Iltalehti: Poliisi voi soittaa Syyrian taisteluista palanneelle 21.10.2014
Poliisi, sosiaaliviranomaiset ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat jo ryhtyneet hommiin Lähi-idän taisteluita kokeneiden ja takaisin Suomeen saapuneiden suhteen.
Suojelupoliisin (Supo) mukaan Syyriaan on lähtenyt Suomesta yli 40 henkilöä, joista osa on myös jo palannut takaisin.
- Pyrimme tunnistamaan kaikki takaisin tulleet ja tekemään arvion siitä, ovatko nämä henkilöt uhka kansalliselle turvallisuudelle, kansallisen väkivaltaisen ekstremismin ehkäisyn verkoston päällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä kertoo.
Mankkisen mukaan osa Suomeen takaisin tulleista henkilöistä on sellaisia, jotka ovat syyllistyneet taistelualueilla rikoksiin. Heidät pyritään saamaan Suomessa rikosoikeudelliseen vastuuseen teoistaan.
- Näissä tapauksissa poliisi tekee esitutkinnan, jonka jälkeen jutut menevät syyttäjällä, Mankkinen toteaa.
Väkivallan riskiä pienennetään
Rikoksiin syyllistyneiden ihmisten lisäksi Lähi-idän sota-alueilta on palannut Suomeen myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole syyllistyneen mihinkään rikolliseen, kuten esimerkiksi perheidensä mukana olleita lapsia ja nuoria.
Lisäksi palaajissa on henkilöitä, joiden ei tiedetä tai ei voida todistaa syyllistyneen mihinkään rikolliseen.
Heidän kohdallaan poliisin, sosiaaliviranomaisten ja terveydenhuollon ammattilaisten tarkoituksena on vähentää väkivallan ja rikollisuuden riskiä. Palaajiin otetaan yhteyttä tapauskohtaisesti esimerkiksi puhelimitse tai tapaamalla henkilökohtaisesti.
- Tiedämme kansainvälisen tutkimuksen perusteella, että henkilöillä, jotka ovat olleet tällaisissa olosuhteissa muussa kuin sotilaan roolissa, saattaa olla enemmän mielenterveysongelmia. He saattavat olla traumatisoituneita, Mankkinen toteaa.
Mankkisen mukaan oleskelu väkivaltaisessa ympäristössä voi kohottaa ylipäätään henkilön riskiä käyttää tulevaisuudessa väkivaltaa - ei pelkästään terroristisessa mielessä vaan myös esimerkiksi koti- tai katuväkivaltaa.
- Näiden henkilöiden muodostamaa mahdollista uhkaa paitsi heille itselleen myös heidän lähipiirilleen ja laajemmin yhteiskunnalle pyritään vähentämään näiden yhteydenottojen avulla, Mankkinen toteaa.
Yhteinen turvallisuus kyseessä
Sisäministeriön mukaan viranomaiset seuraavat tarkasti sota-alueille suuntautuvaa matkustamista.
- Poliisi seuraa, kuten myös kaikki valtiot, tarkasti sitä, millaista liikennettä Syyrian suuntaan on. Se on tietysti vaikea tehtävä, koska Turkin kauttahan sinne mennään. Pyrimme kuitenkin tunnistamaan mahdollisimman hyvin ne henkilöt, jotka sinne lähtevät ja jotka sieltä palaavat, Mankkinen sanoo.
Supon mukaan Suomesta on lähdetty Syyriaan joka puolelta maata, vaikka suurin suma onkin keskittynyt pääkaupunkiseudun ja suurimpien kaupunkien ympäristöön.
Sitä, kuinka moneen alueelta palanneeseen viranomaiset ovat jo olleet yhteydessä, ei Mankkinen tiedä. Hänen mukaansa käytännön työ tehdään kunnissa.
- Pähkinänkuoressa: viranomaisten tehtävänä on vähentää yhteiskuntaan kohdistuvaa kaikenlaisen väkivallan uhkaa. Tämä on sekä yhteiskunnan että meidän kaikkien turvallisuuttamme lisäävää toimintaa, Mankkinen summaa.
Syyrian taisteluista palanneista on uutisoinut aiemmin muun muassa sekä Yle että Ilta-Sanomat.