maanantai 5. syyskuuta 2011

YLE: Helsingin kiristynyt linja pakottaa romanit asumaan autoissa

YLE Uutiset: Helsingin kiristynyt linja pakottaa romanit asumaan autoissa 5.9.2011

Helsingin kaupungin tiukentunut romanipolitiikka tekee Itä-Euroopasta tulleiden romanien elämästä yhä vaikeampaa. Poliisi puuttuu nopeasti leiriytymiseen, ja kaupunki on tiukentanut linjaansa jopa hätämajoituksen antamisessa. Moni romani asuu nyt autossa.

Bulgarian romanit Georgi Sandev, 32, ja Gina Zhekova, 37, esittelevät parhaat päivänsä jo nähneen farmariauton tavaratilaa parkkipaikalla Helsingin Käpylässä. Siinä on heidän makuuhuoneensa.

- Siirrämme tavarat etupenkille, levitämme makuualustat ja nukumme siinä, Zhekova kertoo ja osoittaa lavettia poistettujen takapenkkien ja tavaratilan päällä.

Heidän elämäntilannettaan ei voi kadehtia. Sandev ja Zhekova kertovat elättävänsä pulloja ja tölkkejä keräämällä neljää lasta, jotka ovat jääneet Bulgariaan Sandevin äidin hoiviin.

Pullojen keräämisellä Suomessa saa huomattavasti paremman toimeentulon kuin työttömänä Bulgariassa. Ennen finanssikriisiä Sandev teki muun muassa kattojen eristyksiä, mutta hänen jäätyään työttömäksi elanto on romahtanut runsaaseen sataan euroon kuukaudessa.

Satasella ei kuusihenkinen perhe elä. Pullopanteista pariskunnan mukaan voi Suomessa saada 10 - 25 euroa päivässä.

Parkkipaikalta toiselle

Helppoa rahaa pulloja keräämällä ei saa. Elämää ei helpota sekään, että yöunet jäävät mitättömiksi.

Yleensä he keräävät pulloja jopa kello yhteen asti yöllä, ja auton perätilaan pääsee köllähtämään ehkä kahdelta. Parkkipaikalle ei voi jäädä aamulla nukkumaan pitkäksi aikaa. Herätys on kuudelta, ellei poliisi häädä liikkeelle ennen sitä.

- Jos he käskevät meidän lähteä, menemme toiselle parkkipaikalle. Esimerkiksi huvipuiston tai rautatieaseman parkkipaikalle. Mihin vain missä on katuvalot, Zhekova kertoo ja viittoilee ympärilleen.

Poliisi on saanut kaupungilta avoimen valtakirjan purkaa leirit ilman erillistä pyyntöä kaupungilta.

Asuntolan ovet kiinni romaneilta

Huomattava osa Itä-Euroopan romaneista on jo palannut talveksi kotimaihinsa. Romanian romaneista osa on saattanut lähteä myös siksi, että Helsinki purki lopullisesti heidän leirinsä Kalasatamassa elokuun lopussa.

Suomeen jääneistä jokunen on päässyt yksityismajoitukseen, mutta monet viettävät yönsä lyhytaikaisissa telttaleireissä tai Bulgarian romanien tavoin autoissa.

Helsinki on lähettänyt viestinsä Itä-Euroopan romaneille sulkemalla heiltä ovet asunnottomien asuntolaan Kampissa. Vielä keväällä kaupunki linjasi, että romanit pääsevät muiden EU-kansalaisten ja suomalaisten tavoin tarvittaessa kahdeksi yöksi hätämajoitukseen Hietaniemenkadun asuntolaan.

”Rikollisia pitää rangaista”

Georgi Sandev ja Gina Zhekova eivät ole pyrkineet asuntolaan. He sanovat, etteivät halua olla yhteiskunnalle taakaksi ja haluavat elää lakien mukaan. Yleistykset romaneista harmittavat.

- On totta, että jotkut varastavat. Rikollisia pitää rangaista, mutta kaikki ovat vastuussa omista teoistaan, Zhekova sanoo.

Unelmien täyttymys olisi työpaikka. Sandev teki kattojen vesieristyksiä, kunnes finanssikriisi vei työt. Zhekova on lukutaidoton, mutta hän haluaisi tehdä esimerkiksi siivoojan töitä.

Jos ja kun töitä ei Suomesta löydy, Sandev ja Zhekova yrittävät vielä vähän aikaa tienata rahaa lasten koulunkäyntiä varten pulloja keräämällä. Talveksi he eivät aio jäädä.

- Näet silmistämme että olemme väsyneitä, mutta olemme kiitollisia, jos suomalaiset ovat kärsivällisiä ja antavat meidän olla vielä vähän aikaa. Sitten menemme takaisin Bulgariaan, Gina Zhekova esittää toiveensa