keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Uusi Suomi: Vähemmistövaltuutetulta kysytään kerjäläisistä

Uusi Suomi: Vähemmistövaltuutetulta kysytään kerjäläisistä 8.9.2010

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet on saanut tämän vuoden aikana ennätysmäärän yhteydenottoja.

Elokuun loppuun mennessä tapauksia oli kertynyt yli 700. Viime vuoden tammi-elokuun vastaava määrä oli runsaat 650.

Suomalaiset ovat ottaneet yhteyttä romanikerjäläisten ihmisoikeuksista tänä vuonna jo viisi kertaa. Aiempina vuosina aiheesta on tullut vain muutamia yhteydenottoja.

_________________________________________

Iltalehti: Kerjäläisten olot ja ihmiskauppa huolettavat suomalaisia

Suomalaiset ovat tänä vuonna heränneet huolehtimaan romanikerjäläisten ihmisoikeuksista. Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet kertoo saaneensa kerjäläisiin liittyen viisi yhteydenottoa.

Ilmoitukset ovat liittyneet tapauksiin pääkaupunkiseudulla, ja niitä ovat tehneet Suomen kansalaiset. Kerjäläisten olot ovat kiinnostaneet suomalaisia aiemminkin, mutta muina vuosina yhteydenottoja ei ole tullut yhtä paljon, Biaudet sanoo.

- Yksi ilmoitus liittyi poliisin toimintaan. Tapausta tutkiessamme kävi kuitenkin ilmi, että se oli jo eduskunnan oikeusasiamiehen selvitettävänä.

Myös ihmiskauppaan liittyvät yhteydenotot ovat lisääntyneet. Elokuun loppuun mennessä tapauksista oli pyydetty vähemmistövaltuutetulta selvitystä 91 kertaa. Viime vuoden tammi-elokuun vastaava määrä oli 31.

Osaselitys tapausten määrän kasvuun on Biaudet'n uusi toimenkuva kansallisena ihmiskaupparaportoijana, mutta vähemmistövaltuutetun mukaan ihmiskauppa kuitenkin on Suomessa myös luultua yleisempää.

- Tutkimistamme tapauksista suuri osa liittyy seksin myyntiin. Myös työhön liittyvää ihmiskauppaa tapahtuu Suomessa.

Keskusrikospoliisin arvion mukaan Suomi on kauttakulkumaana vuosittain jopa sadoille ihmiskaupan uhreille. Osa uhreista myös jää Suomeen.

Yhteydenottoja ennätysmäärä

Kaikkiaan vähemmistövaltuutettu on saanut tänä vuonna suomalaisilta ennätysmäärän yhteydenottoja. Elokuun loppuun mennessä tapauksia oli kertynyt 702. Viime vuoden vastaavana aikana selvityspyyntöjä saapui 655.

- Tämän vuoden kokonaismäärä noussee yli tuhanteen. En osaa sanoa, onko myös vähemmistöjen syrjintä lisääntynyt, vai pelkästään ihmisten ilmoituskynnys madaltunut, sanoo Biaudet.

Syrjintä ja ulkomaalaislain asiat ovat työllistäneet vähemmistövaltuutettua vähemmän kuin viime vuonna, mutta ihmiskaupan lisäksi yhdenvertaisuuden edistämiseen liittyvien asiakastapausten määrä on kasvanut.

Vähemmistövaltuutetun suurin asiakasryhmä on edelleen Suomen romanit. Romaneja koskevat yhteydenotot liittyvät useimmiten asumiseen, kuten siihen, että romanien on vaikea saada kunnallista vuokra-asuntoa.

Biaudet'n mukaan syksyn aikana valtuutetun työpöydällä näkyvät myös vastaanotto-, kotouttamis- ja yhdenvertaisuuslain uudistukset.