lauantai 28. maaliskuuta 2009

Helsingin Uutiset: Lentokentän työsiirtola voisi olla seuraava pakolaiskeskus


Helsingin Uutiset:
Lentokentän työsiirtola voisi olla seuraava pakolaiskeskus
28.3.2009


Viitisenkymmentä vuotta lentoasemalla toiminut työsiirtola tyhjenee vangeista ensi viikon alussa, kun se siirtyy Keravan vankilan yhteyteen. Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylitarkastajan Veikko Pyykkösen mielestä työsiirtolan tilojen saaminen pakolaisten vastaanottokeskukseksi on "selvittämisen arvoinen asia".

Työsiirtolan tyhjentymisestä Vantaan Sanomilta kuullut Pyykkösen mukaan työsiirtolaan mahdollisesti saatavat 160 majoituspaikkaa olisivat merkittävä lisä tilanpuutteesta kärsivälle pakolaisten vastaanottotoiminnalle.

Työsiirtolassa on 80 majoitushuonetta, joihin kuhunkin voisi saada kaksi majoituspaikkaa. Lisäksi työsiirtolaparakeissa on ruokailu-, sosiaali- ja toimistotilat.

Finavian omistamille siirtorakennuksille ei ole tällä hetkellä löydetty uutta käyttöä. Kiinteistöpäällikkö Juha Schreck sanoo, että joitakin alustavia neuvotteluja on käyty parakkien vuokraamisesta, mutta mitään ratkaisua ei ole löytynyt.

Pyykkösen mukaan pakolaisten vastaanottotiloihin tulee lähiviikkoina helpotusta, kun Kontiolahteen tulee 120, Lammille 150, Kristiinankaupunkiin 150, Siuntioon 50 ja Helsingin uusiokäyttöön otettuihin hotelleihin 400 paikkaa.

–Mutta nopeasti nämä täyttyvät, jos 400–500 hengen kuukausittainen pakolaisvirta jatkuu. Siksi uusia tiloja tarvitaan, Pyykkönen sanoo.

Tiettävästi Afganistanissa, Irakissa ja Somaliassa on tuhansia pakolaiseksi aikovia "jonossa" odottamassa kuljetusten järjestymistä Suomeen, kun muut Pohjoismaat ovat tiukentaneet pakolaisten vastaanottoa.