keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Tori-lehti: Muslimijohtaja on huolissaan nuorista miehistä


Tori-lehti:
Muslimijohtaja on huolissaan nuorista miehistä
4.3.2009


Ajankohtaisen Kakkosen taannoisen maahanmuuttajaillan säväyttäjä oli tamperelainen Mustafa Kara. Tampereen islamiyhdyskunnan puheenjohtaja sanoi perustavansa Suomeen koraanikouluja ja korosti sharia-lain merkitystä Suomen muslimien arjessa.

Kotikatsomoissa höristeltiin korvia ja keskustelupalstoilla alkoi ankara polemiikki koraanikoulujen epäillyistä terroristikytkennöistä ja sharia-lain mukaisista kivitys- ja raipparangaistuksista.
[...]
Television maahanmuuttajaohjelmassa Kara viittasi mahdollisuuteen, että Suomessa asuvat muslimit olisivat radikalisoitumassa muun maailman malliin.

Aiheeseen palattaessa joviaaliin herrasmieheen tulee uutta särmää.

- Maailma on politisoitunut. Nämä nuoret etsivät omaa itseään, identiteettiään ja mallia. Heillä on sukulaisia Afganistanissa, Gazassa ja Irakissa. He ovat seuranneet herkeämättä satelliittikanavilta lasten ja naisten pommituksia ja se aiheuttaa pahoinvointia. Nuoren itsehillintä voi pettää. Minunkin sydämeni tuntuu aina välillä murentuvan tuota kansanmurhaa katsellessa, Kara viittaa Gazan tapahtumiin.

Kara on huolissaan nimenomaan nuorista miehistä.

- Totuus on, että heidän Suomeen 1990-luvulla tulleet vanhempansa syrjäytyivät. Jopa kotimaassaan sivistyneistöön kuuluneet koulutetut ihmiset. Toisen polven nuorukaisilla ei mene paljoakaan paremmin. Koulukäyntikin näyttää loppuvan ammattikoulun toiselle luokalle.

Islamilainen yhdyskunta tarjoaa Karan mukaan näille levottomille nuorille miehille ympäristön, johon he voivat samaistua ja saavat tukea ja ymmärrystä. Aikuisten miesten malli myös rauhoittaa. Myös kaupungilla kohdatessa.

Karaa selvästi sieppaa, että maahanmuuttoasioiden kanssa painivat viranomaiset vaikuttavat kädettömiltä maahanmuuttajien arjen suhteen.

- Valitetaan, ettei maahanmuuttajiin saa yhteyttä. Me saamme, me tunnemme nämä ihmiset, meillä on tietoa, kuinka heitä voi auttaa. Miksei meitä oteta aidoiksi yhteistyökumppaneiksi, Kara ihmettelee.

Hän vaikuttaa työlääntyneen erilaisissa foorumeissa ja työryhmissä istumiseen. Puheet on puhuttu, tekoja odotellaan.

- Minä sanon, että oven ulkopuolella seisomisen aika on ohi.

Puolustuskannalle hän ei suostu sharia-laistakaan puhuttaessa. Se säätelee hänen mukaansa vain ihmisten yksityiselämää ja turvaa myös naisen aseman, mistä seuraa pitkä esitelmä. Tasa-arvon toteutumisesta voi olla toistakin mieltä, mutta jos tämän yhteiskunnan kansalaiset noudattavat perustuslakia, on Karan loppuvetoomukseen mahdoton sanoa ei.

- Onko muslimina oleminen synti? Onko synti vaalia omaa kulttuuria ja uskontoa?