torstai 30. lokakuuta 2014

Iltalehti: Putkosella puurot ja vellit sekaisin

Iltalehti: Näkökulma: Putkosella puurot ja vellit sekaisin 30.10.2014
Ilta-Sanomat: Perussuomalaisten maahanmuuttolaskelmiin selkoa vai ei?

Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen luo tiedotteellaan virheellisen mielikuvan - vahingossa tai tahallaan.

Perussuomalaiset esitti viime viikolla työmies Matti Putkosen suulla, että maahanmuutosta koituu vuosittain Suomelle jopa 1-1,5 miljardin euron kustannukset.

Iltalehti selvitti tämän jälkeen lukuja. Kerroimme, että maahanmuuttoviraston ja työ- ja elinkeinoministeriön toimittamien lukujen perusteella maahanmuutosta aiheutuu Suomelle vuodessa noin 203 miljoonan euron kustannukset.

- Ministeriö kylvää rasismia salailullaan, jyrähtää perussuomalaisten työmies Putkonen nyt tiedotteessaan.

- Sisäasiainministeriön alaisen maahanmuuttoviraston väite, että maahanmuuton vuosikulut ovat noin 200 miljoonaa, on tarkoitushakuisesti liian alhainen, Putkonen kirjoittaa.

Koska kirjoitin jutun, josta Putkonen on poiminut lukunsa, lienee paikallaan esittää pari selventävää kommenttia.

Maahanmuuttovirasto ei ole väittänyt, että maahanmuuton vuosikulut olisivat 200 miljoonaa.

Maahanmuuttoviraston osuus kustannuskakusta oli viime vuonna, kuten jutussa kerrottiin, 60,3 miljoonaa euroa. Luku pitää sisällään turvapaikanhakijoiden vastaanotosta koituneet kustannukset.

Työ- ja elinkeinoministeriön osuus maahanmuuttokustannuksista on tänä vuonna 142,4 miljoonaa. Luku pitää sisällään erinäisiä kotouttamis- ja koulutusmäärärahoja.

Voidaan siis arvioida, että maahanmuuton kustannukset ovat vuosittain maahanmuuttoasioiden kannalta keskeisten ministeriöiden osalta yhteensä noin 200 miljoonaa euroa.

lll

Lisäksi Iltalehden jutussa mainittiin jo maanantaina Kelan kotouttamistuet, jotka ovat henkilöä kohden keskimäärin 702 euroa kuukaudessa.

Kela täsmensi Iltalehdelle tänään, että kotouttamistukea maksettiin viime vuonna 128,5 miljoonaa.

Ollaan siis 331 miljoonassa eurossa, mutta Putkosen esittämiin vuosikuluihin - uudessa tiedotteessa 1,5-2 miljardia - on vielä matkaa.

Putkosen lista pitää sisällään tosin muun muassa viranhaltijoiden palkkakustannukset, joihin ei ole Iltalehden jutuissa otettu kantaa.

On olemassa varmasti useita muitakin maahanmuuttoon liittyviä kustannuseriä, joita ei ole IL:n jutussa mainittu, mutta se ei johdu siitä, että "vihervasemmistolainen toimittaja" yrittäisi "pimittää totuutta", kuten joissakin lukijapalautteissa on annettu ymmärtää.

Pimittämisestä puheen ollen, yhteistyö viranomaisten kanssa on sujunut loistavasti: sisäministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö ja Kela ovat toimittaneet kaikki maahanmuuttajia koskevat luvut heti pyydettäessä.

Toivottavasti muutkin lukujen päällä istuvat virkamiehet toimivat yhtä mallikkaasti. Avoimuus kannattaa tässäkin asiassa.

Yhden näkökulman Putkonen sivuuttaa tyystin: kuinka paljon maahanmuuttajista - joka on terminä typerän yleistävä - kertyy tuloja?

Kysyjänä nimimerkki "somalibussikuskin kyydissä töihin tullut, lounaaksi kanaa nepalilaisessa syönyt toimittaja".

Olli Waris

__________________________________________

Ilta-Sanomat: Perussuomalaisten maahanmuuttolaskelmiin selkoa vai ei?

Työmies Matti Putkonen (ps) lähetti tänään tiedotteen, jossa hän syytti maahanmuuttovirastoa rasismin kylvämisestä ja sai itse maahanmuuton kuluiksi noin kaksi miljardia euroa vuodessa.
Perussuomalaiset esitteli viime viikolla vaalitavoitteitaan ja halusi puolittaa maahanmuuton kulut. Perussuomalaisten laskujen mukaan maahanmuutosta aiheutuisi vuosittain 1-1.5 miljardin euron kulut.

Nyt Putkonen saa maahanmuuton kuluiksi vielä enemmän, noin kaksi miljardia euroa.

Maahanmuuttovirasto saa kuluiksi noin 200 miljoonaa euroa vuodessa.

IS kysyi Putkoselta, mihin perussuomalaisten laskut perustuvat. Suurta selkoa asiaan ei edelleenkään tullut.

- Toivon, että löydät virkamiehet, jotka laskevat sinulle oikeasti tämän koko kulungin. Se 200 miljoonan esitys oli niin korni, Putkonen sanoi.

IS selvitteli Putkosen kanssa puolisen tuntia siitä, mihin perussuomalaisten luvut perustuvat, jotta asiaa voisi aukottomasti tarkastella.

Putkosen mukaan Putkosen mukaan Kela maksaa sosiaalietuuksia maahanmuuttajille 660 miljoonaa euroa.

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten palvelujen kuluiksi perussuomalaisten laskelmissa saadaan 942 miljoonaa.

Kelan sosiaalietuuksien ja palveluiden lisäksi perussuomalaiset lisäävät kuluihin vielä toimeentulotuen, asumis-, tulkki- ja viranhaltijoiden palkkakulut ja Putkonen päätyy maahanmuuttomenoissa yhteensä kahden miljardin euron suuruusluokkaan.

Puolen tunnin selvittelyssä Putkosen kanssa laskelmien perusteiden avaaminen ei juuri edennyt.

Kelan maahanmuuttajille maksama 660 miljoonaa euroa löytyy Kelan selvityksestä. Mutta jatkokysymyksiin vastaaminen on hankalampaa, mistä summa koostuu.

IS yritti pitkään tivata Putkoselta, kuinka monta maahanmuuttajaa Kelan laskuihin kuuluu.

- Älä kysy minulta, vaan lue se sieltä Kelan raportista. Se aukeaa sieltä, Putkonen sanoi.

Putkonen löysi tiedon, jonka mukaan Kelan luvussa olisi 196 000 maahanmuuttajaa. Se jäi selvittämättä, keitä kaikkea tähän Kelan tukijoukkoon kuuluu. Siinä lienee mukana kaikki jo pitempäänkin Suomessa olleet toisen maan kansalaiset. Iso osa heistä on töissä, naimisissa suomalaisen kanssa tai Suomessa syntyneitä kaksoiskansalaisia, jotka ovat käyneet Suomessa koulunsa.

Kela maksaa eläkkeitä, opintotukea, sairaanhoitokorvauksia, lapsilisiä tai työttömyysturvaa. Perussuomalaisten luvussa voisi siis olla mukana esimerkiksi suomalaisen kanssa naimisissa olevat ulkomaalaiset, joiden tilille maksetaan esimerkiksi lapsilisiä tai ulkomaalaisen isän supisuomalainen 40-vuotias lapsi, joka hakee Kelalta korvausta yksityislääkärillä käynnistä.

Perussuomalaisten saama luku maahanmuuttajien palveluihin, 942 miljoonaa euroa, oli helpompi avata. Se perustuu Turun ammattikorkeakoulussa tehtyyn tutkimukseen, jonka mukaan Turussa maahanmuuttajien ja vieraskielisten palveluiden kulut olivat 37 miljoonaa euroa

Turun asukasluku on suhteutettu Suomen koko väestöön, ja kertolaskulla päädytty loppusummaan. Turussa on kuitenkin ulkomaalaisia selvästi maan keskiarvoa enemmän, koska kaupungissa on yliopisto ja ulkomaalaisia myös muissa töissä. Turku on silti otettu laskelman keskiarvoksi.

- Näin pitää voida tehdä, Putkonen totesi.

Putkonen syytti tiedotteessaan Maahanmuuttovirastoa rasismin kylvämisestä, koska se ilmoittaa Putkosen mukaan maahanmuutosta aiheutuvat kulut alakanttiin.

- Nämä faktat joku päivä selviävät. Miksi on pimitetty? Kun ei ole uskallettu puhua tästä asiasta. Nyt pitäisi rasismi estää sillä, että kerrotaan, mitä tämä lysti maksaa. Ja sitten tehdään poliittiset johtopäätökset. Onko meillä varaa tätä hommaa viedä eteenpäin vai saada ensin oma talous kuntoon, Putkonen kyseli.

Mika Lehto