keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Salon Seudun Sanomat: Jan-Erik Enestam: Nationalismin voittokulku

Salon Seudun Sanomat: Jan-Erik Enestam: Nationalismin voittokulku 18.5.2011

Katsokaamme lukuja. Viime vuonna sai Hollannin nationalistinen ja muukalaisvastainen puolue PVV 15,5 prosenttia äänistä ja toimii hallituksen tukipuolueena. Tuorein mielipidemittaus antaa Tanskan kansanpuolueelle, joka niin ikään on hallituksen tukipuolue, 15,2 prosentin kannatuksen. Itävallassa oikeistoradikaalinen FPÖ saisi 26 prosenttia äänistä ja sisarpuolue BZÖ 6 prosenttia, siis yhteensä 32 prosenttia äänistä, mikäli vaalit järjestettäisiin nyt.

Ranskassa kansalliselle rintamalle ennustetaan samanlaista riemuvoittoa kuin 2002. Puolueen uusi puheenjohtaja Marine Le Pen uhkaa istuvaa presidenttiä Zarkosy´ta tulevissa presidentinvaaleissa. Myös Italian Berlusconi taitaa kuulua samaan kastiin, olkoonkin, että hänen ”pornokratiansa” on luku sinänsä. Unkarissa oikeistokansallisella Fidez-puolueella on kaksi kolmasosaa parlamenttipaikoista. Se on säätänyt uuden perustuslain, joka toteuttaa sen puolueohjelman. Antisemitismi ja muukalaisviha rehottavat.

Ruotsissa ruotsidemokraatit sai viime vaaleissa ”vain” 5,7 prosenttia äänistä. Puolueen juuret ovat Hitlerin kansallissosialismissa. Norjassa edistyspuolue sai vuoden 2009 vaaleissa 22,9 prosenttia äänistä.

Tuorein esimerkki on Suomesta. Perussuomalaisten menestys oli todellinen ”jytkyvoitto”, 19 prosenttia äänistä ja 34 lisäpaikkaa eduskuntaan. Menestys oli niin huikea, että uutinen siitä levisi kuin kulovalkea maailmaan. The True Finns, perussuomalaisten englanninkielinen vastine, taitaa olla Suomen uusi kansainvälinen tavaramerkki, brändi, riippumatta siitä, mitä ulkoministeriön asettama Jorma Ollilan työryhmä on esittänyt.


Kiinnostuksen huomaa myös täällä Tanskassa, vaikka Suomesta muuten ei kerrota paljon. Politiken-lehti on uhrannut kolme yli puolen sivun näyttävää juttua perussuomalaisille.

Yksi kertoo Timo Soinista henkilönä. Ingressi minun käännöksenäni kuuluu: ”Suomen uusi poliittinen komeetta on aito populisti ja maan harvoja katolilaisia”. Kirjoitus antaa sympaattisen kuvan hänestä, vaikka jotkut asiavirheet häiritsevätkin. Pari hänen sutkauksistaan on elegantisti käännetty tanskaksi.

Huomattavasti kriittisempi kirjoitus kertoi enemmän Jussi Halla-Ahosta kuin Timo Soinista. Siinä todetaan, että Halla-Aho on Suomen ahkerimpia bloggareita. Lehti toistaa hänen käsityksensä islamismin uhkista ja että islamin perustaja on pedofiili. Juttu viittaa myös hänen vuonna 2009 saamaansa tuomioon uskonrauhan rikkomisesta.

Puolueen linjasta kirjoitus poimii monokulttuurisuuden korostamisen ohella seksin kieltämisen ennen avioliittoa, ei homopareille, ei avustusta modernille taiteille, ei eurolle, ei EU-jäsenyydelle ja ei koulujen ruotsinkielen opetukselle ja niin edelleen. Samankaltaisia kirjoituksia esiintyy myös muissa maissa.

Tässäkö meidän uusi kansainvälinen brändimme?

Kirjoittaja on Pohjoismaiden neuvoston johtaja.

Jan-Erik Enestam