keskiviikko 1. syyskuuta 2010

HS: Somalian biopassi kelpaa vain muutamalle maalle

Helsingin Sanomat: Somalian biopassi kelpaa vain muutamalle maalle 1.9.2010

Suurin osa Euroopan maista ei luota Somalian biopassiin. Vain Sveitsi ja Itävalta pitävät somalialaisten biopassia pätevänä, henkilöyden todistavana maahantuloasiakirjana.

Suomen sisäministeriö esittää biopassia somalialaisten matkustusasiakirjaksi. Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r) mukaan biopassi auttaisi somalialaisten perheenyhdistämisiä koskevien hakemusten vilpittömyyden selvittämisessä.

Nyt virkailijoilla on hankaluuksia varmentaa hakijan henkilöyttä, koska tällä harvoin on mukanaan luotettavia dokumentteja.

Biopassia pidetään muualla Euroopassa epäluotettavana Somalian epävakaan tilanteen takia. Ruotsin maahanmuuttoviraston mukaan passi ei kelpaa, koska Somaliassa ei ole tällä hetkellä yhtään luotettavaa, passin myöntävää viranomaista.

Ruotsalaiset viranomaiset voivat käyttää biopassia mahdollisten muiden asiakirjojen tukena.

Suomen sisäministeriö esittää kuitenkin, että biopassi hyväksyttäisiin sellaisenaan matkustusasiakirjaksi Suomeen. Lisäksi sitä käytettäisiin jatkossa somalialaisten henkilöyden todentamiseksi oleskelulupia käsiteltäessä.

Biopassilla tarkoitetaan elektronista asiakirjaa, josta löytyy henkilön sormenjäljet ja kuva. Passeja myöntää Somalian väliaikaishallitus.

Viime viikolla tuli ilmi, että sisäministeriö epäilee osaa somalialaisten perheenyhdistämishakemuksista vilpillisiksi. Epäilyt lähtivät kasvattilapsihakemusten määrän kasvusta parin viime vuoden aikana.