lauantai 28. maaliskuuta 2009

Aamulehti: Tampereen yliopiston professori auttoi turvapaikanhakijan piiloon


Aamulehti:
Tampereen yliopiston professori auttoi turvapaikanhakijan piiloon
28.3.2009

Taustaa:

Mediaseuranta:
Maahanmuuttovirasto: Käännytykset on hyväksytty tuomioistuimissa
23.3.2009


Afganistanilainen turvapaikanhakija Ashraf sai pari viikkoa sitten käännytyspäätöksen Suomen viranomaisilta. Ashraf piti päätöksen vuoksi palauttaa viipymättä Kreikkaan. Toisin kävi.

Tampereen yliopiston kasvatustieteiden professori Juha Suoranta osallistui operaatioon, jossa Ashraf siirrettiin Turun vastaanottokeskuksesta salaiseen suojapaikkaan Suomessa. Ashraf oleskelee nyt maassa laittomasti.

Kreikassa kadulle

Suomi on sitoutunut niin sanottuun Dublinin-sopimukseen, jonka mukaan turvapaikkahakemukset käsitellään aina siinä maassa, johon hakija on Euroopan unionin alueella ensimmäisen kerran tullut. Ashrafin tapauksessa se on Kreikka.

Suoranta on ottanut yhteyttä Tampereen evankelisluterilaisiin seurakuntiin Ashrafin siirtämisestä kirkon suojiin. Toistaiseksi neuvottelut ovat kesken. Ashraf on omien papereidensa mukaan 17-vuotias poika, vaikka Kreikan viranomaiset ovat merkinneet hänen iäkseen 18.

Suoranta pitää palautusta Kreikkaan vääränä ratkaisuna, sillä maan turvapaikkojen käsittelyjärjestelmä on ylikuormittunut, ja alaikäiset turvapaikanhakijat voivat päätyä kadulle. Maahanmuuttovirasto jatkaa käännytyksiä Kreikkaan, vaikka virastossakin tiedetään ylikuormituksesta.

Viraston ylijohtajan Jorma Vuorion mukaan perusteeksi hakemuksen käsittelylle Suomessa ei riitä se, että pojalla olisi täällä paremmat oltavat.

- Lait ja moraali ovat kaksi eri asiaa, Suoranta selittää toimiaan.

- Minä en vain voinut pestä käsiäni tässä asiassa.

Professori ei paljasta, missä kaupungissa Ashraf tällä hetkellä asuu. Poika on valittanut käännytyspäätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen.