perjantai 13. maaliskuuta 2009

HS: Somalimaa haluaa Suomen ottavan karkotetun somalimiehen takaisin


Helsingin Sanomat:
Somalimaa haluaa Suomen ottavan karkotetun somalimiehen takaisin
Sisäministeriö: Kaveri on siellä ja sillä siisti
Hyvä somali ja paha somali
13.3.2009


YLE Uutiset:
Somalimaahan karkotettu halutaan palauttaa takaisin Suomeen
13.3.2009


"Somalimaa ei ole mikään leirintäalue."

Näin sanoi paluumuutosta ja jälleenrakentamisesta vastaava ministeri Mohamed Osman Helsingin Sanomille tiistaina ministeriössään Somalimaan pääkaupungissa Hargeisassa.

Hän on tyrmistynyt Suomen karkotettua Somalian Mogadishusta kotoisin olevan miehen helmikuun alussa Somalimaahan. Mies syyllistyi lukuisiin rikoksiin Suomessa.

"Suomen tulisi pyytää meiltä anteeksi ja viedä mies takaisin."

Suomalaispoliisit panivat miehen Dubaista väliaikaisen muukalaispassin kera lennoille Hargeisaan 9. helmikuuta.

Ministeriössä Hargeisassa tästä ja muista Suomen tekemistä karkotuspäätöksistä on saatu tietoa vain Helsingin Sanomien englanninkielisistä nettiuutisista.

Suomen viranomaiset eivät ole olleet Somalimaahan yhteydessä, Osman sanoi.

"Mielestämme mies on salakuljetettu Somalimaahan. Emme voi hyväksyä tätä."

Osmanin mukaan hänen ministeriönsä on lähestynyt muiden maiden joukossa myös Suomea luodakseen yhteistyötä pakolais- ja karkotusasioissa.

Esimerkiksi Britannian, Tanskan, Ruotsin, Kanadan ja Hollannin kanssa yhteistyöstä on jo sovittu.

Myös Yhdysvallat on ministerin mukaan alustavasti luomassa yhteyksiä. Tällä viikolla Yhdysvallat toi kahden poliisin saattamana 18-vuotiaan karkotuspäätöksen saaneen naisen Hargeisan kentälle. Hänet käännytettiin poliisien mukana takaisin.

Suomalaiset eivät ole Osmanin mukaan vastanneet yhteydenottoon.

"Suomalaisviranomaiset eivät ole reagoineet meihin mitenkään. Tulkitsemme sen vastenmielisyytenä meitä kohtaan, ja olemme hyvin pettyneitä."

"Emme voi sallia, ettei meille anneta mahdollisuutta tutkia karkotustapauksia etukäteen. Yhteistyösopimusmaiden kanssa näin tehdään. Jos voimme todeta, että karkotuspäätöksen saanut henkilö todella on somalimaalainen, otamme hänet vastaan."

Somalimaan viranomaiset päästivät helmikuussa karkotetun miehen alueelleen, koska hänen mukanaan ei tullut saattajapoliiseja eikä häntä siten voitu passittaa heidän mukanaan takaisin.

Osmanin mielestä karkotettu teki virheen noustessaan jatkolennolle naapurivaltiossa Djiboutissa.

Karkotettu sai käskyn poistua Somalimaasta väliaikaispassillaan heti Etiopiaan, jossa on Suomen suurlähetystö.

Hän sai Osmanin ministeriöstä mukaansa asiakirjan, jossa hänen maassaolonsa todettiin laittomaksi.

Karkotetun asianajaja välitti asiakirjan sekä suomalaisviranomaisille että -viestimille.

Erityisen pöyristyneitä Somalimaan ministeriössä ollaan tavasta, jolla Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorio kommentoi karkotetun saamaa asiakirjaa Helsingin Sanomissa. Siitäkin he lukivat internetistä.

Vuorio arvioi asiakirjan väärennökseksi ja totesi, että "Somaliasta on mahdollista hankkia mitä tahansa asiakirjoja".

"Lausunto osoittaa täydellistä epädiplomaattisuutta ja epätietoisuutta Somalimaasta. Odotamme, että näin korkean tason henkilö ei lausu tällaista", ministeri totesi.

Vuorio ei uutisessa myöskään uskonut miehen karkotusuhkaan Somalimaasta.

"Tämä henkilö [Vuorio] tukee kaaosta ja anarkiaa. Hän rikkoo karkotetun perusihmisoikeuksia", ministeri sanoi.

Ministeriössä oltiin yllättyneitä tiedosta, että karkotettu oleskelee yhä Hargeisassa.

Hänen muukalaispassinsa ei ole enää voimassa. Ministeriö oletti miehen jatkaneen Etiopiaan.

"Teemme hänestä heti etsintäkuulutuksen. Jos poliisi löytää hänet, meidän täytyy harkita toimia. Hänet on ehkä mahdollista palauttaa Somalian puolelle, josta hän voi tulla maata pitkin Somalimaahan, jolloin hänet luokitellaan pakolaiseksi."

Ministeri Osman oli huolissaan miehen selviämisestä.

"Hän on rikollinen. Jos hän jatkaa täällä käyttäytymistään, hän on vaarassa menettää henkensä. Me olemme menettäneet 100 000 ihmistä sisällissodassa. Ehkä Suomi on elänyt rauhassa niin pitkään, että siellä ei ymmärretä, millaista on tulla sota-alueelta."

-----------------

Suomalaiset viranomaiset eivät aio ottaa karkotettua somalimiestä takaisin Suomeen, kuten Somalimaan hallinto toivoisi.

"Asia on osaltamme loppuun käsitelty", toteaa Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorio.

Karkotuspäätöksen teki poliisin esityksestä Maahanmuuttovirasto. Vuorion mukaan palautuksen onnistumisesta on vastuussa poliisi, joka pani karkotuspäätöksen täytäntöön.

"Minulla ei ole siihen mitään kommentoitavaa", Vuorio sanoo.

Sisäministeriön poliisiosaston poliisitarkastaja Per Ehrsten vierittää puolestaan vastuuta pois poliisilta.

"Poliisi vain laittoi täytäntöön muiden tekemän päätöksen", hän sanoo. "Kaveri on nyt siellä ja sillä siisti. Mikään ei sitä muuta."

Ehrstenin käsityksen mukaan karkotetun palautus Somalimaahan sujui ilman ongelmia.

"Olen ymmärtänyt, että hän palasi loppujen lopuksi ihan vapaaehtoisesti Somalimaahan. Siksi olen hieman hämmästellyt myöhempiä vaiheita", poliisitarkastaja sanoo.

Ehrsten ei halua arvioida, miksi Somalimaan viranomaisiin ei oltu etukäteen yhteydessä ja pitäisikö niin tehdä mahdollisissa vastaavissa tilanteissa tulevaisuudessa.

"Poliisi on yleensä yhteydessä sekä läpikulku- että kohdemaan viranomaisiin. En tunne tämän tapauksen yksityiskohtia, joten asialla on turha spekuloida."

Jorma Vuorio on julkisuudessa epäillyt, ettei Somalimaa poista karkotettua alueeltaan.

"Ollaanko häntä todella karkottamassa sieltä? Emme tiedä sitä vieläkään. Meille ei ole tullut virallista tietoa asiasta."

Vuorion mukaan Maahanmuuttovirasto ei ole saanut minkäänlaista yhteydenottoa Somalimaan hallinnolta. Samaa sanoo Ehrsten sisäministeriön poliisiosaston osalta.

Tosin Suomen viranomaisetkaan eivät ole olleet oma-aloitteisesti yhteydessä Somalimaan viranomaisiin. Vuorio myöntää, että yhteistyön aloittaminen voisi olla tarpeellista.

"Nyt olisi hyvä selvittää, voisimmeko tehdä Somalimaan kanssa palautussopimuksen", Vuorio toteaa.

------

YLE Uutiset:

Suomesta Somalimaahan rikosten takia karkotettu somalimies halutaan palauttaa takaisin Suomeen. Somalimaan viranomaisten mukaan Suomi teki karkotuspäätöksen kysymättä heiltä mitään. Suomalaisten mukaan mies on nyt Somalimaassa - " ja sillä siisti".

Helsingin Sanomien haastatteleman Somalimaan ministerin mukaan Suomi ei ollut millään lailla yhteydessä heidän viranomaisiinsa karkotuspäätöksen yhteydessä.

- Emme voi sallia, ettei meille anneta mahdollisuutta tutkia karkotustapauksia etukäteen, kertoo Somaliasta itsenäiseksi julistautuneet Somalimaan paluumuutosta ja jälleenrakennuksesta vastaava ministeri Mohamed Osama lehdelle.

Osaman mielestä suomalaisten yhteydenottojen puute on osoitus suomalamaisten tuntemasta vastenmielisyydestä somaleja kohtaan. Samalla hän vaatii Suomea pyytämään anteeksi tapauksen johdosta ja ottamaan miehen takaisin.

Useista rikoksista tuomittu mies karkotettiin Suomesta Pohjois-Somaliaan, jota pidetään muuta maata turvallisempana.

Miehen karkotuspäätöksen teki poliisin esityksen pohjalta Maahanmuuttovirasto.