torstai 1. heinäkuuta 2010

YLE: HOK-Elanto: Syrjintä ravintoloissa ehdottomasti kielletty

YLE Uutiset: HOK-Elanto: Syrjintä ravintoloissa ehdottomasti kielletty 1.7.2010

Yle Uutiset kertoi keskiviikkona, että espoolainen ravintola on pyytänyt virolaisilta ylimääräistä takuurahaa sisäänpääsyn yhteydessä. Myös maahanmuuttoministeri Astrid Thors paheksuu etnisten ryhmien syrjintää ravintoloissa.

Thorsin mukaan ravintolan ovella tapahtuva ylimääräisen maksun kerääminen vähemmistöiltä lähentelee jo mafiosomaisia piirteitä.

Espoolaisen Amarillo-ravintolan ovella järjestysmies oli pyytänyt virolaismieheltä panttia sisäänpääsyyn. Käytäntö rikkoo yhdenvertaisuuslakia.

HOK-Elannon ravintoloiden toimalajohtaja Jouko Heinonen sanoo, että järjestyksenvalvontafirma on luvannut muistuttaa työntekijöitään siitä että syrjintä on ravintoloissa ehdottomasti kielletty.

Ohjeistus virolaisten käsittelemisestä ei ollut tullut ravintolalta, vaan yksittäiset järjestyksenvalvojat olivat itse päättäneet pyytää panttia virolaisilta. Järjestyksenvalvonta on ravintolassa ulkoistettu.

Heinonen ei usko, että järjestyksenvalvonnan siirtäminen takaisin omalle väelle helpottaisi ongelmaa. Järjestyksen valvonnassa täytyy tietää Heinosen mukaan jo niin paljon asioita.