perjantai 6. maaliskuuta 2009

HS: Holmlund: Poliisin näytettävä esimerkkiä rasismin ja syrjinnän torjunnassa


Helsingin Sanomat:
Holmlund: Poliisin näytettävä esimerkkiä rasismin ja syrjinnän torjunnassa
6.3.2009


Sisäasiainministeri Anne Holmlundin (kok) mukaan poliisin on säilytettävä nollatoleranssi suhteessa rasististen rikoksiin ja syrjintään. Holmlund sanoi perjantaina odottavansa poliisin toimivan malliesimerkkinä ihmisten yhdenvertaisessa kohtelussa.

"Luotan siihen, että poliisilla on kykyä ja tahtoa näyttää suuntaa oikeudenmukaisuuden tiellä", Holmlund sanoi poliisin valatilaisuudessa Poliisiammattikorkeakoulussa Tampereella.

Hän kehotti valan vannoneita poliiseja toimimaan niin, että luottamus poliisiin säilyy kaikissa olosuhteissa.

Poliisin toiminta maahanmuuttajayhteisöissä puhjenneiden levottomuuksien selvittämisessä on puhuttanut viime aikoina erityisesti Ruotsissa, missä poliisi on saanut kovaa kritiikkiä rasistisista asenteista.

Suomalaisen yhteiskunnan kansainvälistyminen ja monikulttuurisuus tuovat Holmlundin mukaan sekä mahdollisuuksia että haasteita, jotka ulottuvat kaikkeen kansalais- ja viranomaistoimintaan. Yhteiskuntarauhan säilymisen kannalta jokaisella poliisilla on Holmlundin mukaan ratkaiseva rooli.

"Poliisitoimelta edellytetään tiivistä yhteistyötä kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon, koulutoimen ja pelastustoimen kanssa samanaikaisesti kun yhteistyö entisestään tiivistyy EU-maiden ja lähialueiden kanssa. Toimintaympäristön muutos on suuri haaste, mutta myös erittäin suuri mahdollisuus", Holmlund sanoi.

Samalla sisäministeri totesi, että uusilla poliiseilla on huomattavasti edeltäjiään paremmat mahdollisuudet edetä uralla myös kansainvälisiin tehtäviin.