maanantai 13. syyskuuta 2010

HS: Maahanmuuttajien tartuntatautien seulonta heikkoa

Helsingin Sanomat: Maahanmuuttajien tartuntatautien seulonta heikkoa 13.9.2010

Vakavia tartuntatauteja kuten tuberkuloosia ei usein seulota systemaattisesti maahanmuuttajilta eikä niiden hoitoon panosteta. Tuberkuloosi onkin palaamassa länsimaihin osin siirtolaisten mukana, osin lääkkeille vastustuskykyisten kantojen yleistyessä.

Arvovaltaisen Lancet-tiedelehden erikoisnumero kertoi keväällä, että suurin osa maahanmuuttajista jää tuberkuloosiseulontojen ulkopuolelle, mikä lisää sairauden leviämisen riskiä ja vaikeuttaa parantumista.

"Ihmiset, jotka tulevat taudin korkean esiintyvyyden maista, olisi hyvä seuloa kattavasti. Maahantulovaiheen tarkastuksen lisäksi lääkärien olisi riskiryhmien kohdalla oltava valppaita, jotta myöhemmin puhkeava tauti voidaan tunnistaa", sanoo tutkimusprofessori Petri Ruutu Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Monen mielestä se, ettei tuberkuloosiin saa hoitoa, rikkoo ihmisoikeuksia. "Pitäisi ymmärtää, että kaikki maahanmuuttajat ovat potilaita, joita pitää kohdella hyvin. Lisäksi tuberkuloosiongelmaa ei voida ratkaista muuten. Järkevämpää olisi hoitaa tauti pois, jotta tartunnat eivät leviä maiden sisällä tai maasta toiseen", sanoo ylilääkäri Rauni Ruohonen tuberkuloosin ja keuhkosairauksien asiantuntijärjestöstä Filhasta.

Suomessa riskimaista tuleville pakolaisille ja turvapaikanhakijoille tehdään maahantulon jälkeen tarkastus tartuntatautien löytämiseksi. Seulonta ei kuitenkaan koske ulkomaalaisia opiskelijoita tai Suomeen töihin tulevia.

"Tässä on ilman muuta aukko. Seulonta pitäisi tehdä kaikille, jotka tulevat tänne kuukausiksi tai vuosiksi", Petri Ruutu sanoo.