sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Aamulehti: Turvapaikanhakijat pääsivät pilkkikisaan


Aamulehti:
Turvapaikanhakijat pääsivät pilkkikisaan
22.3.2009


Vehkajärvi lauantaina ei olisi voinut olla upeampi. Aurinko porotti pilvettömältä taivaalta, ja lähes sata hyväntuulista pilkkijää saapui jäälle.

Joukosta erottui Punkalaitumen vastaanottokodin poikaporukka. Nuorukaiset saapuivat viime vuoden lokakuussa Suomeen hakemaan turvapaikkaa. Pilkkikisan järjestäjä LC Punkalaidun kutsui nuoret mukaan ja haasteen otti vastaan 18 poikaa.

Laji oli heille eksoottinen. Omar Ahmed Somaliasta pilkki pari tuntia ahkerasti. Hän kertoo olevansa ensi kertaa sekä jäällä että kalassa.

- Kun viime viikolla meille kerrottiin, että lähdemme kalastamaan, olin innoissani. Heräsin aikaisin tänään, ja olen nauttinut vaikka tämä on ensimmäinen kerta.

Yrittäminen kannatti, sillä Omar nappasi ensimmäisenä porukasta saaliin: reiästä nousi ahvenenpoikanen. Myöhemmin sintin painoksi varmistui 18 grammaa.

Sen sijaan Awara Irakista sai kelpo vonkaleen, 420-grammaisen ahvenen. Se oli koko päivän toiseksi suurin vonkale.

Mahdi Axmed Somaliasta arveli kalojen nukkuvan, koska minkäänlaista elämää ei pilkkireiässä näkynyt.

- Yritän ja yritän kalaa, ei tule iso kala tänään, hän arveli.

Koska nuorukaiset ovat olleet Suomessa puolisen vuotta, he puhuvat vasta vähän suomea. Samoin englantia auttavasti pystyi puhumaan vain muutama. Juttelu sujuikin suomen, englannin ja kansainvälisen elekielen avulla.

Rahel Irakista oli kalastanut ongella tai virvelillä kotimaassaan. Pilkkiminen sujui alussa ihan mallikkaasti, kunnes villahanska tarttui pilkkiin kiinni eikä meinannut millään irrota.

- Kala, tässä minun kala, ei ole kalalla tänään nälkä, hän nauratti heilutellessaan pehmeää saalistaan.

Hiihtoa ja luistelua

Nuoret asuvat Punkalaitumella Spr:n vastaanottokeskuksen ryhmäkodissa. Kaikkiaan turvapaikanhakijoita on nyt 106.

Pakolaisohjaaja Jyrki Riponiemen mukaan nuoret käyvät Punkalaitumella peruskoulua. Viikonloppuisin heille yritetään saada tekemistä, tänä talvena on esimerkiksi hiihdetty ja luisteltu.

Toisaalta Riponiemi muistuttaa, että pojilla on rankka tausta, että he eivät jaksa juuri kuin oleilla ja nukkua.

- Pojille oli outoa tulla jäälle. Varsinkin somaleille oli kummallista, että reiästä tulee vettä. He kuvittelevat, että reikä upottaisi kuin veneen.

Kisaisäntä Jussi Roukko LC Punkalaitumesta kertoo, että pilkkikisan tuotto menee paikalliseen nuorisotyöhön. Oman kunnan nuorten kansainvälistymistä tuetaan maksamalla vaihto-oppilaiden matkat. Yhdistys haluaa auttaa turvapaikanhakijoita kotoutumaan.

Pääpalkinnon taulutelevision voitti Aarne Saarinen Punkalaitumelta.

Fakta: Turvapaikanhakijoita

Punkalaitumella toimii Suomen Punaisen Ristin vastaanottokeskus, jossa on ryhmäkoti, tukiasuntoja ja vastaanottokoti.

Turvapaikanhakijoita on 106, reilut 60 on lapsia ja nuoria. Osa on saapunut maahan ilman vanhempia.

Uusia turvakoteja avaavat Pirkanmaalla Mänttä-Vilppula, Ruovesi ja Urjala.