keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Vihreä Lanka: Vähemmistövaltuutettu: Pakolaisella oikeus kotivakuutukseen

Vihreä Lanka: Vähemmistövaltuutettu: Pakolaisella oikeus kotivakuutukseen 7.9.2011

Vähemmistövaltuutettu on puuttunut Lähivakuutusyhdistyksen päätökseen evätä kotivakuutus kongolaisilta pakolaisilta.

Kaksitoista kongolaista perhettä haki viime keväänä, Kajaanin kaupungin maahanmuuttajapalvelujen toimihenkilön avustuksella, kotivakuutukset Kainuun Lähivakuutusyhdistykseltä. Lähivakuutusyhdistys ilmoitti kuitenkin ”molemminpuolisen hyvän palvelun varmistamiseksi keskittyvänsä Suomen kansalaisiin”.

”Kansalaisuuden perusteella ei keneltäkään saa evätä oikeutta vakuutukseen tai muun palvelun saamiseen. Asiakkaita on kohdeltava yhdenvertaisesti kansallisuudesta, etnisestä alkuperästä ja uskonnosta riippumatta”, sanoo asiaa käsitellyt ylitarkastaja Robin Harms vähemmistövaltuutetun tiedotteessa.

Vähemmistövaltuutetun on saanut sovittua asian Lähivakuutusyhdistyksen kanssa. Kaksitoista kongolaistaustaista perhettä saavat kukin 300 euron hyvityksen syrjinnästä. Lähivakuutusyhdistys pahoittelee tapahtunutta ja lähettää paikallisille yhdistyksille ohjeistuksen, jotta vastaavalta vältyttäisiin jatkossa.

”Tämä on osoitus siitä miten hyvässä hengessä ja yhteistyöllä on mahdollista muuttaa toimintatapoja jotka voivat johtaa syrjintään. Olen tyytyväinen siitä, että yhtiö laatimalla kansallisen ohjeistuksen pyrkii palvelemaan kaikkia hyvin”, sanoo vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet.

___________________________________________

Vähemmistövaltuutetun tiedote: Pakolaisilta evättiin kotivakuutus - yhtiö myönsi virheensä ja maksaa korvauksen

Kaksitoista kongolaistaustaista perhettä eivät saaneet kotivakuutusta. Lähivakuutusyhdistys ilmoitti ”molemminpuolisen hyvän palvelun varmistamiseksi keskittyvänsä Suomen kansalaisiin”. Vähemmistövaltuutettu on neuvotellut perheiden puolesta sovinnosta Lähivakuutus-ryhmän edustajien kanssa. Sovinnon tuloksena Lähivakuutusyhdistys maksaa kullekin perheelle 300 euron hyvityksen syrjinnästä ja Lähivakuutus-ryhmä laatii ohjeistuksen paikallisyhdistyksilleen, jotta vastaavanlaisilta syrjintätilanteilta vältytään tulevaisuudessa.

Keväällä 2011 kaksitoista kongolaista perhettä haki, Kajaanin kaupungin maahanmuuttajapalvelujen toimihenkilön avustuksella, kotivakuutukset Kainuun Lähivakuutusyhdistykseltä. Kotivakuutuksia ei kuitenkaan myönnetty perheille vedoten siihen, että hakijat eivät ole Suomen kansalaisia. Perheet kääntyivät vähemmistövaltuutetun puoleen, jonka mukaan yhdenvertaisuuslaki selvästi pitää kiellettynä syrjintänä palvelujen tarjoamisen vain Suomen kansalaisille.

- Kansalaisuuden perusteella ei keneltäkään saa evätä oikeutta vakuutukseen tai muun palvelun saamiseen. Asiakkaita on kohdeltava yhdenvertaisesti kansallisuudesta, etnisestä alkuperästä ja uskonnosta riippumatta, asiaa vähemmistövaltuutetun toimistossa hoitanut ylitarkastaja Robin Harms toteaa.

Vähemmistövaltuutettu on tehnyt perheiden puolesta sovinnon asiassa Kainuun Lähivakuutusyhdistyksen kanssa ja sen tuloksena lähivakuutusyhdistys maksaa kullekin perheelle 300 euroa hyvityksenä yhdenvertaisuuslain syrjinnän kiellon loukkauksesta.

Lähivakuutus-ryhmän edustajat ja paikallinen vakuutusyhdistys pahoittelivat tapahtunutta. Tämä on valitettava yksittäistapaus eikä Lähivakuutuksen toimintaperiaatteiden mukaista, Lähivakuutus-ryhmästä todetaan.

Lähivakuutus-ryhmä laatii nyt sovintosopimuksen mukaisesti kaikille paikallisille vakuutusyhdistyksille lähetettävän ohjeistuksen, jossa kiinnitetään vakuutusyhdistysten huomiota yhdenvertaisuuden toteutumisen kannalta merkittäviin seikkoihin jotta vastaavanlaisilta syrjintätapauksilta tulevaisuudessa vältytään.

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet toivoo, että ohjeistus antaa esimerkkiä myös muille vakuutusyhtiöille.

- Tämä on osoitus siitä miten hyvässä hengessä ja yhteistyöllä on mahdollista muuttaa toimintatapoja jotka voivat johtaa syrjintään. Olen tyytyväinen siitä, että yhtiö laatimalla kansallisen ohjeistuksen pyrkii palvelemaan kaikkia hyvin, Biaudet toteaa.