torstai 19. maaliskuuta 2009

YLE: Rasistisen keskustelun kynnys on netissä matalalla


YLE Uutiset:
Rasistisen keskustelun kynnys on netissä matalalla
19.3.2009


Punainen Risti peräänkuuluttaa nettipalstoille tarkempaa valvontaa. Kaikkea keskustelua ei ole kuitenkaan syytä padota, sillä maahanmuutosta voi internetissä keskustalla myös rakentavasti.

Alkuvuodesta uutisoitiin suositun nettiyhteisön, Facebookin, ulkomaalaisvastaisesta viharyhmästä. Ryhmään liittyi useita tuhansia suomalaisia netinkäyttäjiä.

Tällä viikolla vietettävän rasismin vastaisen viikon yksi teema on nettirasismi. Punainen Risti on huolissaan yhteiskunnallisesta asenneilmapiiristä, jossa rasistisia mielipiteitä ilmaistaan avoimesti.

Järjestö peräänkuuluttaakin nettipalstoille tehokkaampaa valvontaa.

Kaikkea keskustelua ei syytä tyrmätä

Lappeenrannan kaupungin maahanmuuttopalveluiden johtavan ohjaajan Merja Heino-Kukkuraisen mukaan keskusteluilmapiiri on muuttunut. Esimerkiksi maahanmuuttajakeskusteluihin otetaan netissä osaa omalla nimellä, samalla mielipiteiden sävy on muuttunut viimeisen puolen vuoden aikana entistä kriittisemmäksi. Heino-Kukkurainen ei kuitenkaan lähde tyrmäämään kaikkea keskustelua.

- Mielestäni on hyvä, että yhteiskunnassa keskustellaan, kunhan keskustelu pysyy asiallisena. Meillä on Suomessa sananvapaus. Joskus näillä keskustelupalstoilla on mukana kirjoituksia, joissa kerrotaan arkielämän asioita ja myös epäkohtia. Ymmärrän hyvin, että elämään liittyvissä normaaleissa asioissa saattaa tulla yhteentörmäyksiä ja on hyvä, että niistä keskustellaan, Heino-Kukkurainen sanoo.

Ongelmaksi hän kokee sen, että monestikaan asiat eivät mene keskusteluista konkreettisesti eteenpäin.

- Olisi tärkeää, että ongelmat lähtisivät korjaantumaan myös arkielämässä, ei ainoastaan netissä, hän sanoo.

Maahanmuuttoasioista on Heino-Kukkuraisen mukaan alettu puhua enemmän.

- Tuntuu, että joka päivä jossain tiedotusvälineessä asiasta puhutaan. Nyt uskalletaan puhua myös kriittiseen sävyyn ja omilla kasvoilla. Se on myös hyvä, kunhan ketään ei loukata. On hyvä, että yhteiskunnassa keskustellaan, Heino-Kukkurainen sanoo.