perjantai 10. syyskuuta 2010

YLE: Kerjääminen muuttuu taiteeksi Helsingissä

YLE Helsinki: Kerjääminen muuttuu taiteeksi Helsingissä 10.9.2010

Helsingin keskustaan kutsutaan ihmisiä kokeilemaan kerjäämistä taideperformanssissa. Tempauksen tarkoituksena on herättää kaupunkilaisten ajatuksia siitä, miksi kerjääminen pitäisi piilottaa, sanoo taiteilija Fredrika Biström.

Fredrika Biströmin mukaan performanssissa ideana on, että vapaaehtoiset osallistujat istuvat paikallaan Kolmen sepän patsaalla hiljaa kerjäämässä.

– Tarkoitus ei ole järjestää sen enempää showta, vaan ne jotka näkevät performanssin, voivat miettiä omaa reagointiaan ja miksi juuri tämä kerjääminen on niin herkkä aihe Suomessa.

Fredrika Biströmin päätti järjestää kantaaottavan performanssin, koska hänestä esitys katukerjäämisen kieltämisestä tuntui pelottavalta.

Itsekin kerjäämässä

Taiteilija kokeili itsekin kerjäämistä jo keväällä Helsingin keskustassa.

– Mietin koko ajan mitä ohikulkijat ajattelevat minusta. Enkä saanut rahaa, ihmiset väistivät niin kaukaa kuin mahdollista.

Fredrika Biström sanoo reagoivansa ristiriitaisesti pääkaupunkiseudulla lisääntyneisiin kerjäläisiin.

– Toivon että heidän ei olisi pakko kerjätä, mutta on hyvä että kerjääminen näkyy ja me suomalaiset huomaamme, että maailmassa on myös huono-osaisia ihmisiä.

Biström toivoo osallistujien ja katsojien muodostavan oman mielipiteensä kerjäämisestä performanssin aikana. Tapahtuma järjestetään Kolmen sepän patsaalla perjantai-iltapäivänä kello 16-18.