lauantai 21. maaliskuuta 2009

YLE: Maahanmuutto kimpoamassa vaaliteemaksi


YLE Uutiset:
Erkki Laatikainen: Maahanmuutto kimpoamassa vaaliteemaksi
21.3.2009


Maahanmuutto saattaa olla ensi eduskuntavaalien keskeinen teema. Kansantalouden näkymien roima heikentyminen ja turvattomuuden kasvaminen vaikuttavat näkyyn.

Aihe on ongelmallinen. Maahanmuutosta ei ole totuttu keskustelemaan ja periaatteita linjaamaan avoimessa hengessä. Hitusenkin virallisesta totuudesta poikkeava lausuma moukaroidaan rasismiksi ja ihmisarvoa loukkaavaksi, vaikka arvioitsija olisi sielultaan humaani ja kansakunnan etua tässä katsannossa vaaliva. Varomalla varotaan samaistumista yksinkertaisiin typeryksiin tai poliittista uraansa tietoisesti rakentaviin populisteihin, jotka suosivat jopa lakienvastaisia ilmauksia.

Helsingin Sanomien Suomen Gallupilla teettämän tutkimuksen sanoma on oireellinen. Maahanmuuton lisäämistä kannattavien määrä on alentunut kahdessa vuodessa 56:sta 45:een prosenttiin. Suomalaisten enemmistö on huolissaan. Se alkaa jupista ja purnata.

Asenteiden kylmeneminen lienee punnittua jyrkempi. Moni vastaaja on tapakohtelias. Todellinen ajatus jää ilmaisematta. Se tehdään vaaliuurnilla.

Suuret puolueet ja valtiollinen johto kantavat vastuun maahanmuuttopolitiikan asialinjan luomisesta. Jos se työnnetään aina vain kellumaan, ihmisten tyytymättömyys paisuu kuin salaa ja ryöpsähtää raekuurona perussuomalaisten laariin. Sinne ropisee peräkammarien väen, kädentaitoammattilaisten, tohtoreiden, everstien ja yrittäjien ääniä.

Perussuomalaisten kellokkaiden ei edes tarvitse profiloitua korkealle. Heidät jo mielletään Timo Soinin ansiosta ihmisten tuntojen rehvakkaaksi kanavaksi. Soinin on suorastaan fiksua tasoitella kuohuja.

Väistelevä tie voi johtaa vaali-iltana tilanteeseen, jossa perussuomalaisille paukahtaa yli kaksikymmentä paikkaa. Äimistys olisi hirveä. Suomen hallitseminen ja johtaminen mutkistuisivat.

Suomi tarvitsee maahanmuuttajia. Pohjoismaisena demokratiana sillä on ihmisoikeudelliset velvoitteet. Kansantaloutta selkeästi palvelevan työperäisen maahanmuuton ja humanitaarisuuden näkökohtien arjentajuinen yhteensovittaminen onnistuu.

Nobelisti Martti Ahtisaaren äskeisessä historiallisessa presidenttifoorumissa muotoilema reitistö on järjen ääni.

Sinisilmäinen pakolaispoliittinen syleily johtaisi ilmapiirilliseen onnettomuuteen. Työperäisen maahanmuuton, ulkomaisten osaajien suosiminen, sen sijaan edistää kansantalouden menestystä. Samalla mahdollistetaan humanitaarisuuden toteuttaminen pakolaisten vastaanottamisessa siinä laajuudessa kuin pienelle Suomelle on kohtuullista ja huolehditaan demokratian sujuvuudesta.