perjantai 2. syyskuuta 2011

YLE: Kaupunginteatteri tarttuu maahanmuuttokeskusteluun

YLE Pohjois-Karjala: Kaupunginteatteri tarttuu maahanmuuttokeskusteluun 2.9.2011

Kuumana käyvä maahanmuuttokeskustelu avaa Joensuun kaupunginteatterin syyskauden. Lauantaina teatterissa järjestetään keskustelutilaisuus, jossa on aiheena maahanmuutto sekä siihen liittyvät kokemukset ja kertomukset.

Alustajina ovat muun muassa käsikirjoittaja Jussi Moila, Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistyksen edustaja Olga Davydova, tutkija Anne-Mari Souto ja teatterinjohtaja Tero Heinämäki. Tämän jälkeen nähdään vierailuesitys Paratiisi, joka on kannanotto rasismiin.

Joensuun kaupunginteatterin syksy tarjoaa muutoin musikaalia, farssia ja psykologista draamaa.

______________________________________________

Joensuun kaupunginteatteri: Vierailuesitys Paratiisi ja keskustelutilaisuus

Joensuun Kaupunginteatterin syksyn esityskausi käynnistyy lauantaina 3. syyskuuta 2011. Iltapäivällä kello 17:30 alkaen pidetään teatterin pienellä näyttämöllä keskustelutilaisuus MEILLE SAA TULLA?. Tilaisuuden aiheena on maahanmuutto, siihen liittyvät kokemukset ja kertomukset. Alustajina ja keskustelun virittäjinä ovat mm. käsikirjoittaja Jussi Moila, Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistys ry:n edustaja Olga Davydova, tutkija Anne-Mari Souto, sosiologian opiskelija Gazale Öngörür ja teatterinjohtaja Tero Heinämäki. Yhteistyökumppaneina keskustelun järjestämisessä Joensuun Kaupunginteatterin kanssa ovat Meille saa tulla -kampanja, Teatteri Satama, JoMoni, Joensuun kaupungin koulutoimi /maahanmuuttajaopetus, Monikko monikulttuurisen kasvatustyön, kotoutumisen ja opetuksen kehittäminen –hanke ja Pohjois-Karjalan taidetoimikunta.

Kello 19:00 alkaa teatterin suurella näyttämöllä aiheeseen liittyvä vierailuesitys Paratiisi. Näytelmä on kannanotto ajankohtaiseen maahanmuuttokeskusteluun ja rasismiin. Siinä käsitellään pakolaisuuden, köyhyyden ja vierauden teemoja tanssien, laulaen ja koomistenkin roolihahmojen kautta.

Näytelmän käsikirjoittaja Jussi Moila eli nuoruuttaan 1990-luvun puolivälissä rasistisessa Joensuussa, joka ei tosiaankaan ollut mikään paratiisi nuorelle maahanmuuttajalle. Omien kokemusten pohjalta hän on kirjoittanut tekstin teatteri Nirvanalle, jossa työryhmä on muokannut siitä moniulotteisen näyttämöteoksen. Lavalla nähdään mm. lapsena Eritreasta Pohjois-Karjalaan muuttanut Wintom Zecarias Ghebreselassie ja Unkarista Suomeen vastikään siirtynyt Ágnes Kaszás. Esityksen koreografi Sonya Lindfors on housetanssin SM-kultamitalisti vuosilta 2006 ja 2007. Musiikista vastaavat Olavi Uusivirta, Plutonium 74 -yhtyeen säveltäjä-laulaja Ylermi Rajamaa sekä äänisuunnittelija Pauli Riikonen. Tomi Suovankosken valosuunnittelua tilan ja tunnelman luojana on kehuttu useissa eri kritiikeissä. Näytelmän ohjaaja on Sini Pesosen. Luvassa on notkeaa ja energistä, uuden sukupolven teatteria.

Paratiisi on vieraillut Teatteri Takomossa kevättalvella 2011 ja se oli mukana myös tämän vuoden Tampereen Teatterikesässä ja Stage-festivaalilla.

Paratiisista on vain yksi esitys 3.9.2011 kello 19:00, liput maksavat 18 euroa. Kello 17:30 alkavaan keskustelutilaisuuteen on vapaa pääsy.