tiistai 13. syyskuuta 2011

Etelä-Suomen Sanomat: Rasismin kitkeminen jokaisen vastuulla

Etelä-Suomen Sanomat, pääkirjoitus: Rasismin kitkeminen jokaisen vastuulla 13.9.2011

Talonmies irtisanottiin Salossa, koska mies on ihonväriltään musta. Asiasta syntyi kohu, jonka seurauksena maahanmuuttajataustaista miestä pyydettiin takaisin töihin.

Valitettava tapaus kertoo, että epäluulot ja suoranainen viha maahanmuuttajia kohtaan ovat Suomessa viime vuosina selvästi lisääntyneet. Perussuomalaiset nostivat keväällä maahanmuuton yhdeksi vaaliteemaksi, mikä on koventanut maahanmuuttovastaisia asenteita.

Nyt myös Elinkeinoelämän keskusliitto on älähtänyt ulkomaalaisiin kohdistuneesta lisääntyneestä häirinnästä. Kohteina ovat etenkin turvapaikanhakijat ja romanikerjäläiset, mutta samalla muihinkin maahanmuuttajiin on alettu suhtautua penseästi.

EK:n huolen ymmärtää. Työvoimapulaa podetaan monilla aloilla jo nyt. Jatkossa työntekijöitä tarvitaan ulkomailta entistä enemmän, jotta teollisuuden pyörät pyörivät ja hoiva-alalle riittää auttavia käsipareja. Emme liioin voi kääntää selkäämme pakolaisille ja turvapaikanhakijoille.

Maahanmuuttokeskustelussa on unohtunut muutama perusasia, joista poliitikkojenkin soisi puhuvan enemmän. Suomeen muutetaan pääasiassa työn, perheen tai opiskelupaikan perässä. Vaikka maahanmuuttajien määrä on kasvanut viime vuosina, maahanmuuttajien osuus väestöstä on Suomessa EU-27 maista seitsemänneksi alhaisin, alle kolme prosenttia.

On hyvä muistuttaa, että Ruotsin väestöstä yli 19 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia. Ruotsinsuomalaisia on vajaa puoli miljoonaa ja he muodostavat Ruotsin suurimman vähemmistöryhmän. Myös Amerikasta ja Australiasta on tullut uusi kotimaa sadoilletuhansille suomalaisille. Suomesta on aina lähdetty muualle rakentamaan parempaa tulevaisuutta. Nyt me tarvitsemme rakentajia.

EK:n työvoima- ja maahanmuuttopolitiikan asiantuntija Riitta Wärn (ESS 12.9.) rohkaisee suomalaisia avaamaan suunsa, kun näemme syrjintää. Hyväksi esimerkiksi kelpaa Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin toiminta. Hän poisti raitiovaunusta humalaisen miehen, joka ahdisteli ja uhkaili ulkomaalaistaustaista poikaa.

Saurin mielestä rasismin ohella Suomessa on ongelmana puuttumattomuuden kulttuuri. Ihmiset katselevat vierestä, kun maahanmuuttajia kiusataan. Sauri on oikeassa todetessaan, että tarvitaan yhteisyyttä. Vastuu arkipäivän rasismin kitkemisestä on meillä kaikilla.

On vaikea ymmärtää, mistä suomalaisten ennakkoluulot, pelko ja suoranainen viha maahanmuuttajia kohtaan kumpuavat. Maahanmuuttoon liittyy toki ongelmia, mutta miten pieni vähemmistö voi olla uhka suurelle enemmistölle? Suomi ei muutu piiruakaan huonommaksi maaksi, jos tänne kaukaiseen maahan muuttaa ihmisiä muista oloista