torstai 19. maaliskuuta 2009

Vihreä Lanka: Militantti antifasismi rantautui Suomeen


Vihreä Lanka:
Militantti antifasismi rantautui Suomeen
19.3.2009


Antifa Suomi -niminen militanttinen ryhmä on aloittanut toimintansa Suomessa. Facebookissa toimivassa suljetussa ryhmässä on 57 jäsentä.

”Tämä ryhmä on tarkoitettu antifasisteille, jotka ovat valmiita toimimaan militantisti fasismia ja rasismia vastaan. Rasistiset pahoinpitelyt yleistyvät eikä poliisi ota tosissaan skinheadien ja muiden natsien aiheuttamaa uhkaa. On aika yksilöiden nousta ylös ja toimia aktiivisesti fasismia vastaan!”, kirjoitetaan ryhmän Facebook-sivulla.

Turussa perustettu Antifa Suomi ei halunnut kommentoida Vihreälle Langalle toimintaansa mitenkään.

Militantti antifasismi syntyi 1930-luvulla Saksassa, missä liike heräsi 1980-luvulla uudestaan henkiin. Tuolloin skinheadit alkoivat järjestelmällisesti pahoinpidellä maahanmuuttajia Saksojen yhdistyessä.

Antifasismin kannattajien yhtenäiseen pukukoodiin kuuluvat mustat vaatteet ja hupparit.

Vinon pääsihteeri Jehki Härkönen kertoo pelänneensä jo pitkään aatteen rantautumista Suomeen.

”Militantti antifasismi saattaa ruokkia uusnatsismia entisestään. Skinheadien rekrytointia auttaa, jos on olemassa selkeä vastapuoli, jonka kanssa voi rähinöidä.”

Härkösen mukaan Suomi oli pitkään ainoa Euroopan maa, jossa ei ollut toimivaa antifasistista yhteisöä.

”Olen ymmärtänyt, että tämä uusi ryhmittymä ei ainakaan vielä ole tehnyt mitään konkreettista. Vaikea siten sanoa, onko se oikeasti vakavasti otettavaa antifasismia.”