tiistai 6. huhtikuuta 2010

Verkkouutiset: Työlupien helpotus ulkomaalaisille epäilyttää

Verkkouutiset: Työlupien helpotus ulkomaalaisille epäilyttää 6.4.2010
Eduskunnan täysistuntokeskustelu

Ulkomaalaisten työlupiin ehdotetut helpotukset epäilyttävät monia eduskunnassa. Hallituksen esityksen mukaan työntekijän oleskelulupa voitaisiin myöntää ensimmäisellä kerralla jopa viideksi vuodeksi.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaa johtava Arto Satonen (kok.) sanoi tiistaina, ettei lupaa pitäisi antaa kerralla viideksi vuodeksi. Satosen mielestä pääsääntönä voisi olla, että luvan saa ensin vuodeksi ja vain poikkeustapauksessa heti viideksi vuodeksi.

– Kun vuoden jälkeen on katsottu, että kaikki asiat ovat kunnossa, työehdot kohdallaan ja verot maksettu, sen jälkeen voidaan antaa oikeus pidempään sosiaaliturvaan, Satonen suositteli eduskunnan maahanmuuttokeskustelussa.

Oppositiopuolue SDP:n Jukka Gustafsson ennusti, että eduskunta muuttaa hallituksen esitystä. Gustafssonin mukaan hallituksen omat rivit eduskunnassa ovat sekaisin tässä asiassa.

Eduskunnan kanta hallituksen esitykseen muotoillaan käytännössä hallintovaliokunnassa. Maahanmuuttoasioista hallituksessa vastaava ministeri Astrid Thors (r.) neuvottelee oleskeluluvan kriteereistä puolueiden valiokuntavastaavien kanssa keskiviikkona.

Harkintaa vai ei?

Hallituksen esityksen mukaan Suomi myös luopuu kokonaan nykykäytännöstä, jossa lupapäätöksiä tehtäessä voidaan harkita työvoiman saatavuutta kyseisellä alalla tai alueella.

Satosen mielestä harkinta voidaankin poistaa, koska monilla aloilla sitä ei ole nytkään. Gustafsson varoitteli, että se voisi tietää tuhansien EU-alueen ulkopuolisten työntekijöiden virtaa Suomeen.

Hallituksen mielestä muutokset ovat tarpeen, koska niillä voidaan edistää ulkomaisen työvoiman maahanmuuttoa ja lisätä Suomen vetovoimaisuutta.

Jarrut Bulgarian tulijoille

Ulkomaalaisten työluvat nousivat hieman sivusta keskusteluun, kun eduskunta ryhtyi käsittelemään kaikkein uusimpia muutoksia maahanmuuttajia koskeviin lakeihin. Nyt pyritään jarruttelemaan perusteettomia turvapaikanhakijoita EU-maista kuten Bulgariasta.

Myös tämä esitys herätti ristiriitaisia tuntoja. Ben Zyskowicz (kok.) oli tyytyväinen. Hän sanoi kaikkien tietävän, että hakijoille täällä maksettavat korvaukset ohjaavat hakeutumaan Suomeen.