tiistai 31. maaliskuuta 2009

HS: Soini keksi uuden vaalitempun


Helsingin Sanomat:
Soini keksi uuden vaalitempun
31.3.2009


Pääkirjoitus:

Viime joulun alla perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini leikitteli ajatuksella, että hän asettuisi ehdokkaaksi kesäkuun eurovaaleihin ilman aikomustakaan lähteä Brysseliin. Jos hän tulisi valituksi, varamies saisi ottaa hänen paikkansa. Eihän puolueen puheenjohtajuuttakaan voisi ulkomailta hoitaa. Se oli silloin, nyt näyttää olevan toisin.

Soinia arvelutti jo silloin tempun halpamaisuus. Hän pohdiskeli ääneen, voisiko hän laskea moraalinsa tason niin alas.

Vaaliliitto kristillisdemokraattien kanssa voi sitä paitsi merkitä sitä, että Soinin sijalle EU:n parlamenttiin lähtisikin kristillisten edustaja tai perussuomalaisille kiusalliseksi riipaksi osoittautunut sitoutumaton Jussi Halla-aho, joka on saanut syytteen uskonrauhan rikkomisesta ja yllytyksestä kansanryhmää vastaan.

Soinin oli keksittävä ongelmaan uusi temppu, jota tosin voidaan pitää lähes yhtä lailla moraalittomana. Hän ilmoitti lähtevänsä ehdokkaaksi ja valituksi tullessaan myös Brysseliin - mutta vain puoleksitoista vuodeksi. Hän aikoo osallistua kevään 2011 eduskuntavaaleihin ja palata kesken eurovaalikauden eduskuntaan.

Taktikoimalla Soini pystyi kätevästi ratkaisemaan Halla-ahon tapaukseen liittyvät kiusalliset ongelmat. Halla-aho tuskin lähtee perussuomalaisten listan ulkopuolelta mukaan kisaan. Mahdollisuudet olisivat vähäiset, ja hänen äänensä verottaisivat juuri perussuomalaisten kannatusta.

Soinin on turha perustella temppunsa kunniallisuutta sillä, että hän kertoo etukäteen avoimesti äänestäjilleen aikeittensa todellisesta luonteesta eli vain pyrähtämisestä Brysselissä.

Soinin ehdokkuus varmasti lisää äänestäjien kiinnostusta eurovaaleja kohtaan ja nostaa äänestysprosenttia, joka on aiemmin ollut alhainen. Suomesta valittavien euroedustajien sitoutumisesta työhönsä uhkaa kuitenkin syntyä entistä kielteisempi kuva.