteella ja siksi, että tarinan yksityiskohdat ovat johdonmukaiset.

_______________________________________

MTV3: Maahanmuuttovirasto: Venäläisen Katjan tapaus harvinainen

Maahanmuuttoviraston antama päätös venäläisen Katjan* tapauksessa on erittäin harvinainen Suomessa.

Hän sai puolisonsa, valkovenäläisen Majan* kanssa myönteisen turvapaikkapäätöksen Suomesta pari viikkoa sitten. Maahanmuuttovirasto katsoi, että naiset saattavat lesboutensa takia kohdata vainoa kotimaissaan.

Maahanmuuttoviraston mukaan venäläisille homoseksuaaleille on toistaiseksi myönnetty alle kymmenen turvapaikkaa Suomesta. Katjan ja Majan lakimiehen mukaan päätös onkin merkittävä.

– Näin tunnustetaan se tosiasia, että homoseksuaalien asema Venäjällä on huono ja että tällaiset henkilöt ovat jopa todellisessa hengenvaarassa, sanoo lakimies Hanna-Maria Seppä Asianajotoimisto Hippi Oy:sta.

Venäjän tilanne kiristyi viime vuonna, kun maassa astui voimaan niin sanottu homopropagandalaki, joka kieltää esimerkiksi homosuhteiden ja pedofilian propagoinnin alaikäisille.

– Se on antanut viranomaisille mahdollisuuksia kohdistaa ehkä vääränlaisia toimenpiteitä vähemmistöihin. Tämä laki ja kiristynyt asenneilmapiiri otetaan huomioon venäläisiä homoseksuaaleja koskevissa päätöksissä, sanoo tulosalueen johtaja Riitta Koskela Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköstä.

Vuosittain noin parisataa venäläistä hakee turvapaikkaa Suomesta. Koskelan mukaan heistä alle kymmenen vetoaa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuulumiseen. Määrä on pysynyt tasaisena viime vuodet.

Tarkkaa tilastoa siitä, miksi turvapaikkoja Suomesta haetaan, ei ole.

"Vainotun ei voida edellyttää menevän kaappiin"

Maahanmuuttoviraston linjauksiin on viime vuosien aikana vaikuttanut vahvasti korkeimman hallinto-oikeuden ennakkoratkaisu vuodelta 2012.

– KHO linjasi ihan viisaasti sellaisen ajatuksen, että seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvan henkilön ei voida edellyttää menevän niin sanotusti kaappiin, että hän välttäisi viranomaisten vainon, Koskela sanoo.

Koskelan mukaan virasto on pitänyt tätä lähtökohtana jo aiemmin, mutta ratkaisu on vahvistanut linjausta entisestään. Se oli myös keskeinen syy siihen, että virasto on alkanut kiinnittää tarkempaa huomiota homoseksuaalien hakemuksiin.

– Meillä on tarkasteltu päätöskäytäntöjä ja pyrimme koko ajan kehittämään niitä. Lisäksi olemme saaneet koulutusta muun muassa Setalta, Koskela kertoo.

Lakimies Sepän mielestä osaaminen Maahanmuuttovirastossa on hyvällä tasolla. Laissa on kuitenkin kohtia, jotka ovat hakijoille hankalia.

– Lähtökohtaisesti heidän tulisi turvautua oman kotimaansa viranomaisten suojeluun ja esimerkiksi tässä tapauksessa on käynyt selkeästi ilmi, ettei tällaista tosiasiallista mahdollisuutta ole.

Myönteisen turvapaikkapäätöksen keskeisin syy oli juuri se, että Katja kertoi kohdanneensa erittäin raakaa seksuaalista väkivaltaa nimenomaan viranomaisten taholta.

*Nimet muutettu haastateltavien turvallisuuden takia.