tiistai 8. kesäkuuta 2010

YLE: Maahanmuuttajakoulutus ei käsittele kunnolla suomalaisia tapoja

YLE/Radion kulttuuriuutiset: Maahanmuuttajakoulutus ei käsittele kunnolla suomalaisia tapoja 8.6.2010

Maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksessa ei ole riittävästi resursseja suomalaisen kulttuurin opettamiseen. Siksi suomalainen yhteiskunta voi jäädä maahanmuuttajalle vieraaksi.

Maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksessa tärkeimpänä tavoitteena on suomen kielen oppiminen. Kotoumisessa on kuitenkin kyse myös suomalaisen kulttuurin ymmärtämisestä.

Iranilainen Azate on asunut Suomessa vuoden. Hän kertoo ensin hämmästelleensä sitä, miksi naapurit eivät tervehdi, eivätkä halua olla missään tekemisissä hänen kanssaan. Axaten mies oli muuttanut Suomeen jo aikaisemmin ja kertoi, että suomalaiset kunnioittavat toistensa yksityisyyttä.

Azate on itsekin oppinut pitämään siitä, että saa olla rauhassa.

- Jos muutamme Iranissa uuteen asuntoon tulevat kaikki naapurit kysymään, kuka sinä olet, mitä sinä teet ja onko teillä lapsia. Suomessa saa sen sijaan olla rauhassa, mikä on hyvä. Minä rakastan suomalaista kulttuuria, Azate sanoo.

Tärkeintä olisi arjen kulttuurin tuntemus

Suomen kielen opettaja Saara Laakso kertoo, että opetushallituksen asettamat tavoitteet maahanmuuttajien itsenäistymisestä ja arjessa selviytymisestä ovat hankalia toteuttaa. Hän toivoo konkreettisempia ohjeita.

- Opettajien koulutus ja täydennyskoulutus ovat avainasemassa, mutta niitä on liian vähän, sanoo Laakso.

Monikulttuurisuuskeskuksen projektipäällikkö Kristiina Kuparinen valittelee, että saatavilla oleva täydennyskoulutus ei ole tarpeeksi korkeatasoista.

- Tärkeää olisi pyrkiä purkamaan suomalaisen arjen kulttuurin rakenteita. Pitäisi myös pohtia keinoja, joilla voisi yksinkertaisesti ja toiminnallisesti selittää, miksi täällä toimitaan niin kuin toimitaan, sanoo Kuparinen.