keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Kansan Uutiset: Ulkomainen opiskelija tuo jopa 200 000 euroa Suomelle

Kansan Uutiset: Ulkomainen opiskelija tuo jopa 200 000 euroa Suomelle 29.10.2014
SYL ja SAMOK: Kansainväliset opiskelijat ovat timantteja Suomen taloudelle
FaktaaExpress 4A/2014 (pdf)

Kansainvälinen tutkinto-opiskelija voi tuottaa jopa 200 000 euron nettohyödyn Suomen julkiseen talouteen, todetaan ulkomaalaisten korkeakouluopiskelijoiden kansantaloudellisia vaikutuksia selvittävän VATT:n ja CIMO:n tutkimuksen esiselvityksessä.

Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK ja Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) kiittivät keskiviikkona yhteisessä tiedotteessaan siitä, että Suomessa on vihdoin selvitetty kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden tuomia kansantaloudellisia hyötyjä.

Selvityksen mukaan hyöty koostuu muun muassa opiskelijoiden kulutuksesta, työssäkäynnistä ja näistä kertyvistä suorista ja välillisistä verotuloista sekä opiskeluaikana että valmistumisen jälkeen. Opiskelijat lisäksi vahvistavat kansainvälisiä verkostoja ja yritystoimintaa maiden välillä.

Selvitys todistaa myös sen puolesta, että juuri nuoret ja työkykyiset tuovat suurimman hyödyn julkiseen talouteen.

Asia on ollut julkisessa keskustelussa erityisesti EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksujen osalta.

Esiselvitys on julkaistu CIMO:n FaktaaExpress -sarjassa.

___________________________________________

SYL ja SAMOK: Kansainväliset opiskelijat ovat timantteja Suomen taloudelle

Kansainvälinen tutkinto-opiskelija voi tuottaa jopa 200 000 euron nettohyödyn Suomen julkiseen talouteen, todetaan ulkomaalaisten korkeakouluopiskelijoiden kansantaloudellisia vaikutuksia selvittävän VATT:n ja CIMO:n tutkimuksen esiselvityksessä. Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ja Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ovat iloisia siitä, että Suomessa on vihdoin selvitetty kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden tuomia kansantaloudellisia hyötyjä. Vastaavia tutkimuksia on tehty Suomen lisäksi muun muassa Tanskassa, Hollannissa ja Saksassa.

Kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden tuoma kansantaloudellinen hyöty koostuu mm. opiskelijoiden kulutuksesta, työssäkäynnistä ja näistä kertyvistä suorista ja välillisistä verotuloista sekä opiskeluaikana että valmistumisen jälkeen. Tutkimuksen mukaan opiskelijat vahvistavat kansainvälisiä verkostoja ja yritystoimintaa maiden välillä, jonka lisäksi juuri nuoret ja työkykyiset tuovat suurimman hyödyn julkiseen talouteen.

“Kansainvälisistä tutkinto-opiskelijoista kannattaa pitää kiinni myös taloudellisista syistä. Heidän panoksensa Suomen talouden nostamiseksi nykyisestä matalalennosta on erittäin arvokas”, huomauttavat SYL:n puheenjohtaja Piia Kuosmanen ja SAMOKin puheenjohtaja Toni Asikainen.

Esiselvitys on julkaistu CIMO:n FaktaaExpress -sarjassa.