keskiviikko 18. toukokuuta 2011

YLE: Ulkomaalaisen työvoiman valvojat uupuvat työtaakan alla

YLE Etelä-Karjala: Ulkomaalaisen työvoiman valvojat uupuvat työtaakan alla 18.5.2011

Koko Kaakkois-Suomen ulkomaalaisen työvoiman käytön lainmukaisuutta valvoo vain yksi henkilö. Lisää tarkastajia tarvittaisiin valvomaan erityisesti rakennusalalla rehottavaa harmaata taloutta.

Koko eteläisen Suomen alueella ulkomaalaisen työvoiman käyttöä valvoo 5 henkilöä. Lisää viranomaisia tarvittaisiin, sillä työ on aikaavievää.

- Pelkän tarkastuskäynnin lisäksi pitää laatia tarkastuskertomukset ja käydä läpi mahdolliset oikeudelliset prosessit. Yksi vierailu voi poikia hirveästi rikkeitä ja yleensä niitä on, kuvailee aluehallintoviraston tarkastaja Pirjo Laukkanen.

"Rikollista touhua"

Laukkanen on ainoa Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakuntien ulkomaalaisen työvoiman käyttöä valvova viranomainen. Hän kertoo törmäävänsä työssään jatkuvasti rikkeisiin.

- Se on rikollista touhua, mitä näen päivittäin, Laukkanen pamauttaa.

Rikollisella touhulla Laukkanen viittaa muutaman euron palkkoihin, pimeänä teetettyyn työhön, työturvallisuuden laiminlyöntiin ja väärennettyihin työsopimuksiin.

Itse havaitsemiensa epäkohtien lisäksi Laukkanen saa työläisten edunvalvojilta ja kansalaisilta runsaasti vihjeitä. Asioille ei kuitenkaan usein ehdi tehdä mitään.

- Kaikkia kohteita ei ehditä tarkastaa. Etenkin rakennustyömailla valvottavat siirtyvät kohteelta toiselle nopeasti. Se vaatisi myös tarkastajalta nopeita toimia.


Kynnetön lainsäädäntö

Tarkastajat toivovat muutoksia ennen kaikkea lainsäädäntöön ja sakotusoikeutta tarkastajille. Nyt työsuojelulain rikkomuksista seuraa mitättömän pieniä rangaistuksia.

- Meillä on niin kesy lainsäädäntö, että sen noudattaminen ei kiinnosta ketään. Rikkomukset voivat olla törkeitä, mutta sanktiot nappikauppaa. Sakkojen pitäisi olla tuntuvia, satoja tuhansia euroja, Laukkanen havainnoi.

Laukkasen mielestä on käsittämätöntä, että tilanteen on annettu jo useita vuosia.

- Maailma on kansainvälistynyt, mutta lainsäätäjät eivät ole pysyneet perässä. Poliitikot eivät yksinkertaisesti tiedä, millainen todellisuus työmailla on, hän puuskahtaa.


Työtä suomalaisille

Laukkanen törmää työssään harvoin täysin suomalaisiin työmaihin.

- Tänäkin päivänä tarkastin ison rivitalotyömaan. Se oli harvinainen tapaus, sillä työmaalla ei ollut ulkomaista työvoimaa. Heillä oli kiikun kaakun että lopetetaanko liiketoiminta, koska ei saada urakoita. Suomalaset eivät saa urakoita, sillä ne jaetaan halvimmin tarjoavalle.

Laukkanen kokee, että ilmiön syntipukiksi ovat joutuneet paremman leivän perässä Suomeen muuttavat ulkomaalaiset.

- Eihän maahanmuuttajissa ole mitään vikaa, vaan urakoitsijoissa, jotka rahastavat suomalaisten selkänahalla.

Laukkanen toivoo tulevan hallituksen puuttuvan asiaan ripeästi. Hän toivoo aktiivisuutta myös kansalaisilta.

- Toivon, että kansalaiset ottavat yhteyttä kansanedustajiin ja rökittävät koko porukkaa niin, että tekisivät tälle jotain. Tällä meinigillä asiat eivät korjaannu. Meidän kassaan ei kerry rahaa näin.


---

YLE Etelä-Karjala: Rakennusala valuu ulkomaalaisten käsiin

Etelä-Karjalassa rakennetaan ahkerasti, mutta yhä enemmän ulkomaalaisella työvoimalla. Rakennusliitossa ollaan turhautuneita, sillä työolojen valvominen on lähes mahdotonta.

Rakennusliiton aluepäällikkö Kari Lapatto kiertelee Lappeenrannan Rauhan loma-asuntoalueen työmaalla työkohteelta toiselle. On meneillään työolojen tarkastuskierros.

Ehkä Lapaton kierros osuu lounasaikaan, sillä kuin taikaiskusta työmaat tyhjenevät hänen saapuessaan.

- Sana tarkastajista kiertää nopeasti, Lapatto naurahtaa.

Tavoittamiensa työmiesten kanssa Lapatto juttelee palkoista ja työoloista. Juttelu kangertelee, sillä työmaavastaavan lisäksi suomea puhuvia ei löydy. Lapaton tapaamat työmiehet ovat virolaisia ja romanialaisia.

- Sekin on vastoin lakia, että heillä ei ole täällä suomea puhuvaa edustajaa, hän huomauttaa.

Ilmoitetut palkat vaihtelevat 10 ja15 euron välillä.

- 10 euroa tästä työstä on liian vähän, Lapatto kommentoi.

Palkkatiedot sumun peitossa

Joulukuussa Rakennusliitto asetti kaksi Rauhassa toimivaa aliurakoitsijaa saartoon. Virolaiset työmiehet olivat ilmoittaneet palkkansa reilusti työehtosopimuksen alittaviksi. Tällä tarkastuskierroksella ilmoitetut palkat eivät alita minimiä.

Rakennusliiton aluepäällikkö Lapatto on kuitenkin epäileväinen.

- Työmiehille sanotaan, mitä ilmoitetaan palkaksi tarkastajille. Todelliset palkat voivat olla jotain ihan muuta. Ja jos mukamas maksetaan 13 euroa tunnilta, niin miksei sitten palkattaisi suomalaisia töihin? Tulokkaita kyllä riittäisi, hän tuumaa.

Asioiden todellisen laidan selvittämiseen ei kuitenkaan ole juuri mahdollisuutta. Palkkatietoihin ei liiton tarkastajilla ole pääsyä.

- Lisäksi firmat vaihtuu kuukausittain, ei näissä voi pysyä perässä, sanoo Lapatto.

Suomalainen ei saa työtä

Lapatto on pettynyt siihen, kuinka vähän Rauhan työmaa työllistää eteläkarjalaisia.

- Tänne tulee yhteensä 600 loma-asuntoa. Jos ne rakennettaisiin suomalaisin voimin, täällä ei olisi työttömiä rakennusmiehiä. Siitä huolimatta meillä on maakunnassa 400 työtöntä tällä alalla, hän toteaa.

Virolaiset, romanialaiset, puolalaiset ja bulgarialaiset työmiehet ovat kuitenkin väärä osoite haukuille.

- Enemmän syyllistäisin urakoitsijoita, jotka heidät ottavat töihin huonolla palkalla.

Lapatto heittää palloa ennen kaikkea poliitikoille.

- Lisää viranomaisia tarvitaan. Ja toivoisin, että asia ei jäisi vain juhlapuheisiin, vaan että asialle oikeasti tehtäisiin jotain.