sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

HBL: Julkilausuma estää Halla-ahon EU-ehdokkuuden?

RKP:n Ulla Achrénin mukaan puolueiden tuleva yhteinen rasisminvastainen julkilausuma estäisi Jussi Halla-ahon EU-ehdokkuuden. Ministeri Stefan Wallinin ideoima ja puoluesihteeri Achrénin vetämän projektiryhmän muotoilema julkilausuma edellyttää puolueiden puuttuvan kaikkeen vaalityöhön, jonka voidaan tulkita lisäävän maahanmuuttajavastaisia asenteita. Achrénin mielestä tällainen nollatoleranssi estää samalla Halla-ahon valinnan julkilausuman hyväksyneiden puolueiden listoille.

Hufvudstadsbladet:
Appell stoppar Halla-ahos EU-kandidatur?
19.3.2009


Jussi Halla-ahon blogivastine:
Bajs i byxbenet
21.3.2009


Mediaseuranta:
HS: Wallin ehdottaa puolueille yhteistä rasisminvastaista julkilausumaa
14.1.2009

Mediaseuranta:
HBL: Vanhanen ei siedä rasismia
14.1.2009


HBL:n uutisen käännös:

Perussuomalaiset eivät voi asettaa Jussi Halla-ahoa ehdokkaaksi EU-vaaleissa, kun Timo Soini on allekirjoittanut parhaillaan laadittavan rasisminvastaisen julkilausuman.

RKP:n puoluesihteeri Ulla Achrén vetää projektia, jossa kaikki eduskuntapuolueet allekirjoittavat rasisminvastaisen julkilausuman ennen eurovaaleja.
- Meillä ei ole erimielisyyksiä itse sisällöstä. Monet kuitenkin esittävät näkemyksensä, joten viimeistely vie aikaa, sanoo Achrén.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) torjuttua jyrkästi rasismin ja maahanmuuttajavihamielisyyden Hufvudstadsbladetin haastattelussa (14.1.) kulttuuriministeri Stefan Wallin (RKP) tarttui asiaan ja ehdotti kaikkien puolueiden sitoutuvan muukalaispelon vähentämiseen vaalikampanjoinnissa.

Yksikään puolue ei voinut kieltäytyä Wallinin aloitteesta. Ajateltiin pyyhkiä pölyt kaikkien puolueiden vuonna 1998 hyväksymästä rasisminvastaisesta sopimuksesta, jossa allekirjoittaneet kieltäytyvät ilmaisemasta, julkaisemasta tai sallimasta levitettävän näkemyksiä, jotka lietsovat tai joiden voidaan olettaa lietsovan ennakkoluuloja ja antipatioita rodun tai etnisen alkuperän perusteella.

Ne myös sitoutuvat voimakkaasti puuttumaan asiaan, jos tällaista ilmenee. Kaikki silloiset puoluejohtajat allekirjoittivat sopimuksen. Ainoana heistä yhä puolueen johdossa on perussuomalaisten Timo Soini.

- Olemme kirjoittaneet uuden tekstin, mutta se on kyllä yhtä velvoittava kuin vuoden 1998 sopimuskin. Puolueet puuttuvat kaikkeen, minkä voidaan tulkita olevan maahanmuuttajavastaista, arvioi Achrén.

Miten käy Jussi Halla-ahon ehdokkuudelle, jos Timo Soini allekirjoittaa sopimuksen?

- Silloin Halla-aho ei voi olla perussuomalaisten listalla. Tämä on täysin selvää, asiassa on nollatoleranssi.

Jussi Halla-aho valittiin viime syksynä Helsingin valtuustoon sitoutumattomana perussuomalaisten listalta ja aikoo perussuomalaisten ehdokkaaksi EU-vaaleissa. Halla-aho on tullut tunnetuksi kirjoituksistaan monikulttuurisen yhteiskunnan vastenmielisyydestä. Parhaillaan kerätään nimiä hänen ehdokkuutensa varmistamiseksi siltä varalta, että perussuomalaiset eivät nimittäisikään häntä.