keskiviikko 18. maaliskuuta 2009

YLE: Maahanmuuttovirasto saa lisärahaa


YLE Uutiset:
Maahanmuuttovirasto saa lisärahaa
18.3.2009


Useat pirkanmaalaiskunnat ovat päättäneet turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta. Hakijamäärät kääntyivät kesällä hurjaan nousuun ja Suomeen odotetaan saapuvan tänä vuonna jopa 6000 turvapaikanhakijaa.

Pahoin ruuhkautunut Maahanmuuttovirasto saa lisärahaa turvapaikkahakemusten ratkaisemiseen.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta esittää 2 miljoonan euron lisäystä jo tälle vuodelle. Summalla voidaan palkata määräajaksi 40 henkilöä turvapaikka-asioiden käsittelyyn ja ulkomaalaistutkintaan.

Pirkanmaallakin monet kunnat, muun muassa Mänttä-Vilppula, Ruovesi ja Urjala, ovat päättäneet turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta. Suomeen odotetaan tänä vuonna jopa 6000 turvapaikanhakijaa.

Pelkät käsittelijät eivät riitä

Apu tulee tarpeeseen, sillä Maahanmuuttoviraston arvion mukaan ruuhkan purkaminen veisi nykyisellä henkilöstöllä puolitoista vuotta. Puolen vuoden käsittelyajan saavuttamiseksi tarvittaisiin 70 lisätyöntekijää ja yli 5 miljoonaa euroa.

Lisähenkilöstön palkkaus hakemusten käsittelyyn ei kuitenkaan ratkaise ruuhkia, koska määräraha ei riitä lisääntyviin tulkkaus- ja käännöskustannuksiin. Eduskunnan valtiovarainvaliokunta haluaakin, että seuraavassa lisäbudjetissa tulkkaus- ja kääntämismenot erotetaan omaksi määrärahakseen.

Eduskunta hyväksyy Maahanmuuttoviraston määrärahalisäyksen lopullisesti ensi perjantaina.