maanantai 30. maaliskuuta 2009

Ministeri Holmlund: Maahanmuuttajanuorten hyvä kotoutuminen parantaa sisäistä turvallisuutta


Sisäasiainministeriön tiedote:
Ministeri Holmlund: Maahanmuuttajanuorten hyvä kotoutuminen parantaa sisäistä turvallisuutta
30.3.2009


YLE Uutiset:
Holmlund huolissaan maahanmuuttajanuorista

MTV3:
Sisäministeri: Kotoutuminen parantaa turvallisuutta


[...]
- Sisäasiainministeriö on ryhtynyt toimenpiteisiin turvapaikanhakijoiden iänmääritykseen liittyvien epävarmuustekijöiden poistamiseksi. Iänmääritykseen ei voi velvoittaa ilman asianmukaista lainsäädäntöä, totesi [sisäasiainministeri Anne] Holmlund.

Iänmäärityksiä on toistaiseksi tehty jonkin verran, mutta ei säännönmukaisesti. Teetetyt iänmääritykset ovat olleet vapaaehtoisia ja perustuneet alaikäisen ja edustajan suostumukseen. Ulkomaalaislaissa tai muussakaan laissa ei ole testien teettämiseen oikeuttavaa säännöstä. Asiantilan pikaiseksi selvittämiseksi sisäasiainministeriö on jo ryhtynyt toimenpiteisiin eri toimintamahdollisuuksien kartoittamiseksi.

- Turvapaikanhakijan iän määrityksen on tulkittu olevan osa henkilöllisyyden selvittämistä. Turvapaikanhakijan oikeusturvan kannalta iänmääritys on hyvin merkityksellinen asia. Sen tuloksesta suurelta osin riippuu, kohdellaanko häntä lapsena tai nuorena, ja sovelletaanko hänen kohteluunsa näin ollen niitä lukuisia kansainvälisten sopimusten määräyksiä, jotka on laadittu nimenomaan lasten ja nuorten suojelemiseksi. Tärkeää on myös eri turvapaikanhakijoiden yhdenvertainen kohtelu, Holmlund sanoi.