torstai 23. lokakuuta 2014

Savon Sanomat: Nuorten keskustelupalstalla kuohuu: McDonald'seihin suunnitellaan rasistista iskua

Savon Sanomat: Nuorten keskustelupalstalla kuohuu: McDonald'seihin suunnitellaan rasistista iskua 23.10.2014

Nuorille suunnatulla keskustelupalstalla suunnitellaan rasistisia tiedotteita, joita levitettäisiin pikaruokaravintoloihin. Kohteeksi on suunniteltu myös Helsingin seudun liikennettä. Keskustelijat suunnittelevat levittävänsä viestejä esimerkiksi ravintolan tiloihin ja bussipysäkeille. Palstalla ei ole kuitenkaan vielä viitteitä siitä, että lappuja olisi levitetty mihinkään.

Keskusteluketjussa on muun muassa luonnos, jossa lukee McDonald'sin logoilla varustettuna:

– Huomio: Viimeaikaisten tapahtumien johdosta joudumme perimään oston yhteydessä romaneilta ja somaleilta erillisen palvelumaksun, jonka suuruus on 1€. Kiitos yhteistyöstänne!

Vastaavanlaisia viestejä levitettiin helmikuussa 2011. Tuolloin lappuja kiinnitettiin joihinkin Länsi-Suomen McDonald'sien ja Hesburgereiden ikkunoihin.

Palstalla viestien tekeminen nähdään kepposteluna ja pilana. Esimerkiksi aloitusviesti kuuluu näin:

– Tehdäänkö jotain ebiniä pitkästä aikaa? Tää on aika vanha jekku, joka on ollut olemassa ekoilta suomilaudoiltakin asti.

Poliisi: Tämä on vakava asia

Sosiaalisessa mediassa sivutyötään tekevä nettipoliisi Miika Mutanen kertoo, että poliisi ei suvaitse vähemmistöjen syrjintää millään tasolla.

– Kyseinen keskustelupalsta on tuttu. Aluksi pyrimme ottamaan yhteyden palstan valvojiin, jotta he poistaisivat asiattomat viestit. Jos sitten edetään ihan konkreettiselle tasolle, tulee mieleeni rikosnimekkeeksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan, Mutanen Itä-Suomen poliisilaitokselta sanoo.

– Tämä on vakava asia. Tässä voi olla kyseessä nuoria, jotka eivät ymmärrä, kuinka vakavasta asiasta onkaan kysymys, Mutanen jatkaa.

Yrittäjä: Huonoa makua

Viittä McDonald's-ravintolaa pääkaupunkiseudulla pyörittävä Esa Soininen on ymmällään. Hän ei ole törmännyt aiemmin vastaavaan ilkivaltaan omistamissaan ravintoloissa.

– Aion ottaa yhteyttä McDonald'sin viestintään ja tätä kautta puntaroida, voimmeko tehdä asialle jotain. Tämä ei ole asiallista. Jos kyseessä on jokin läppä, täytyy olla erittäin huono maku. Olisi myös mukavaa tietää, mikä on tarkka motiivi. Onko esimerkiksi tarkoitus heikentää meidän liiketoimintaa, Soininen ihmettelee.