torstai 19. maaliskuuta 2009

Ilta-Sanomat: Nettirasisti selvisi sakoitta


Ilta-Sanomat:
Nettirasisti selvisi sakoitta
19.3.2009

Afrikkalaisia, muslimeja ja tummaihoisia netin keskustelupalstalla solvannut mies selvisi sakoitta Helsingin käräjäoikeudessa.

Oikeus totesi miehen syylliseksi kansanryhmää vastaan kiihottamiseen. Hänet välttyi silti rangaistukselta, koska rikos oli varsin vähäinen ja teosta on kulunut jo yli kolme vuotta.

Käräjäoikeus määräsi tekstit poistettavaksi internetistä. Lisäksi mies joutuu itse maksamaan 500 euron oikeudenkäyntikulunsa.

53-vuotias mies kirjoitti elo-lokakuussa 2006 viisi kommenttia Kansallismieliselle keskustelupalstalle, joka on Suomen Sisu ry:n jäsenten suosima nettifoorumi. Yhdistys nostatti kohua viime kuntavaaleissa, kun sen jäseniä nousi valtuustoihin eri puolilla Suomea.

Teksteissä muun muassa esitettiin, että tummaihoiset ovat rotunsa takia muita tyhmempiä ja väkivaltaisempia. Mies kutsui heitä toistuvasti "neekereiksi" ja kirjoitti esimerkiksi, että "afrikkalaisten maahanmuutto rapauttaa rodun, kulttuurin, lain ja järjestyksen".

Hän viittasi kirjoituksissaan pääministerin isän Tatu Vanhasen älykkyystutkimukseen ja perussuomalaisten eurovaaliehdokkaaksi hamuavan Jussi Halla-ahon nettisivujen keskusteluihin.

Tuomittu mies on akateemisesti koulutettu, hyvätuloinen ja ammatiltaan ohjelmoija. Hän on perheellinen ja toimii asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Käräjillä hän kiisti syytteen. Miehen asianajajan mukaan syytemääräyksen antanut valtakunnansyyttäjänvirasto "haluaa rajoittaa sananvapautta". Virasto on viime aikoina määrännyt useita syytteitä rasistisesta nettikirjoittelusta.

- Heillä on laaja halu sensuroida. Se on estettävä! asianajaja Kari Silvennoinen jyrisi.