keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Yle: Gatajevit saivat poliittisen turvapaikan

Yle Uutiset: Gatajevit saivat poliittisen turvapaikan 2.5.2012
Yle Uutiset: Poliittinen turvapaikka EU-maiden välillä on harvinaisuus
Yle Uutiset: Gatajevit helpottuneita turvapaikastaan: "Olemme shokissa ilosta"

"Groznyin enkeliksi" nimetyt Khadizhat ja Malek Gatajev saavat Suomesta poliittisen turvapaikan. Gatajevien Liettuassa saamia syytteitä on pidetty poliittisena ajojahtina.

Tshetsheniassa lastenkotia pitäneet Khadizhat ja Malek Gatajev ovat saaneet Suomeen poliittisen turvapaikan, kertoo uutistoimisto BNS. Pariskuntaa on syytetty Liettuassa lasten kaltoinkohtelusta, mutta syytettä on pidetty poliittisena ajojahtina.

Turvapaikan saivat pariskunnan lisäksi kolme heidän alaikäistä lastaan.

Gatajevit saivat vuonna 2009 Liettuassa vankeustuomion. He eivät kärsineet tuomiotaan kokonaan, vaan siirtyivät Suomeen ja anoivat poliittista turvapaikkaa. Gatajevien tukijat ovat olleet vakuuttuneita, että he ovat joutuneet Liettuan turvallisuusviranomaisten, mahdollisesti myös Venäjän turvallisuuselinten vainon kohteeksi. Heitä syytettiin lasten huonosta kohtelusta, omavaltaisuudesta ja jopa murhauhkailuista.

Gatajevien tapausta on palloteltu sekä Suomen että Liettuan oikeuselimissä. Liettua oli myös tehnyt heistä ns. eurooppalaisen pidätysmääräyksen.

Suomalainen elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo on tehnyt Gatajevien lastenkotityöstä dokumentin Melancholian 3 huonetta. Norjalainen kirjailija Åsne Seierstad kirjoitti heistä kirjan Groznyin enkelit.

-----

Yle Uutiset: Poliittinen turvapaikka EU-maiden välillä on harvinaisuus

Professori Martin Scheininille ei tule suoralta kädeltä mieleen, että Suomi olisi aiemmin myöntänyt poliiittista turvapaikkaa toisesta EU-maasta tulleelle hakijalle.

Poliittisen turvapaikan myöntäminen toisesta EU-maasta tulleille on harvinaista mutta ei ennenkuulumatonta, sanoo ihmisoikeuksiin perehtynyt professori Martin Scheinin.

- On tilanteita, joissa EU-maan tulee vartioida, ettei ihmisoikeuksia loukata myöskään silloin. kun henkilö karkotetaan tai luovutetaan toiseen EU-maahan.

Tärkeimmät tilanteet ovat sellaisia, joissa ei voida taata, ettei henkilöä luovuteta edelleen sellaiseen kolmanteen maahan, jossa hänen ihmisoikeutensa olisivat vaarassa, Scheinin sanoo.

- Tällaisen tilanteen pitäisi soittaa hälytyskelloja ja johtaa siihen, että EU-maa on valmis myöntämään turvapaikan.

Myös olot, joihin luovutettava joutuisi, voivat olla sellaisia, että niitä itsessään pidetään epäinhimillisinä.

- Tämä on tilanne nykyisin Kreikassa, jossa turvapaikkaa hakevien henkilöiden vapaus riistetään määräämättömäksi ajaksi ja he joutuvat olosuhteisiin, joissa kenenkään ei pitäisi olla.

Suomen lait lupaavat turvaa

Menneinä vuosikymmeninä turvapaikkoja myönnettiin etenkin Espanjasta tulleille baskeille, koska heidän pelättiin joutuvan kidutetuiksi Espanjassa. Näitä tapauksia oli useissakin Euroopan maissa, Scheinin kertoo.

Hänelle ei tule suoralta kädeltä mieleen tapauksia, joissa Suomi olisi myöntänyt poliittisen turvapaikan toisesta EU-maasta tulleelle hakijalle.

Siihen, ovatko Hadizhat ja Malek Gatajev Suomessa paremmassa turvassa kuin Liettuassa, Scheinin sanoo, että Suomen ulkomaalaislaki ja perustuslaki ovat yksiselitteisiä: ne suojaavat palauttamiselta siten kuin kansainväliset ihmisoikeussopimukset edellyttävät.

-----

Yle Uutiset: Gatajevit helpottuneita turvapaikastaan: "Olemme shokissa ilosta"

Suomesta turvapaikan saaneet Gatajevit kertovat olevansa erittäin onnellisia ratkaisusta. Pariskunnan tukijaryhmä on vakuuttunut, että Gatajevit ovat joutuneet ulkomaalaisten turvallisuusviranomaisten vainon kohteeksi.

Tshetsheniassa lastenkotia pitäneet Hadizhat ja Malek Gatajev kertovat olevansa erittäin helpottuneita saatuaan Suomesta poliittisen turvapaikan. Liettuassa pariskuntaa syytettiin lasten kaltoinkohtelusta.

Turvapaikan saivat pariskunnan lisäksi heidän kolme alaikäistä lastaan.

- Olemme shokissa ilosta. Kyseessä oli erittäin tärkeä hetki elämässämme, Malik Gatajev kuvaili tuntemuksiaan Yle Uutisten haastattelussa.

Gatajevien tukijat ovat olleet vakuuttuneita, että Gatajevit ovat joutuneet Liettuan turvallisuusviranomaisten, mahdollisesti myös Venäjän turvallisuuselinten vainon kohteeksi.

Malik Gatajevin mukaan Liettuassa kärsityn mielivallan todistaminen ei ollut helppoa, koska Liettua on eurooppalainen maa ja EU:n jäsen.

Gatajev sanoo, että hänen oli itsekin vaikea uskoa sellaista tapahtuvan Liettuassa.

Suomen Maahanmuuttovirasto ei kommentoi yksittäistapausta millään tavalla.

Suomalainen elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo on tehnyt Gatajevien lastenkotityöstä dokumentin Melancholian 3 huonetta. Norjalainen kirjailija Åsne Seierstad kirjoitti heistä kirjan Groznyin enkelit. Suomessa monet julkisuuden henkilöt ovat liittyneet Gatajevejä auttavaan tukiryhmään.