Helsingin Sanomat, pääkirjoitus:Perussuomalaiset haastavat muut 9.6.2010
Suomen Gallupin Helsingin Sanomille tekemä mielipidetiedustelu vahvistaa käsityksen poliittisten voimasuhteiden vahvasta muutoksesta. Perussuomalaiset on tunkeutunut merkittävien poliittisten puolueiden joukkoon.
Viime eduskuntavaaleihin verrattuna perussuomalaiset ovat yli kaksinkertaistaneet kannatuksensa. HS-gallupin mukaan 9,1 prosenttia niistä, jotka kertoivat kantansa, äänestäisi perussuomalaisia, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. HS-gallupin tulos kertoo samasta kehityksestä, jota tapahtuu eri puolilla Eurooppaa: populistiset puolueet haastavat perinteiset valtapuolueet.
Suomessa perussuomalaisten noususta näyttävät kärsivän eniten keskusta ja sosiaalidemokraatit. Viime eduskuntavaaleihin verrattuna keskusta on menettänyt kannatustaan lähes neljä ja puoli prosenttiyksikköä. Sosiaalidemokraateille jo viime eduskuntavaalit olivat tappio: vuoden 2007 alun mielipidemittauksiin verrattuna puolueen kannatus on laskenut liki neljä prosenttiyksikköä.
Jo edellisissä eduskuntavaaleissa perussuomalaiset yli kaksinkertaistivat kannatuksensa vuoden 2003 vaaleihin verrattuna.
Suurista puolueista kokoomus on selvinnyt vahvimpana, ja tässäkin mielipidetiedustelussa puolue on suurin: sillä on yli kahden prosenttiyksikön marginaali sosiaalidemokraatteihin. Vihreiden kannatus on vakiintunut kymmenen prosentin tuntumaan.
Vähän yli kolmannes mielipidetiedusteluun haastatelluista ei suostunut kertomaan, mitä puoluetta he äänestäisivät. Epätietoisten osuus on keskimäärää suurempi heikoimmin koulutettujen, työntekijöiden sekä Kymen, Oulun ja Pohjois-Karjalan vaalipiireissä asuvien keskuudessa.
Perussuomalaisten nousu johtunee samoista syistä kuin populististen liikkeiden nousu muuallakin. Maahanmuuttopolitiikasta on tullut useissa maissa yhä polttavampi kysymys, ja talouskriisi on vahvistanut kriittisiä asenteita perinteisiä valtarakenteita ja Euroopan unionia kohtaan.
Vaikutuksensa mielipideilmaston muutokseen on myös julkisen keskustelun muuttumisella. Internetin keskustelupalstat ja niin sanottu sosiaalinen media ovat aiempaa suuremmalla voimalla nostaneet esiin yksittäisiä kysymyksiä ja jyrkentäneet keskustelun sävyjä. Perinteiset poliittiset puolueet ovat vaihtelevalla menestyksellä pystyneet vastaamaan haasteisiin.
Suomessa toistaiseksi aktiivisimmin aloitteen on pyrkinyt ottamaan käsiinsä kokoomus, joka on järjestänyt kansalaistapaamisia muun muassa ulkopolitiikasta ja viime aikoina maahanmuuttopolitiikasta. Taktiikka on toiminut: puolue on päässyt luontevaan vuoropuheluun ihmisten kanssa.
Sosiaalidemokraatit ja keskusta ovat toistaiseksi reagoineet paineeseen perinteisemmin keinoin. Kummassakin puolueessa perussuomalaisten paine näkyy kuitenkin maahanmuuttoa koskevien asenteiden tiukentumisena. Sosiaalidemokraatit tekivät myös irtioton aiempaan Eurooppa-politiikkaansa äänestämällä eduskunnassa Kreikan tukipakettia vastaan.
Perussuomalaisten haaste pakottaa muut puolueet terästämään politiikkaansa. Tämä saattaa johtaa populististen asenteiden myötäilyyn, ja näin perussuomalaisten todellinen vaikutusvalta kasvaa yli puolueen todellisen kannatuksen.
Paras tapa vastata ihmisten kasvaneeseen tyytymättömyyteen on tarjota poliittinen ohjelma, joka vastaa uskottavasti ihmisten huoliin ja pelkoihin. Ihmiset ovat valmiita hyväksymään vaikeitakin ratkaisuja, kunhan niitä pidetään oikeudenmukaisina ja ne tarjoavat ymmärrettävän ja perustellun tien kestävämpään kehitykseen.