torstai 9. syyskuuta 2010

HS: EU:n parlamentti: Ranskan keskeyttävä romanikarkotukset

Helsingin Sanomat/STT: EU:n parlamentti: Ranskan keskeyttävä romanikarkotukset 9.9.2010
Vihreät parlamentissa: Vihreiden aloite sai parlamentin tuomitsemaan romanien karkottamiset (blogi)

EU:n parlamentti vaatii Ranskaa keskeyttämään välittömästi romanien karkotukset. Parlamentti hyväksyi päätöslauselman romanien asemasta ja liikkumisvapaudesta EU:ssa torstaina.

Parlamentin hyväksymässä päätöslauselmassa euroedustajat ovat huolissaan "Ranskan ja muiden jäsenmaiden" viranomaisten toimista ja kehottavat heitä keskeyttämään kaikki romanien karkotukset.

Konservatiiviryhmien esittämässä hävinneessä päätöslauselmassa ei olisi arvosteltu suoraan Ranskan toimia.

Ranska on saanut kovaa kritiikkiä hajotettuaan romanien käyttämiä asuinleirejä. Maasta poistuville romaneille on maksettu korvaus ja heidät on rekisteröity uusien maahantuloyritysten estämiseksi.

Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautalan mukaan EU-lainsäädäntö mahdollistaa karkotukset vain sellaisissa tapauksissa, joissa henkilö on turvallisuusuhka tai tuntuva taakka sosiaaliturvajärjestelmälle.

"Tällaista yksilöllistä tarkastelua ei kyseisissä karkotuksissa tehty. Romaneilta ei myöskään voi odottaa lain edellyttämää työllistymistä kolmessa kuukaudessa, sillä moni elää epävirallisen talouden varassa – suurilta osin puutteellisen integraation ja syrjinnän vuoksi", Hautala sanoi.

Hautala ja hänen kollegansa Satu Hassi vaativat EU-mailta yhteisiä toimia romanien integroimiseksi. EU-parlamentti on vaatinut unionille romanistrategiaa jo vuosia.

Hassi toivoo, että myös Suomi lähtisi aktiivisemmin etsimään ratkaisuja romanien tilanteeseen. Vihreiden mepit korostavat, että myös lisääntyvään rasismiin on puututtava.

__________________________________________________

Vihreät parlamentissa: Vihreiden aloite sai parlamentin tuomitsemaan romanien karkottamiset (blogi)

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään päätöslauselman romanien asemasta ja liikkumisvapaudesta EU:ssa. Asia otettiin Strasbourgin täysistunnon käsiteltäväksi vihreiden aloitteesta. Romanien laittomat karkotukset muun muassa Ranskasta, Saksasta ja Italiasta huolestuttavat meppejä. Parlamentissa tuomittiin keskustelussa esiintyneet rasistisiset äänenpainot, joihin myös Euroopan parlamentin puhemies Jerzy Buzek (EPP) kiinnitti äskettäin huomiota.

- EU-lainsäädäntö mahdollistaa sellaisen ihmisen karkottamisen, joka on merkittävä turvallisuusuhka tai tuntuva taakka sosiaaliturvajärjestelmälle. Tällaista yksilöllistä tarkastelua ei kyseisissä karkotuksissa ole tehty. Romaneilta ei myöskään voi odottaa lain edellyttämää työllistymistä kolmessa kuukaudessa , sillä moni elää epävirallisen talouden varassa - suurilta osin puutteellisen integraation ja syrjinnän vuoksi, sanoo Hautala.

- Selvää on, että romanien integraatioon tarvitaan EU-maiden yhteisiä toimia. Euroopan parlamentti on vaatinut romanistrategiaa jo vuosia. Se tulee nyt vihdoin viimein laatia, enää ei saa vitkutella. Kaikki jäsenmaat on saatava sitoutumaan sen toteuttamiseen, sosiaaliseen integraatioon ja syrjinnän sekä rasismin kitkemiseen, vaativat Hassi ja Hautala.

Hassi toivoo, että myös Suomi lähtisi aktiivisemmin etsimään ratkaisuja romanien tilanteeseen ja nousevaan rasismiin.
- Esimerkiksi presidentti Halonen on juuri parhaillaan tapaamassa Berlusconia. Alkuviikosta Milanon ja Rooman romanileirejä on hajotettu. Roomassa aiotaan purkaa kaikkiaan 200 romanileiriä. Berlusconin ja Sarkozyn eurooppalaiset aatetoverit eivät tänään halunneet arvostella pääministereitä Euroopan parlamentissa, mutta presidentti Halonen olisi sentään voinut kyseenalaistaa Italian toimet, sanoo Hassi.