Lapin Kansa: 5111 kilometriä Mekkaan 31.10.2014
Suomalaissyntyinen nuori nainen kääntyi islaminuskoon.
Lappi asuinpaikkana tuo muslimille omat haasteensa.
Oviaukosta pilkistävät lämpimästi hymyilevät, huivin reunustamat kasvot. Rovaniemeläinen Safiya, 20, toivottaa meidät tervetulleeksi äitinsä kotiin. Suomalaissyntyinen Safiya lausui islamin uskontunnustuksen viime keväänä. Samalla hän meni naimisiin Irakista kotoisin olevan miehen kanssa.
– Moni ajattelee mieheni pakottaneen minut muslimiksi, mutta asia ei ole niin. Käännyin islaminuskoon omasta tahdostani, Safiya sanoo.
Uskonnot ovat kiinnostanet Safiyaa aina. Koraanin hän lainasi kirjastosta ensi kertaa noin kymmenen vuotta sitten.
Islamista tuli läheisempi yläasteella, kun kaveripiirissä oli muslimeita. Rukoilemaan Safiya oppi kurdipoikaystävän opastuksella.
– Varsinainen käänne tapahtui kolme vuotta sitten lomamatkalla Egyptissä, Safiya muistelee hymyillen.
Muun ryhmän vielä ruokaillessa, turistibussin turvamies kysyi Safiyalta, haluaisiko hän käydä kadun toisella puolella sijaitsevassa moskeijassa.
– Sisällä moskeijassa liikutuksen kyyneleet valuivat poskiani pitkin, Safiya kertoo.
Viime kesän lopulla miehensä kanssa Helsinkiin muuttanut Safiya käy rukoushuoneella koraaninlukutunneilla.
– Mahdollisuus käydä rukoushuoneella tuntuu etuoikeutetulta. Rovaniemellä ei sellaista ole, Safiya sanoo.
Rovaniemellä perjantairukouksia ja juhlatilaisuuksia on järjestetty Lähteentien pirtissä, mutta virallinen yhteinen hengellinen kokoontumispaikka puuttuu. Lähin sellainen löytyy Oulusta, neljän tunnin ajomatkan päästä.
– Ymmärrän nyt hyvin muslimeja, jotka haluavat muuttaa pohjoisesta etelään. Uskoa ei ole aina helppo toteuttaa Lapissa, Safiya kertoo.
Safiyan vielä asuessa Rovaniemellä kesällä 2014 muslimien paastokuukausi ramadan ajoittui keskikesälle.
– Ramadanin aikaan saa syödä vasta auringonlaskun jälkeen. Koska Rovaniemellä aurinko ei laskenut, rukoilin ja ruokailin aluksi Kemin aikataulussa. Myöhemmin siirryin Tervolan aikatauluun, Safiya kertoo.
Rukoushetket rytmittävät muslimin päivää. Vuorokauden aikana Muhammedin syntymäkaupunkia Mekkaa kohti kumarretaan kaiken kaikkiaan viisi kertaa.
– Ensimmäiseen rukoukseen herätään ennen auringonnousua, joka tarkoittaa esimerkiksi maaliskuussa kello kolmea aamulla. Sen jälkeen voi mennä takaisin nukkumaan, hän kertoo.
– Nykypäivänä oikean rukoussuunnan löytää kätevästi puhelinsovelluksella, Safiya hymyilee.
Hänellä on älypuhelimessaan MuslimPro-applikaatio, joka sisältää kompassin, koraanin, oikeat rukousajat ja kalenterin.
Kellon lähestyessä puoli neljää, kajauttaa iPhone automaattisesti ilmoille myöhäisiltapäivän rukouskutsun. Safiya vaihtaa ylleen kokomustan kaulan sekä hartiat peittävän hijabin.
Hän levittää rukousmattonsa, nostaa kätensä korviensa tasalle ja lausuu rukouksen ensimmäiset sanat ”Allahu akbar” – ”Allah on suuri”. Arabiankielinen rukous on ohi noin kuudessa minuutissa.
– Rukoilematta jättäminen on islaminuskossa jopa suurempi synti kuin tappaminen. Jos et rukoile, sinulla ei ole mitään mahdollisuuksia päästä paratiisiin kuoleman jälkeen, Safiya kertoo.
Islam vastustaa kuitenkin tiukasti aiheetonta väkivaltaa ja tappamista.
– Islamia kritisoivat henkilöt ovat esimerkiksi löytäneet koraanista kohdan, jossa käsketään surmaamaan vääräuskoiset. He eivät kuitenkaan kerro, miten lause jatkuu, Safiya kertoo.
Vääräuskoisten hengiltä ottaminen on kyseisen virkkeen mukaan sallittua vain, mikäli he eivät tee sovintoa muslimien kanssa. Jos sovinto syntyy, tulee vääräuskoiset jättää rauhaan ja suojella heitä.
– Myös musliminaisen asema on yleisen käsityksen mukaan huono. Todellisuudessa naiset voivat käydä töissä, hakea avioeroa ja käyttää ehkäisyä, oikoo Safiya.
Esimerkiksi Saudi-Arabian kieltolaki, jonka mukaan nainen ei saa ajaa autoa, ei pohjaudu islaminuskoon vaan vanhoihin heimolakeihin.
Suomalaisessa kulttuurissa kasvanut Safiya ei myöskään näe kasvojen peittämistä naisia rajoittavana tekijänä.
– Mitä enemmän olen tutkinut ja lukenut koraania, sitä vakuuttuneempi olen, että musliminaisten kasvojen kätkemiselle on hyvät perusteet, hän kertoo.
Safiyan mies ei kuitenkaan toivo vaimonsa käyttävän ainoastaan silmät paljastavaa niqabia. Hänen mielestään vaate on turhan äärimmäinen ja kiinnittää liikaa negatiivista huomiota.
– Toivon olevani muslimina hyvä esimerkki muille. On tärkeää olla suvaitsevainen ja ymmärtäväinen – olemmehan kaikki ihmisiä, Safiya toteaa.
Haastateltavan nimenä on käytetty hänen islamilaista kutsumanimeään.