keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Ilkka: Erilaisuus melkein vain teoriaa Seinäjoella

Ilkka, kolumni: Pirkko Lehtimäki: Erilaisuus melkein vain teoriaa Seinäjoella 18.5.2011

Seinäjoki on tehnyt asukkailleen erilaisuuden sietämisestä lähes teoreettisen kysymyksen. Erilaisuutta ei tule juuri vastaan, koska samanlaisuus on vakio.

Kaupunkilaisten mahdollisuus oppia elämästä laajenee onneksi taas hieman, kun uusi pakolaisryhmä saapui pitkästä aikaa eilen Seinäjoelle.

Kiintiöpakolaisten joukkoon entisen Burman alueelta kuuluu 12 henkilöä, kaksi perhettä. Ennestään Seinäjoki on vastaanottanut 50 henkilön karennipakolaisten ryhmän.

Ei tarvitse mennä kuin Vaasaan tai Helsinkiin saadakseen oppia erilaisuuden käytäntöjä vähän enemmän kuin Seinäjoella.

Viikonloppuna seurasin Helsingissä herttoniemeläisen kerrostaloon ikkunasta, kuinka eri tavalla pukeutuneet ja erinäköiset ihmiset ahkeroivat pihaansa kuntoon kesää varten.

Isot lapset haravoivat ja keräsivät roskia aikuisten joukossa, pienet keinuivat tai leikkivät hiekkalaatikolla. Joillakin tytöillä oli huivi päässä, toisilla liehuivat pitkät helmat tuulessa.

Meikäläisiä edustavat erottuivat talkooporukasta kalpeina kasvoina ja tuulipukuina. Koko porukan iloiset ilmeet ja rennot eleet paljastivat, että kaikki kansallisuudesta riippumatta puhalsivat yhteen ja olivat naapurikavereita keskenään.

Seinäjoella tapaa maahanmuuttajia tai ylipäätään ulkomaalaisia harvakseltaan. Helsingissä he sulautuvat sinne, missä muutkin asukkaat elävät ja liikkuvat.

Toki rasistisia ongelmia on myös Helsingissä. Joissakin lähiöissä alkuperäiskansa äänestää jaloillaan.

Odotellessa Seinäjoen kansainvälistymistä, voi elämän kirjoa harjoitella vammaisten, sairaiden, homojen ja lesbojen, yksinäisten, köyhien, laihojen, arkojen sekä muiden ihmisten livulla.

Ilkka (16.5.) kertoi, että kehitysvammaisten laitoksesta Eskoosta väki siirtyy vähitellen palveluasuntoihin, ja laitospaikkojen määrä vähenee vauhdikkaasti.

Tämä on askel kohti monimuotoista Seinäjokea, jossa erilaisuus on vähitellen arkipäivää ja melkein jo hyväksyttyä.

Samalla voisi jättää sanan normaali pelkästään Eppu Normaalille.