MTV3: Terrorismijutun esitutkinta: Osa epäillyistä radikalisoitui Saudi-Arabiassa 20.10.2014
Osa terrorismin rahoitusjutun epäillyistä radikalisoitui Saudi-Arabiassa, selviää keskusrikospoliisin esitutkinta-aineistosta. Krp:n terrorismin rahoitukseen liittyvässä tutkinnassa selvisi, että vyyhtiin liittyneistä somalitaustaisista miehistä neljä oli opiskellut uskonnollisessa Medinan yliopistossa.
Kyse on siis vuonna 2011 aloitetusta esitutkinnasta, joka nivoutuu rahalähetyksiin Somaliaan. Syytteessä on kolme miestä ja nainen, mutta epäiltyjä oli tutkinnassa useampi. Tällä jutulla ei ole yhteyttä tuoreempaan terrorismitutkintaan.
Rahoitusjutun oikeudenkäynnin valmisteluistunto pidettiin pari viikkoa sitten ja krp julkisti 5000-sivuisen esitutkinta-aineiston tänään. Tässä jutussa referoidaan sen ydinkohtia.
Syytteiden mukaan Somaliaan lähetettiin vuosina 2009-2010 yhteensä noin 3200 euroa rahaa. Kuvioon liittyy yhden miehen osalta myös syyte veljensä värväämisestä terrorismiin ja terroristisen rikoksen valmistelu.
Syytetyt ovat kiistäneet rikosepäilyt ja osasta on tehty syyttämättäjättämispäätöksiä.
Suomalaismies epäiltynä Saudi-Arabiassa
Esitutkinta-aineiston mukaan maaliskuussa 2009 Saudi-Arabiassa otettiin kiinni Suomen kansalaisuuden saanut somalimies, josta tässä jutussa käytetään lyhennettä Y. 28-vuotiaan Y:n kiinniotosta kantautui tieto suojelupoliisille, joka tiedusteli hänestä toiselta Suomessa asuvalta somalitaustaiselta mieheltä, 33-vuotiaalta S:ltä.
Y opiskeli Medinan yliopistossa, jossa myös S. oli opiskellut.
Toukokuun lopussa 2010 Saudi-Arabia vapautti Y:n ja mies palasi Suomeen. Esitutkinta-aineiston mukaan miestä olisi epäilty terrorismirikoksesta, mutta Y ei saanut itse tietää tällaisesta. Suojelupoliisi keskusteli miehen kanssa tuoreeltaan.
Kesäkuussa 2010 suojelupoliisi oli myös 37-vuotiaan O:n perässä. Hän oli lähtenyt Somaliasta Keniaan vuonna 1997 ja tullut Eurooppaan 2004. Seuraavana vuonna mies päätyi Suomeen. O:n veli istui etiopialaisessa vankilassa poliittisista rikoksista.
Salaiset puhelinkuuntelut
O, S, Y ja M tunsivat toisensa mm. Helsingin Sörnäisissä sijaitsevasta moskeijasta. Yllä olevassa kuviossa mainittuihin Z:aan ja I:hin palataan myöhemmin.
Kesäkuussa 2010 alkoivat suojelupoliisin salaiset puhelinkuuntelut. Varsinainen rikosilmoitus kirjattiin vasta talvella 2011, mutta supolla on oikeus saada telekuuntelulupia terrorismijutussa kevyemmin perustein. Kaikki puhelut käytiin somaliaksi.
Supo kuunteli aluksi O:n puhelinta. Keskustelukumppanina oli niin ikään Suomessa asuva 28-vuotias somalitaustainen mies, M. Mies oli O:n työkaveri ja opiskeli Medinassa. Häntä vastaan jutussa ei ole nostettu syytteitä.
O ja M keskustelivat kesäkuun 2010 lopussa Saudi-Arabiasta palanneesta Y:stä ja suojelupoliisista.
O: Kyllä, hän tapasi ''niitä'' ''henkilöitä'' viisi kertaa ymmärrätkö?
M: Poliisia vai?
O: Ne, jotka etsivät ''salaisuuksia''.
M: Kyllä ymmärrän heitä kutsutaan...niin.
O: He näyttivät monen miehen kuvia. Jotkut heistä ovat täällä (Suomi) jotkut maassa (Somalia) ymmärrätkö?
M: Häneltä kysyttiin tunteeko hän niitä miehiä.
O: Kyllä kysyttiin. Y.sanoi että tunsi heidät kaikki mutta hän sitten kertoo sinulle tarkemmin.
M: Todella hyvin, mutta hänelle ei tehty mitään vankilassa eikö niin?
O: Ei hän sanoi että heillä oli hauskaa, ''He'' pelkäävät perhettä.
Poliisi: "Peitekieltä ja salailua"
Keskustelussa viitattiin myös ”nuorisoon”, jonka poliisi uskoi tarkoittavan Al-Shabaabia. Esitutkinta-aineiston mukaan poliisi katsoi peitekielen viittaavan salailuun ja puhelussa mainittiin myös suomalaisissa moskeijoissa olevista ”salapoliisin” vakoojista.
M. totesi puhelussa vielä: ”Hyvä että sinä ja S olette varovaisempia. Jatkakaa asioitanne salaisesti, koska ei ole turvallista.”
Poliisin mukaan kuuntelut viittasivat rikollisen toiminnan suunnitelmallisuuteen ja turvallisuustietoisuuteen, koska:
− Puheluissa vältetään osin nimien sanomista, käytetään peitekieltä tai ”alias” -nimiä
− Puheluista ilmenee, että osapuolet sopivat ettei asiaa enää käsiteltäisi puhelimitse.
− Puhelut ulkomaille soitetaan usein Platform -palveluiden kautta.
− Henkilöillä on ollut käytössään useita eri teleliittymiä.
Laajat puhelinkuuntelut jatkuivat vuoden 2011 syksyyn. Välissä juttu siirtyi keskusrikospoliisille, joka syyskuussa 2011 otti kiinni epäiltyjä ja teki kotietsintöjä.
S valotti taustoja kuulusteluissa
33-vuotias S valotti poliisille myöhemmin kuulusteluissa tuon ajan tilannetta ja paluutaan Medinasta 2008.
- Kun tulin Suomeen olin Al-Shabaabin kannattaja, joissain asioissa, mies kertoi.
Hän oli aikanaan tullut Suomeen Moskovan kautta vuonna 1993 ja lähtenyt Medinan uskonnolliseen yliopistoon 1997.
- Suomessa kävi yliopiston edustajia esittelemässä yliopiston toimintaa. He haastattelivat minua, ja minä sain opiskelupaikan.
S kertoi kuulustelussa paluustaan.
- Kun saavuin Suomeen oli minulla paljon ristiriitaisia ajatuksia. Hain mediasta tietoja Al-Shabaabista ja vertasin tätä tietoa yliopistossa oppimiini asioihin. Yritin selvittää, mikä on oikein ja mikä on väärin. Mielestäni olen nyt saavuttanut sen tietoisuuden tason, että voin sanoa, että Al-Shabaab ei aja somalialaisten etuja. Viimeinen pisara oli ai-Qaidaan liittyminen.
S: "Ei solua"
S:n kuulustelun mukaan Suomessa ei toiminut Al-Shabaabin solua. Toiminta ei ollut organisoitua ja suunnitelmallista.
- Olimme vain tietyistä Al-Shabaabiin liittyvistä asioista samaa mieltä.
S kertoi monen Suomessa asuvan somalitaustaisen kannan muuttuneen.
- Ennen monet somalit Suomessa kannattivat Al-Shabaabia, mutta useat ovat muuttaneet mieltään, kuten minä. Tilanne on sama kaikissa maissa.
Medinassa opiskeli myös Ruotsin kansalaisuuden saanut Z, joka viime vuosikymmenen loppupuolella siirtyi Somaliaan taistelemaan Al-Shabaabin riveihin.
Kuulustelussa mies myönsi lähettäneensä aikanaan Z:lle Somaliaan yhteensä noin 500 dollaria rahaa vuonna 2009, minkä takia häntä syytetään nyt terrorismin rahoittamisesta.
S:n käsityksen mukaan rahat menivät köyhille, ei terroristeille.
O kiisti yhteydet
O kiisti kuulusteluissa yhteydet Al-Shabaabin kanssa.
Jutussa epäiltynä ollut, mutta syyttämättäjätetty nainen kertoi kuitenkin kuulusteluissa miehen uskonnollispoliittisesta aktiivisuudesta.
- O on lähettänyt minulle varmaan satoja kappaleita kuunneltavaksi tai luettavaksi eri sheikkien pitämiä puheita tai luentoja ja hän on varmaan ladannut niitä myös minun tietokoneelleni, nainen sanoi.
Joukossa oli muun muassa imaami Anwar al-Awlakin vihapuheiksi tulkittavia luentoja. Yhdysvallat tappoi terroristijohtajaksi katsotun Al-Awlakin ohjusiskulla syyskuussa 2011.
Esitutkinnan mukaan Y ja O myös lähettelivät toisilleen linkkejä Al-Shabaabin videoista. Kuvioon kuului myös Englannissa asuva nainen, jonka Somaliassa oleva aviomies oli tiettävästi Al-Shabaabin taistelija. Miehen toinen vaimo asui Suomessa ja sai syytteen rahalähetysten takia terrorismin rahoittamisesta.
O myönsi lähettäneensä rahaa Somaliaan, muttei terroristeille vaan köyhille. Rahat oli kerätty Suomessa ikäänkuin kolehtina.
Puhelinkuuntelun lisäksi krp sai tietoja mm. takavarikoiduista tietokoneista ja myös oikeusapupyynnöllä Yhdysvalloista hotmail.com-sähköpostiosoitteista. Epäiltyjen koneilta löytyi runsaasti kuvia ja videoita sekä taustamateriaalia tietokoneen käytön salaamisesta.
Veljen värvääminen
Vyyhtiin liittyy myös O:n veli I, joka istui Etiopiassa vankilassa vuodesta 1996 heinäkuuhun 2010. Hänet oli tuomittu osallistumisesta islamistisen, Etiopian valtiota vastustava United Western Somali Liberation Front -järjestön (UWSLF) toimintaan.
Poliisi kuunteli lukuisia tähän liittyviä puheluita. Tutkinnan mukaan O järjesti veljelleen rahan lisäksi mm. yhteyden Keniassa asuneeseen kauppiaaseen, joka hoiti käytännön järjestelyjä. Loppuvuodesta 2010 poliisi kuuli kuinka I kertoi haluavansa ”kostuttaa sieluaan uskonnon avulla” ja päätös paluusta samaan ”yliopistoon” oli syntynyt.
Veli I kiitti kauppiasta ja O:ta, kun he olivat ohjanneet hänet hyvään suuntaan. O oli esitutkinnan mukaan välittänyt veljelleen puhelinnumeroita ja kertonut tietyille tahoille veljensä olevan ”meidän puolella”. Al-Shabaabiin päätynyt veli oli sittemmin haavoittunut taisteluissa.
O kiisti värvänneensä veljeään terroristiksi.
Esitutkinnassa ei ole kuultu Mogadishussa olevien henkilöiden kantaa.
- Kaikkiin Keskusrikospoliisin tekemiin pyyntöihin ei ole saatu vastauksia eikä kaikkia konfliktialueilla olevia osallisia ole tavoitettu kuulusteltavaksi, johdannossa todetaan.
Kolmas O:n rikosepäily liittyy siihen, että poliisitutkinnan mukaan O yritti järjestää veljensä vaimoa ja tämän lapsia Keniaan, jotta lapset olisi voitu viedä vastoin tahtoaan Al-Shabaabin koulutukseen. O kiistää myös tämän epäilyn valmistelurikoksesta.
Tutkinta laajeni
Suomesta alkanut terrorismin rahoitustutkinta laajeni esitutkinta-aineiston mukaan Iso-Britanniaan ja Romaniaan.
- Esitutkinnan aikana ilmeni, että epäiltyihin tekoihin ja niiden toteuttamiseen liittyy myös ulkomailla toimivia henkilöitä, jotka ovat osallistuneet tutkittavana olleiden epäiltyjen terrorismirikosten valmisteluun ja toteuttamiseen, esitutkinnan johdannossa todetaan.
- Rikoskokonaisuuteen liittyen on käynnissä erilliset tutkinnat Iso-Britanniassa ja Romaniassa.
Romania nivoutuu kuvioon esitutkinta-aineiston valossa ainakin siten, että Y on opiskellut lääketiedettä maassa. Krp:n pyynnöstä esitutkinnassa kuultiin epäiltynä Lontoossa asuvaa somalinaista. Krp:n mukaan jutussa oli perusteita epäillä häntä rahalähetyksistä.
Jutun oikeudenkäynti alkaa marraskuun puolivälissä.