keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Salon Seudun Sanomat: Salolaisen maahanmuuttajatalkkarin työsuhde lopetettiin ehkä laittomasti

Salon Seudun Sanomat: Salolaisen maahanmuuttajatalkkarin työsuhde lopetettiin ehkä laittomasti 7.9.2011
6.9.2011

Salon omakotiyhdistys rikkoi maahanmuuttajatalkkarin työsuhteen lopettamisessa mahdollisesti kahta lakia. Näin sanoo Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen lakimies Vesa Ullakonoja.

– Toinen on työsopimuslaki, joka kieltää työntekijän eriarvoistamisen esimerkiksi rodun perusteella. Toinen on sitten yhdenvertaisuuslaki, joka pätee yleisesti syrjintään myös työpaikkojen ulkopuolella. Nämä lait menevät osittain päällekkäin. Kiellot ovat kuitenkin ehdottomia, Ullakonoja toteaa.

SSS uutisoi tiistaina, että omakotiyhdistys lopetti maahanmuuttajataustaisen omakotitalonmiehen työsuhteen koeajalla, koska asiakkaat eivät hyväksyneet häntä ihonvärin takia.

– Usein uskotaan, että koeajan irtisanomiselle ei tarvitse sanoa perusteluita, mutta kyllä lain mukaan tarvitsee. Koeajallakaan työntekijää ei saa irtisanoa epäasiallisella perusteella. Tässä näyttäisi syynä olevan ihonväri, joka ei tietenkään ole sovelias syy, kommentoi aluehallintoviraston tarkastaja Hannu Laaksonen.

Erotettu talonmies aikoo tehdä rikosilmoituksen potkuista. Hänen tilalleen on palkattu uusi, suomalainen talkkari.

Ullakonojan mukaan syrjitty voi pyytää apua työsuojelusta. Työsuojeluviranomainen pyytää työnantajalta selvitystä, jonka jälkeen asiasta voidaan tehdä rikosilmoitus. Jos lakia on rikottu, asia menee tuomioistuimeen. Syrjintä on rikoksena sellainen, että syyttäjällä on velvollisuus toimia, vaikka joku muu kuin syrjitty tekisi rikosilmoituksen.

– Käytännössä näen asian kuitenkin erittäin hankalana. On vaikea toimia, jos syrjitty itse ei tee ilmoitusta.

Salon omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Korpela ei halua kommentoida, rikottiinko irtisanomisessa lakia.

_________________________________________

Salon Seudun Sanomat: Maahanmuuttajatalkkari aikoo tehdä rikosilmoituksen potkuistaan

Salon omakotiyhdistyksen talkkarinhommista potkut saanut maahanmuuttaja aikoo tehdä kohtelustaan rikosilmoituksen. Hän on erittäin pettynyt tilanteeseen.

– Iäkkäät ihmiset eivät halunneet minua töihin. He eivät luota tummaihoiseen, nimettömänä pysyttelevä mies sanoo.

Kuusi vuotta Suomessa asunut ja hyvää suomea puhuva mies työskenteli talkkarina heinäkuun alusta asti. Hän myöntää kohdanneensa joskus syrjintää, mutta ei tällä mittapuulla.

Salon Seudun Sanomat uutisoi tiistaina nuoren maahanmuuttajan saamista potkuista, ja aihe nousi valtakunnalliseksi puheenaiheeksi. Salon omakotiyhdistyksen puheenjohtajan Jaakko Korpelan mukaan asiakkaat eivät halunneet omakotitalkkarina toiminutta tummaihoista miestä töihin, ja yhdistyksestä erosi jäseniä. Korpela myönsi, että vaikka irtisanominen tapahtui koeajalla, paineet irtisanomisesta tulivat kentältä.

_______________________________________

Salon Seudun Sanomat: Salon irtisanottu talkkari halutaan palkata takaisin

Salon omakotiyhdistyksen ihonvärin perusteella irtisanoma maahanmuuttajatalkkari halutaankin palkata takaisin.

Valtakunnallisen kohun synnyttänyt tummaihoisen miehen irtisanominen omakotitalkkarin töistä sai uuden käänteen keskiviikkona, kun omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Korpela matkusti Helsinkiin neuvottelemaan asiasta Suomen omakotiliiton kanssa.

Korpela sai matkallaan uusia eväitä, sillä hän ilmoitti tiistaina iltapäivällä, että omakotiyhdistys tarjoaa irtisanotulle maahanmuuttajalle uudelleen töitä.

Mieheltä ei saatu vielä keskiviikkona vastausta, ottaako hän työn vastaan.