tiistai 8. kesäkuuta 2010

Monitori: Isovanhempien tapaus: lakiuudistusta valmistellaan kiireellisellä aikataululla

Monitori: Isovanhempien tapaus: lakiuudistusta valmistellaan kiireellisellä aikataululla 7.6.2010

Ulkomaalaisten isoäitien tilanne on synnyttänyt mielenosoituksia ja lehtien pääkirjoituksia. Moni pohtii, voisivatko isoäidit oleskella maassa käyttämällä vain yksityisiä lääkäripalveluita. Useissa Euroopan maissa edellytetään vakuutuksia, mutta joustaako pohjoismainen asumisperusteinen sosiaaliturvajärjestelmä?
'
Voivatko isoäidit saada Suomeen oleskeluluvan siten, että he eivät pääsisi julkisen terveydenhuollon piiriin?

Marja-Terttu Mäkiranta, sosiaali- ja terveysministeriö: Suomeen pysyvästi muuttava ja oleskeluluvan saanut vanhus saa kotikuntalain mukaan kotikunnan Suomesta. Silloin hän on oikeutettu julkiseen terveydenhuoltoon kunnan asukkaana. Sosiaaliturvalainsäädännön perusteella Suomessa asuvat kuuluvat myös Kelan etuuksien piiriin. Oikeus siis syntyy asumisen perusteella, ei sinällään oleskeluluvan. Ei olisi perusteita sulkea yhtä ihmisryhmää asumisperusteisen sosiaaliturvajärjestelmän ulkopuolelle, kun he kuuluvat siihen lain ja asumisperusteisen järjestelmän periaatteiden mukaan, eikä siitä ole mahdollista säätää myöskään ulkomaalaislaissa.

Lain valmistelussa on pohdittu myös erillisen vakuutuksen edellyttämistä oleskeluluvan yhteydessä. Tällaista ei kuitenkaan ole tarjolla iäkkäille ns. vapailla markkinoilla Suomessa tai muualla. Vakuutusvaatimus ei myöskään soveltuisi suomalaiseen nykyjärjestelmään, vaan edellyttäisi sosiaaliturvalainsäädännön perusteellista muuttamista.

Miten muissa maissa on ratkaistu omaisiin liittyviä kysymyksiä?

Elina Immonen, sisäasiainministeriö: Muiden pohjoismaiden linja ei eroa merkittävästi Suomesta, joskin Pohjoismaiden linja eroaa monista muista EU:n jäsenvaltioista. Oleskelulupia myönnetään Ruotsissa ja Tanskassa muille kuin ydinperheen jäsenille vain poikkeustapauksissa. Norjan malli on kuitenkin muita pohjoismaita vapaampi. Norjassa oleskelulupa voidaan myöntää myös yli 60-vuotiaalle vanhemmalle, jos hän on yksin kotimaassaan. Edellytyksenä on, että Norjassa oleva perheenkokoajalla on riittävä toimeentulo ja asunto, eikä hän ole vastaanottanut sosiaaliavustuksia viimeisen vuoden aikana.

Sen sijaan Pohjoismaiden ulkopuolella, muissa EU:n jäsenvaltioissa, oleskelulupa voidaan useimmiten myöntää myös muille kuin ydinperheen jäsenille. Edellytyksenä tosin useimmiten on, että hakijalla on riittävä toimeentulo, asunto ja myös sairausvakuutus.

Millä tavalla oleskelulupaa perhesiteen perusteella tulee hakea?

Elina Immonen: Ulkomaalaislain pääsääntö on, että oleskelulupaa haetaan ulkomailta käsin. Lainopillisesti väärä tapa on saapua ensin Suomeen ja sitten hakea lupaa.

Tähän on joitakin poikkeuksia. Suomen kansalaisen ”ydinperheen jäsenet” voivat kuitenkin hakea oleskelulupaa myös vasta Suomessa. Muun omaisen tulisi kuitenkin odottaa lain mukaan hakemuksen käsittelyä ulkomailla. Jos tästä huolimatta kuitenkin tullaan Suomeen viisumilla ja haetaan oleskelulupaa vasta Suomessa, voidaan lupa myöntää, jos siihen on erityiset syyt ja lupa myönnettäisiin myös ulkomailla.

Miten kauan päätöksen saaminen kestää, jos isovanhempi odottaa ratkaisua muualla?

Heikki Taskinen, Maahanmuuttovirasto: Päätöksen saamisen odotusaika riippuu hakemustyypistä, ja etenkin siitä minkä verran selvitystyötä hakemuksen ratkaisemiseen tarvitaan. Isovanhemmat kuuluvat ns. muihin omaisiin, ja niissä käsittelyaika myös vaihtelee.

Kuinka moni kotimaassaan odottaneista isovanhemmista sai myönteisen oleskelulupapäätöksen vuonna 2009? Kuinka moni sai kielteisen?

Heikki Taskinen: Isovanhemmat kuuluvat ns. muihin omaisiin, ja luvan saanti edellyttää mm. kiinteän perhe-elämän jatkumista ja täyttä riippuvuutta. Kielteisten päätösten määrä on ollut myönteisiä suurempi.

Miten lain uudistuksen etenemisestä saa tietoa jatkossa?

Elina Immonen: Hankkeen etenemistä voi seurata valtioneuvoston hankerekisterin sivuilta http://www.hare.vn.fi/ ja sisäministeriön sivuilta www.intermin.fi. Asian eduskuntakäsittelyä voi seurata eduskunnan omilta verkkosivuilta. Hallituksen esitys annetaan eduskunnalle syysistuntokaudella.