MTV3/STT: Suomen muslimit hämmentyneitä terrorismiepäilyistä – moni pelkää leimautumista 10.10.2014
Ilta-Sanomat: Osa terroristisesta murhasta epäillyistä kantasuomalaisia - "Käännynnäiset ovat usein radikaalimpia"
Yle: Muslimiyhdistyksen johtaja: Netti tarjoaa taisteluihin lähtijöille yksipuolista tietoa
Suomen muslimit ovat hyvin hämmentyneitä viime päivien terrorismirikosepäilyistä, sanoo Suomen Islamilaisen Neuvoston hallituksen varapuheenjohtaja Pia Jardi.
Hänen mukaansa moni pelkää joutuvansa aiheetta leimatuksi terroritoimintaan. Omia mielipiteitä ei kohta enää uskalleta sanoa ääneen.
Muslimipiireissä kummeksutaan myös värväysväitteitä. Jardi sanoo, ettei hän ole koskaan törmännyt värvääjään tai kuullut, että Suomessa olisi terroristivärvääjiä.
-Jos puhutaan järjestelmällisestä värväämisestä, siitä pitäisi saada konkreettisia todisteita. Ne olisi hyvä myös julkaista.
Jardin mukaan monet muslimit ovat lähteneet avoimesti mukaan esimerkiksi hyväntekeväisyystoimintaan. He ovat todenneet, että sota-alueella tarvitaan talvikylmillä lämpimiä vaatteita. Auttaminen on herättänyt muslimipiireissä vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.
-Siellä kysytään, onko vauvanvaatteiden lähettäminen Syyriaan terroristiteko. Hyvin monet muslimit lisäksi pohtivat, voiko kuka tahansa odottaa nyt oviensa taakse poliiseja vain siksi, että on käynyt jossain maassa tai lähettänyt vaatteita johonkin.
Jardi kertoo tietävänsä terrorismirikoksista epäillyt nimeltä, joskaan hän ei tunne heitä henkilökohtaisesti. Moni on ollut ihmeissään miehiin kohdistuneista epäilyistä.
Jardi muistuttaa, että terrorismiepäilyt ja niiden linkittyminen muslimeihin ovat todella isoja asioita. Hänen mukaansa ne saattavat vaarantaa muslimien oikeuksia demokraattisessa Suomessa.
-Perusteilla on muslimiasioiden verkosto. Siinä on tarkoitus puhua eri viranomaisten kanssa yhteistyössä muslimeja koskevista asioista.
_______________________________________
Ilta-Sanomat: Osa terroristisesta murhasta epäillyistä kantasuomalaisia - "Käännynnäiset ovat usein radikaalimpia"
Terroristisesta murhasta epäillyistä neljästä suomalaismiehestä tiettävästi kaksi on kääntynyt islaminuskoon ja radikalisoitunut niin sanotun jihadistisen terrorin tielle.
Terrorismitutkija ei pidä yllättävänä sitä, että epäiltyjen joukossa on islamiin kääntyneitä suomalaisia.
- Kun ihminen kääntyy etsiessään radikalismilleen toteuttamiskanavaa tiettyyn uskoon tai oppirakenteeseen, niin sen toteuttaminen saa usein äärimmäisiä muotoja, kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulun Strategian laitokselta sanoo.
Esimerkki tällaisesta radikalisoitumisesta on brittiläinen "kenkäpommimies" Richard Reid, joka yritti räjäyttää American Airlinesin lentokoneen kenkään piilotetuilla räjähteillä. Reid kääntyi islamiin vankilassa ja omaksui radikaalit mielipiteensä muslimisaarnaaja Abu Hamza al-Masrilta.
Terrorismitutkija Atte Kaleva kertoi perjantaina IS:n painetussa lehdessä, että käännynnäiset ovat usein radikaalimpia.
- Usein on havaittu käännynnäisten olevan radikaalimpia ja mustavalkoisempia kuin syntymästä asti tiettyyn uskontoon ja kulttuuripiiriin kasvaneet, Kaleva kertoi.
Vaikka käännynnäiset voivat olla enemmän alttiita radikalisoitumiselle kuin ikänsä uskonnon parissa varttuneet, ei kyse Parosen mukaan ole automaatiosta.
- Pitää muistuttaa, että valtaosa esimerkiksi länsimaisista käännynnäisistä ei koskaan radikalisoidu, vaikka he etsivät islamin uskon tiukasta noudattamisesta elämää raiteilla pitävää voimaa, Paronen sanoo.
Moni jo kokeillut muita liikkeitä
Radikaalin terrorin ja jihadismin tielle siirtyneitä yhdistää Parosen mukaan usein se, että he ovat jo kokeilleet muita länsimaisia yhteiskuntakriittisiä liikkeitä ja pettyneet niihin.
- On tapauksia, joissa radikaalivasemmiston kautta on siirrytty radikaaliin islamiin.
Vaikka esimerkiksi Egyptissä 1930-40-luvuilla vaikuttaneella jyrkän islamistisella ajattelulla oli yhteyksiä äärioikeistolaisiin ideologioihin, on 1960-70-luvuilla länsimaissa virinnyt radikaali islam omaksunut juuri paljon vasemmistolaiselta ajattelulta.
- Esimerkiksi retoriikassa löytyy paljon yhtymäkohtia marxilais-leninistiseen puheeseen, puhutaan islamin sorrosta aivan kuten puhuttiin proletariaatin sorrosta.
Yksilön radikalisoituminen vaikkapa jihadismiin on Parosen mukaan aina hyvin yksilöllinen prosessi eikä noudata yhtä kaavaa.
- Kukaan ei käänny muslimiksi siksi, että haluaa toteuttaa radikaaleja ajatuksia. Tosin uskonnon parista, esimerkiksi moskeijasta, voi löytää ääriaineksia, jotka alkavat käännyttää vasta uskontoon tullutta kohti radikaalia toimintaa, Paronen muistuttaa.
____________________________________________
Yle: Muslimiyhdistyksen johtaja: Netti tarjoaa taisteluihin lähtijöille yksipuolista tietoa
Nuoret Muslimit ry:n puheenjohtaja Hunderra Assefa arvioi, että ääri-islamistiseen toimintaan mukaan lähtevät ihmiset ajattelevat lähtevänsä taistelemaan sortoa vastaan.
Nuoret Muslimit ry:n puheenjohtaja Hunderra Assefa hämmästelee tapausta, jossa neljää miestä epäillään terrorismirikoksista. Epäillyistä miehistä kolme pidätettiin tiistaina ja tänään perjantaina Helsingin käräjäoikeus päättää heidän vangitsemisestaan. Neljännen henkilön käräjäoikeus vangitsi torstaina poissaolevana rikosasiaan liittyen.
Suomesta on lähtenyt kymmeniä ihmisiä taistelemaan ääri-islamilaisen Isisin riveihin. Monet ovat toisen polven maahanmuuttajia. Joukossa on myös kantasuomalaisia, jotka ovat kääntyneet islamiin. Assefa arvioi taisteluihin lähtijöiden koostuvan pitkälti ihmisistä, joiden islamilainen tieto ei ole vakaalla pohjalla.
– Esimerkiksi toisen polven maahanmuuttaja tai vastikään muslimiin kääntynyt henkilö on saattanut lukea tietoa netistä ja saanut yksipuolista tietoa islamista. Se on johtanut väärän kuvan saamiseen, hän sanoo.
– Perinteisestihän islamilaisessa traditiossa tieto tulee kertojaketjun kautta. Internetin myötä ihmiset voivat vain mennä lukemaan ja ymmärtää asiat, kuten itse haluavat. Se saattaa johtaa tiedon katkeamiseen. Siksi kannatan erityisesti kotoa lähtevää kokonaisvaltaista islaminopetusta, hän jatkaa.
Assefa ei ole kuullut, että ISIS-järjestö olisi rekrytoinut ihmisiä Suomessa.
– Tässä yhtälössä kaikista vierainta minulle on tämä värväys, koska tietooni ei ole kantautunut mitään sellaisesta. Näkisin, että on kyse nuorista, jotka ovat lukeneet netistä informaatiota. He ovat tulleet vaikutuksenalaisiksi ja löytäneet keinot mukaan lähtemiseen.
Assefa arvioi, että ääri-islamistiseen toimintaan mukaan lähtevät ihmiset ajattelevat lähtevänsä taistelemaan sortoa vastaan.
– He näkevät epäkohtia, joita monessa muslimimaassa on; Miehitystä, hirmutekoja, eripuolilta muslimimaailmaa tulevia kauhukuvia. Sitten on ryhmittymä, joka näennäisesti taistelee sortoa vastaan. Nuori saattaa yltiöpäisyydessään tykästyä ja lähteä mukaan ajattelematta, millä keinoin sortoa vastaan taistellaan, hän sanoo.