torstai 30. lokakuuta 2014

Kansan Uutiset: ”Miksi SDP lähti kovan oikeistolaisen koulutuspolitiikkaan takuumieheksi?”

Kansan Uutiset: ”Miksi SDP lähti kovan oikeistolaisen koulutuspolitiikkaan takuumieheksi?” 30.10.2014
SONK: Krista Kiurun esitys lukukausimaksuista on järjenvastainen!
Verkkouutiset: SDP:ssä myös ymmärrystä ulkomaalaisopiskelijoiden lukukausimaksulle
Yle: Oulun yliopiston rehtori: Lukuvuosimaksuilla ei rikastuta

Paavo Arhinmäen mukaan vasemmistoliitto ja vihreät estivät hallituksessa lukukausimaksut. Nyt kokoomuksen ja EK:n ajama hanke etenee.

Hallitus esittää vähintään 4 000 euron lukukausimaksua EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Esitys lähti opetus- ja kulttuuriministeriöstä lausuntokierrokselle keskiviikkona.

Viime kevääseen asti kulttuuri- ja urheiluministerinä toimineelle vasemmistoliiton puheenjohtajalle esitys ei tullut yllätyksenä: EK, kokoomus ja sosiaalidemokraatit ovat ajaneet lukukausimaksuja viimeiset kolme vuotta, hän kirjoitti torstaina Facebookissa.

Arhinmäen mukaan hallituksessa Vasemmisto yhdessä vihreiden kanssa onnistui pysäyttämään tällaiset esitykset.

”Erityinen vastuu oli minulla opetus- ja kulttuuriministeriön toisena ministerinä, kun vahdin, ettei kirjauksia lukukausimaksuista tule mihinkään papereihin.”

Arhinmäen mukaan kukaan ei usko, että lukukausimaksuilla kerättäisiin merkittäviä tuloja. Järjestelmään voi mennä enemmän rahaa kuin sillä kerätään.

Seuraavaksi yleiset lukukausimaksut

”Mutta maksujen kerääminen ei olekaan ensisijainen tavoite tässä vaiheessa, vaan nyt halutaan tehdä säästöjä estämällä ulkomaalaisia opiskelijoita tulemasta Suomeen. Yliopistojen ja korkeakoulujen kansainvälistymiselle lukukausimaksut ovat todella kova isku.”

Myöhemmässä vaiheessa esityksellä pehmitetään Arhinmäen mukaan tietä myös yleisiin kaikkia koskeviin lukukausimaksuihin. EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden lukukausimaksua vaihtoehdoksi on jo esitetty "rekisteröitymismaksua" kaikille opiskelijoille.

Arhinmäki kirjoittaa keskustan, kokoomuksen, vihreiden ja RKP:n hallituksen avanneen tien lukukausimaksuille yliopistolain uudistuksella ja maksukokeilulailla.

”Nyt sitten Kokoomus, SDP, RKP ja KD haluavat viedä taas astetta pidemmälle. Ainakin Kokoomuksen ja EK:n tavoitteena tämän tien päässä on lukukausimaksut kaikille, mutta miksi sosiaalidemokraatit ovat lähteneet tähän kovaan oikeistolaiseen koulutuspolitiikkaan takuumiehiksi? Koulutuksellinen tasa-arvo oli vielä joskus yksi SDP:n tärkeimmistä periaatteista. Valitettavasti se näytetään hylänneen.”

__________________________________

SONK: Krista Kiurun esitys lukukausimaksuista on järjenvastainen!

Sosialidemokraattiset opiskelijat – SONK ry tyrmää opetusministeri Krista Kiurun ja Opetus- ja kulttuuriministeriön aikeet saattaa ulkomaiset opiskelijat lukukausimaksujen piiriin. VATT:n ja CIMO:n tuoreen tutkimuksen esiselvityksen mukaan kansainvälinen tutkinto-opiskelija voi tuottaa jopa 200 000 euron nettohyödyn Suomelle.

- Lukukausimaksujen edistäminen uuden tiedon valossa on silkkaa hulluutta. Lukukausimaksuilla näivetetään kansainvälisten opiskelijoiden hakeutumista etenkin pienempiin korkeakouluihin ja lisätään oppilaitosten byrokratiaa. Porvarit vievät demareita kuin pässiä narussa, varapuheenjohtaja Pekka Tuuri ärähtää.

Lukukausimaksuja ei voida kestävästi perustella millään mittareilla. Maksut häätävät myös nuoret osaajat pois Suomesta. Päättäjien olisi hyvä muistaa, että nykyäänkin EU/ETA-maiden ulkopuolisilta opiskelijoilta vaaditaan varoja oleskeluluvan saamiseksi. Koulutuksen kaupallistuminen voi ainoastaan tuoda näennäisiä pieniä pikavoittoja, mutta laajemmin katsottuna taloudellinen hyöty on mitätön tai jopa negatiivinen.

OKM:n esitykselle ei ole järkiperusteita. Esitys on pelkästään ideologinen ja sosialidemokraattisen arvomaailman vastainen. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on useaan otteeseen ilmaissut kannattavansa maksutonta koulutusta kaikille. Myös SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin on kertonut selkeästi vastustavansa lukukausimaksuja.

- SONK vetoaa SDP:n puheenjohtajaan Antti Rinteeseen, nyt on aika tehdä sosialidemokraattista politiikkaa ja pitää kiinni maksuttomasta koulutuksesta, puheenjohtaja Anette Karlsson painottaa.

_____________________________________

Verkkouutiset: SDP:ssä myös ymmärrystä ulkomaalaisopiskelijoiden lukukausimaksulle

SDP:stä löytyy myös ymmärrystä ulkomaalaisopiskelijoille esitetylle lukukausimaksulle.

Kansanedustaja Suna Kymäläisen (sd.) mielestä lukukausimaksua esittänyt opetusministeri Krista Kiuru (sd.) on oikealla asialla.

Kymäläinen puolustaa ja kannattaa puoluetoverinsa lausunnoille lähtenyttä lakiesitystä EU- ja ETA-alueiden ulkopuolisten korkeakouluopiskelijoiden lukukausimaksuiksi huolimatta opiskelijajärjestöjen esittämistä kielteisistä kannoista.

Myös Sosialidemokraattiset opiskelijat SONK teilasi Kiurun esityksen selkein sanankääntein, ja vaati puolueen puheenjohtaja Antti Rinnettä puuttumaan asiaan.

– Tiukkana aikana, kun tehdään leikkauksia muun muassa sosiaaliturvaan, on välttämätöntä katsoa mihin verorahoja käytetään. Suomen ei todellakaan pidä olla ainoa maa maailmassa, jossa opiskelu on myös ETA-alueen ulkopuolisille ilmaista, sanoo Kymäläinen.

– Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa on lukukausimaksukokeilusta hyviä kokemuksia. Tämä muutos on perusteltua kääntää voimavaraksi, suomessa on laadukas koulutus, siitä voi ryhdikkäästi periä maksua, Kymäläinen jatkaa.

Hän huomauttaa, että kyseessä on uudistus, jota erityisesti korkeakoulut ovat voimakkaasti toivoneet.

– Maksut varmistavat, että jokainen Suomessa opiskeleva ei EU- tai ETA-alueen kansalainen osallistuu suomalaisten veronmaksajien kustantaman koulutuksen kulujen kuittaamiseen, myös siinä tilanteessa jos työllistyisi valmistumisen jälkeen Suomen ulkopuolelle, perustelee Kymäläinen.

________________________________________

Yle: Oulun yliopiston rehtori: Lukuvuosimaksuilla ei rikastuta

Oulun korkeakoulujen johto ja opiskelijat eri mieltä lukuvuosimaksujen tarpeellisuudesta. Opiskelijoiden mielestä lukuvuosimaksut romahduttavat kaupungin kansainvälisyyden, kun rehtorien mukaan maksut voivat jopa lisätä sitä.

Oulun korkeakoulujen johdossa suhtaudutaan myönteisesti hallituksen suunnittelemiin lukuvuosimaksuihin.

Hallitus suunnittelee EU:n ja Euroopan talousalueen ulkopuolelta tuleville korkeakouluopiskelijoille vähintään 4000 euron suuruista lukuvuosimaksua. Opetus- ja kulttuuriministeriön luonnos lähti lausuntokierrokselle eilen.

Oulun ammattikorkeakoulun rehtori Jouko Paaso suhtautuu EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden lukuvuosimaksuihin myönteisesti.

– Koulutusviennillä ei ole taloudellista merkitystä, jos se on ilmaista, Paaso sanoo.

Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen ei usko, että lukuvuosimaksuilla tullaan rikastumaan, mutta ne voivat edistää kansainvälistymistä.

– Nykyinen lainsäädäntö haittaa yhteistutkintoon johtavien koulutusohjelmien laatimista. Valtaosa ulkomaisista yliopistoista perii lukukausimaksuja ja meidän järjestelmämme on täysin erilainen, Lajunen sanoo.

– Emme saa esimerkiksi antaa ulkomaisen yliopiston kanssa yhteistutkintoa, jos partneri perii lukuvuosimaksua omilta opiskelijoiltaan.

"Markkinointiin ei ole panostettu tähänkään mennessä"

Opiskelijajärjestöjen mukaan asia on päinvastoin: lukuvuosimaksut romahduttaisivat korkeakoulujen kansainvälisyyden.

– Jos Oulun yliopistossa olisi lukukausimaksut, niin koulutusohjelmien markkinointiin pitäisi investoida todella paljon rahaa. Markkinointiin ei ole panostettu tähänkään mennessä, sanoo Oulun yliopiston ylioppilaskunnan kansainvälisten asioiden ja järjestöasioiden asiantuntija Juuli Juntura.

– Ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden määrä on tippunut Ruotsissa ja Tanskassa, missä lukukausimaksut on otettu jo käyttöön. Tulotkin ovat menneet apurahajärjestelmän hallinnointiin, Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Markus Mäkitalo kertoo.

Jos lukuvuosimaksut otetaan käyttöön, korkeakoulujen tulee luoda EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta tuleville vähävaraisille opiskelijoille oma apurahajärjestelmä. Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajusen mukaan järjestelmässä riittää jalostettavaa.

– Esimerkiksi hyvin menestyneiden opiskelijoiden stipendi voisi olla, että lukukausimaksua ei peritä. Yliopistoilla on säilytettävä oma harkinta tässä asiassa.