sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Pohjalainen: Hyväuskoisuus on nyt loppu

Pohjalainen, pääkirjoitus: Hyväuskoisuus on nyt loppu 12.9.2010

Somalian kriisin jaloista yritetään saada pois lapsia kyseenalaisin keinoin. Suomeen päässeet perheet ovat tehneet tavallista enemmän hakemuksia perheen yhdistämiseksi. Tulokkaiden ja jo Suomessa olevien sukulaisuutta on tähän asti ollut lähes mahdotonta tarkistaa.On epäilty lapsikauppaa ja myös sitä että Somaliasta tuotetaan kakkosvaimoja eikä niinkään lapsia.

Yleensä maahanmuuttoa vastustavat vaativat, että maahanmuuttajia on autettava omassa ympäristössään. Nyt saman vaatimuksen on esittänyt YK:n ympäristöasiantuntijana ja myös Afrikassa mm. Sudanin konfliktin rauhanneuvottelijana toiminut vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto.

On siis yhteisesti sovittu, että pohjoismainen hyväuskoisuus on nyt loppu. Viime viikolla eduskunta sai hyväksyttäväkseen maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin esityksen, jossa Suomeen hakeutuvan perheenjäsenen on käytävä sikäläisessa Suomen lähetystössä biometrisen tunnisteen ottamista varten.

On tärkeää, että tänne tulevat ihmiset pystytään myös ottamaan vastaan siten, että he saavat koulutusta, hoitoa ja asianmukaista kohtelua.

______________________________________________________-

Pohjalainen, mielipide: Kati Nummensalo: Maahanmuuttajat - riesa vai rikkaus?

Maahanmuuttajat-käsite on varsin laaja: se pitää sisällään kaikki maahan muuttaneet ulkomaalaiset. Tällä ryhmällä ei oikeastaan ole muuta yhteistä keskenään kuin toisesta maasta muuttaminen!

Yrityksiin pestataan ulkomaisia työntekijöitä kaikkiin portaisiin, pakolaisia tulee läheltä ja kaukaa, ja heissä on kristittyjä, muslimeja ja muiden uskontojen edustajia, koulutettuja ja kouluttamattomia, jotkut tulevat Suomeen avioliiton kautta, opiskelijoita saapuu maahamme monista eri maista ja niin edelleen.

Kun vaaditaan "maahanmuuton rajoittamista", mitä ryhmää tarkoitetaan? Näitä kaikkia edellä mainittuja vai esimerkiksi pakolaisia? Toivoisin, että keskusteluissa määriteltäisiin tarkemmin, mistä ryhmästä puhutaan.

Asenteet kaikkia maahanmuuttajia kohtaan ovat koventuneet. Olen keskustellut useiden tummaihoisten kanssa, ja he kaikki ovat kertoneet tylystä kohtelusta Suomessa.

Osa näistä henkilöistä on hyvin koulutettuja ja työtätekeviä, joiden ainoa vika näyttää olevan ulkomaalaisuus ja ihonväri. Ulkomaalaisella nimellä on vaikeaa päästä edes työhaastatteluun. Jotkut ovat kertoneet pelkäävänsä Suomessa alkuperänsä takia. Jopa ulkomailta aikoinaan adoptoidut ovat kertoneet saaneensa huonoa kohtelua.

Itse kannatan maltillista, järkevää, kontrolloitua maahanmuuttoa kaikissa ryhmissä. Pakolaisia Suomen on otettava jonkin verran sen vuoksi, että rikkaiden maiden nyt vain on ojennettava auttava kätensä.

Tiedän kyllä, että Suomella on velkaa ja työttömyyttä, mutta on aika turhaa verrata Suomen ongelmia maailman köyhimpien maiden ongelmiin. Osa avusta toki on järkevämpää osoittaa kohdemaahan, mutta aina apu ei voi olla ruoka- ja tarvikeapua. Toisinajattelijoita vainotaan joskus niin ankarasti, että turvapaikan myöntäminen on järkevämpää kuin avun tarjoaminen kohdemaassa. Toisinajattelu voi olla vaikkapa kristityksi kääntymistä ankarassa muslimimaassa tai vallan arvostelua diktatuurissa.

Ymmärrän toki, että joistakin maahanmuuttajista on tullut ongelmia ja kannatan maahanmuuton selkeää kontrollointia. Kaikki halukkaat turvapaikanhakijat eivät Suomeen mahdu ja turvapaikkahakemuksen käsittelyn on nopeuduttava huomattavasti. Kovin suuria eri kansallisuuksien keskittymiä kaupungeissa on vältettävä ja pakolaisten sijoittumista eri kuntiin harkittava. On mietittävä työllistymismahdollisuuksia esimerkiksi yritystoiminnan kautta.

Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus ovat jo keskuudessamme. Toivoisin, että monista ongelmista huolimatta nähtäisiin myös monikulttuurisuuden hyvät puolet, eikä vaikeutettaisi täällä asuvien elämää liian kovilla asenteilla. Selvää on, että tiettyjä asioita täytyy muuttaa, mutta yleisellä ulkomaalaisvastaisuudella ja suoranaisella vihalla saadaan vain pahaa aikaan. Uusnatsismi on jo nostanut rumaa päätään.

KATI NUMMENSALO

kaupunginvaltuutettu, -hallituksen jäsen (kd.)
Seinäjoki