keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Uusi Suomi: Kova piikki somalialaisten hakemuksissa – tässä selitys

Uusi Suomi: Kova piikki somalialaisten hakemuksissa – tässä selitys 1.9.2010

Sisäasiainministeriön maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne on perustellut Ylen aamu-tv:ssä, mistä johtuu somalialaisten perhesidehakemusten raju kasvu Suomessa.

Somalialaisten perheenyhdistämishakemuksia on tullut lähes 2800 enemmän kuin koko viime vuonna. Oleskelulupapäätöstä odottaa Helsingin Sanomien mukaan nyt lähes 5 000 somalialaisten perhesidehakemusta.

Päivärinteen mukaan luvut on kuluvan vuoden heinäkuun lopusta, eikä elokuun lukuja vielä tiedetä.

Päivärinteen mukaan lisäykselle voi olla monia syitä. Hän kuitenkin mainitsee yhden olennaisen selityksen.

- Elokuun alussa astui voimaan uutta ulkomaalaislainsäädäntöä, jossa selkeytettiin ja määriteltiin uudelleen perheenyhdistämiskysymystä. Saattaa olla, että monet hakijat kiirehtivät jättämään hakemuksensa heinäkuun loppuun mennessä, koska pelkästään heinäkuussa tuli 600 hakemusta, Päivärinne sanoi aamu-tv:ssä.

Toinen syy hakemustulvalle voi olla siinä, että Suomeen on tullut viime vuosina aiempaa enemmän somalialaisia hakijoita, ja nimenomaan lapsia.

- Vuosina 2006–2007 Suomeen tuli erittäin vähän somalialaisia hakijoita, heitä oli alle sata. Mutta sitten 2008-2009 määrät joissain määrin kasvoi. Mahdollisimman pian perheenjäsenet tietysti jättävät hakemuksia saadakseen muut perheenjäsenet Suomeen, Päivärinta sanoo.

Hiljattain kasvattilapsihakemuksia on alkanut tulla, kun niitä aiemmin ei juuri ole ollut. Kasvattilapsihakemuksia on tullut tänä vuonna 450. Mistä lisäys johtuu?

- Ymmärtääkseni tietyssä määrin kasvattilapsia on aina ollut somalialaisissa perheissä, se kuuluu luonnollisena osana somalialaiseen lastensuojelujärjestelmään. Sotatila on jättänyt jälkeensä huomattavan määrän orpolapsia, minkä takia tällaisia järjestelyjä tehdään, Päivärinne sanoo.

Kasvattilapsihakemusten yhteydessä on epäilty ihmiskauppaa ja muuta vilppiä.

- Viime vuonna kaikkiaan perheside-oleskelulupahakemuksista hylättiin 43 prosenttia, silloin Suomen ulkomaalaislain mukaiset perusteet eivät ole täyttyneet, Päivärinne toteaa kysymykseen siitä, miten suuressa osassa kasvattilapsihakemuksista epäillään jonkinlaista vilppiä.

Päivärinne ei kommentoi tarkemmin vilppiepäilyjä. Hänen mielestään on tärkeää, että asiaa selvitetään. Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet on pyytänyt asiasta selvitystä Maahanmuuttovirastolta.

Faktakulma

Ulkomaalaislakiin on tehty uudistuksia, jotka astuivat voimaan 1.8.2010.

Ulkomaalaislakiin on lisätty säännös kasvattilapsista. Säädöksellä pyritään varmistamaan, että oleskeluluvan myöntämisen perusteena oleva kasvattilapsisuhde on aito.

Lainmuutoksen myötä oleskelulupa perhesiteen perusteella voidaan jättää myöntämättä, jos on perusteltua aihetta epäillä, että perheenkokoajan oma oleskelulupa perustuu hänen henkilöllisyydestään ja perhesuhteistaan antamiin vääriin tietoihin.

Lähde: Sisäasiainministeriö