lauantai 4. syyskuuta 2010

HS: Kasvattilapsi toivoo todisteita väärinkäytösepäilyille

Helsingin Sanomat: Kasvattilapsi toivoo todisteita väärinkäytösepäilyille 4.9.2010

Helsingissä asuvan Ubahin, 23, tarinaan sisältyy monta sanaa, jotka ovat toistuneet uutisissa kuluneella viikolla.

Hänen molemmat vanhempansa kuolivat Somalian Mogadishussa parikymmentä vuotta sitten: ensin äiti, sitten isä. Välissä oli kolme vuotta...

Siihen, että somalit hakevat nyt oleskelulupia erityisen paljon kasvattilapsilleen, on Ubahin mukaan luonnollinen syy. Kun Somaliassa on sodittu, orpolapsia on Ubahin ja hänen sisarustensa tapaan jäänyt isovanhemmille.

"Nyt isovanhemmat alkavat kuolla tai ovat hyvin vanhoja. Sukulaiset ajattelevat, että lapsille pitää löytää uusi paikka."

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomeen tulee nyt eniten kasvattilapsihakemuksia hakijamääriin nähden koko Euroopassa.

Viranomaisten epäilyt järjestelmän väärinkäytöksistä kummeksuttavat Ubahia. Hän ei usko kasvatteina Suomeen tuotavien päätyvän kotiapulaisiksi tai kakkosvaimoiksi.

"Sellainen ei ole meidän kulttuurimme tai uskontomme mukaista, että lapsia kohdeltaisiin kaltoin. Eikä avioliittokaan voi perustua valheeseen", Ubah sanoo.

Hän toivoo, että epäilyjen tueksi esitettäisiin todisteita. Pelkona on, että perheenyhdistämiset vaikeutuvat entisestään. "Silloin sieltä ei ehkä saada pois niitäkään, jotka oikeasti pitäisi saada turvaan."

Haastateltavan nimi on muutettu hänen pyynnöstään.