tiistai 6. huhtikuuta 2010

YLE: Maahanmuuttajien oikeusavulle suuri kysyntä

YLE Etelä-Karjala: Maahanmuuttajien oikeusavulle suuri kysyntä 6.4.2010

Lappeenrantaan avatulle maahanmuuttajien oikeusapu odottaa asiakkaita Etelä-Karjalan lisäksi myös naapurimaakunnista. Apua annetaan lähinnä turvapaikanhakijoille, jolloin kustannuksista vastaa vastaanottokeskus.

Tarve toimiston perustamiselle Lappeenrantaan oli suuri, koska alueella on kaksi Maahanmuuttoviraston toimipistettä sekä Imatralla tomiva ulkomaalaispoliisi.

- Asiakkaita Lappeenrantaan tulee myös Joensuun suunnasta. Tämä on meille ihanteellinen paikka olla, kertoo vastaava lakimies Sampo Löf-Rezessy.

Aluksi Lappeenrannassa työskentelee kolme lakimiestä. Löf-Rezessy uskoo määrän olevan toiminnan kannalta riittävä ainakin alkuvaiheessa.

Maahanmuuttajien oikeusavun maksaa vastaanottokeskus

Pakolaisneuvonta ry. antaa oikeusapua lähinnä turvapaikanhakijoille, jolloin kustannuksista vastaa vastaanottokeskus.

- Muut Suomessa asuvat ulkomaalaiset voivat hakea Pakolaisneuvonnasta apua kuten yleisestä oikeusaputoimistosta. Mahdollista on myös maksaa kustannukset itse, Löf-Rezessy kertoo.

Turvapaikanhakijoiden lisäksi perheiden yhdistäminen tulee olemaan yksi työsarka myös Lappeenrannassa.

- Näihin liittyviin päätöksiin voi tulla esimerkiksi valituksia, voi olla kansalaisuusasioita sekä myös rikosasioita. Näihin apua tarvitsevat saattavat olla sellaisia, jotka eivät ole turvapaikanhakijoita, mutta ovat olleet asiakkaitamme aikaisemmin, Löf-Rezessy luettelee ja kertoo maahanmuuttajien lainopillisen avun olevan hyvin samanlaista kuin kantaväestönkin tarpeet.

Pakolaisneuvonta ry. toimii yhteistyössä monien humanitääristen järjestöjen kanssa. Aika kannattaa kuitenkin erikseen varata.

- Koska tulkin käyttö on useimmissa asioissa välttämätöntä, toiminta perustuu ajanvaraukseen. Joko puhelimitse tai käymällä toimistossa, Löf-Rezessy ohjeistaa.