tiistai 7. syyskuuta 2010

HS: Viranomaiset ja poliitikot sekoilevat maahanmuuttoasioissa

Helsingin Sanomat, uutisanalyysi: Viranomaiset ja poliitikot sekoilevat maahanmuuttoasioissa 7.9.2010

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) ja Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorio vierailivat helmikuussa Suomen lähetystössä Addis Abebassa Etiopiassa ja törmäsivät somalialaisten perhesidehakemusruuhkaan. Vain muutamat virkailijat haastattelevat Suomeen pyrkiviä satoja somalialaisia.

Suomessa Vuorio raportoi lähetystöjen ongelmista sisäministeriöön ja ulkoministeriöön. Virkamiestyöryhmän kokoontumisista kirjoitettiin raportti, jossa vaadittiin lisäresursseja hakemusruuhkan purkamiseksi.

Huhtikuussa laadittu paperi hukkui sisäministeriöön ilman diaarinumeroa. Kansliapäällikkö Ritva Viljasen mukaan ei hän eikä Thors saanut koko muistiota. Sisäministeriön virkamiehet väittävät toisin.

Helsingin Sanomat sai muistion haltuunsa ja uutisoi viikko sitten sunnuntaina somalialaisten hakemusruuhkasta. Hätääntynyt Thors esitti salamaratkaisun ongelmaan: somalialaisilta aletaan vaatia biopassia, jolla muut maat ovat ministerin mukaan saaneet karsittua perusteettomia hakemuksia.

"Voimme vaatia tarkempia henkilötietoja, voimme vaatia uudempia somalialaista biopasseja", Thors julisti.

Passiratkaisua ehdotti myös Vuorio. Seuraavana päivänä Maahanmuuttoviraston toinen johtaja Heikki Taskinen kuitenkin pyörsi Thorsin ja Vuorion puheet ja kertoi, että luotettavin keino henkilöyden selvittämiseksi on edelleen haastattelu. Selvisi, ettei Thorsin esittämää biopassia hyväksytä juuri missään maassa. Thors kertoi Verkkouutisille (31. 8.), ettei passilla voidakaan vähentää hakemusruuhkaa.

Maahanmuuttovirasto ja ministeri näyttävät olevan hukassa.

Passifarssia vakavampi kysymys ovat somalialaisia koskevat ihmiskauppaepäilyt. Maahanmuuttovirasto epäilee, että somalityttöjä voidaan tuoda kasvattilapsijärjestelmän avulla kakkosvaimoiksi tai piioiksi. Epäilyn perusteeksi on mainittu se, että tyttöjä on tiettynä aikana merkitty enemmän hakemuksiin kuin poikia. Luvut kuitenkin tasaantuvat kesän hakemuksissa. Taskinen kertoi, että epäilyt väärinkäytöksistä ovat tihkuneet eri viranomaisilta ensin Maahanmuuttovirastoon. Taskisen mukaan kyse on kuitenkin vain muutamasta tapauksesta.

Ministeri Thors sysäsi (HS 31. 8.) epäilysten selvittämisen vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet'lle, joka puolestaan vaati selvitystä tapauksesta Maahanmuuttovirastolta. Maahanmuuttovirastosta vastattiin, että tapaukset eivät itse asiassa kuulu virastoon lainkaan. Maahanmuuttovirasto ei ole paljoakaan tekemisissä pakolaisten tai turvapaikanhakijoiden kanssa enää sen jälkeen, kun he ovat saaneet oleskeluluvan.

Biaudet sanoi, ettei perhesidehakemuksia pidä kevein perustein liittää ihmiskauppaan.
[...]
Näyttää siis siltä, että tapahtumasarjan suurin uutinen on päättäjien ja viranomaisten neuvottomuus.