Ilta-Sanomat: Näin paljon maksetaan lähtörahaa turvapaikanhakijalle: Irak 1000 e, Venäjä 200 e... 6.10.2014
Hallituksen esityksen mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneelle ulkomaalaiselle voitaisiin korvata kohtuulliset muuttokustannukset sekä maksaa avustusta.
Valtioneuvosto antoi viime kuun lopussa eduskunnalle hallituksen esityksen, jonka perusteella vakiinnutettaisiin vapaaehtoisen paluun järjestelmä.
Esityksen mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneelle ulkomaalaiselle voitaisiin korvata kohtuulliset muuttokustannukset sekä antaa avustusta, jos hän lähtee Suomesta vapaaehtoisesti ja pysyvästi.
Suomessa on tehty vastaavaa EU-rahoitteista hanketoimintaa Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM:n johdolla. Osa IOM-hankkeiden rahoituksesta on tullut Suomen Maahanmuuttovirastosta. Vapaaehtoisen paluun järjestelmä rahoitettaisiin jatkossa Suomen valtion varoilla.
IOM:n hankkeissa korvaussumma on määräytynyt sillä perusteella, mihin maahan Suomesta lähtenyt palaa. Summa on ollut sitä suurempi, mitä kehittymättömämpi maa on kyseessä.
- IOM:n paluuhankkeissa summat ovat olleet 200 eurosta 1000 euroon. Tarkoitus on käyttää jatkossa varmaan samansuuruisia summia, sisäministeriön lainsäädäntöneuvos Jorma Kantola sanoo.
Korvaus maksetaan kerran
Kantolan mukaan on ”periaatteessa mahdollista”, että sama henkilö saisi lähtökorvauksen kahdesti. Asia olisi kuitenkin mahdollinen vain, jos Suomesta lähteneen maassa olosuhteet muuttuisivat merkittävästi ja hän tulisi tänne uudelleen.
- Kyseessä on pysyväisluonteinen muutto, ja lähtökohta on, että korvaus maksetaan kerran.
Korvaus ja avustus myönnettäisiin tarveperusteisesti, ja ne edellyttäisivät suunnitelman avustuksen käytöstä.
Avustuksen suuruudesta määrättäisiin myöhemmin sisäministeriön asetuksella. Maahanmuuttoviraston mukaan on mahdollista, että EU:sta saataisiin rahoitusta hankkeelle jatkossakin.
Korvauksilla voidaan säästää verorahoja, Kantola uskoo.
- Kun lähdetään vapaaehtoisesti, niin säästetään vastaanoton kustannuksista. Vastaanottokeskuksissa vietetty aika on kallista. Mitä aiemmin henkilö saadaan täältä, sitä enemmän säästyy. Poliisin hoitamat pakkopalautukset ovat kalliita.
Rahoitusta eri tahoilta
Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että majoitus ja muut vastaanottopalvelut lakkaisivat kielteisen päätöksen saaneelta ulkomaalaiselta, joka voisi vapaaehtoisen paluun järjestelmän avulla palata kotimaahansa.
IOM:n vapaaehtoisen paluuohjelman kokonaiskustannukset ensimmäisellä hankejaksolla (1.1.2010 - 28.2.2011) olivat 664 000 euroa, josta noin kaksi kolmasosaa rahoitettiin Maahanmuuttoviraston tuella ja yksi kolmasosa Euroopan paluurahaston tuella.
Hankkeen toisen jakson (1.3.2011 - 29.2.2012) kokonaiskustannukset
olivat 671 000 euroa, ja Maahanmuuttovirasto ja Euroopan paluurahasto maksoivat lähes yhtä suuret osuudet.
Hankkeen kokonaiskustannukset kolmannella hankejaksolla (1.3. - 31.12.2012) olivat 621 000 euroa, josta Maahanmuuttoviraston maksoi reilut 200 000 euroa ja Euroopan paluurahasto vajaat 400 000 euroa.
IOM:n Helsingin toimisto järjesti kyseisten hankekausien aikana
yhteensä 858 henkilön vapaaehtoisen paluun.
[Kuva: Näin paljon maksetaan Suomesta lähteville]