maanantai 30. maaliskuuta 2009

Iltalehti: Perussuomalaiset tienhaarassa


Iltalehti:
Perussuomalaiset tienhaarassa
30.3.2009


Pääkirjoitus:

Torjumalla Halla-ahon Soini otti etäisyyttä maahanmuuton jyrkkiin arvostelijoihin.

Timo Soinin asettuminen sittenkin ehdolle eurovaaleissa kertoo perussuomalaisten joutuneen samaan tienhaaraan kuin monet aiemmat populistipuolueet. Onko tavoiteltava todellista vaikuttamista ja sen vaatimaa arvostusta? Vai tyydyttävä rajuun purnaamiseen? Miten säilyttää liikkeen yhtenäisyys?

Kilpailijat pitivät Soinia vaarattomana politiikan väriläiskänä perussuomalaisten suosion mataessa parissa prosentissa. Sanavalmis puheenjohtaja itse olisi toki otettu useankin kilpailijan listoille. Nyt hän uhkaa monen puolueen asemaa.

Keskustan ydinalueilla perussuomalaiset ovat elvyttäneet vennamolaisuuden. Samalla he ovat nakertaneet vasemmistopuolueiden kannatusta seuduilla, joilla tehtaiden savupiiput horjuvat.

Kokoomusta perussuomalaiset eivät ole toistaiseksi uhanneet. Tilanne voi muuttua, jos lama vaarantaa kovin monen toimihenkilön ja yrittäjän aseman. Pikkuporvarit olivat Hitlerinkin avainkannattajia 1930-luvun alun lamassa.

Ääriliikkeet oikealla, vasemmalla ja populistisessa dimensiossa ovat yleensä hajonneet nopeasti, jos niillä ei ole ollut karismaattista johtajaa ja selkeää aatetta. Perussuomalaiset ovat tyytyneet toistaiseksi löyhään kriittisyyteen. Laman voittamiseen Soinilla ei ole selkeämpää ohjelmaa kuin oli Urpo Leppäsellä työttömyyden poistamiseen puolessa vuodessa.

Nyt Soini veti rajaa maahanmuuttajien vastustajiin Jussi Halla-ahon saatua syytteen kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Puolue viittasi myös kannatuskorttien epälojaaliin keräämiseen Halla-ahon erilliselle ehdokkuudelle.

Takinkäännöstään huolimatta Soini voi nousta europarlamenttiin ja jopa vetää perässään kristillisdemokraatin. Brysselissä toimimista ei voine kuitenkaan kauan yhdistää puolueen johtamiseen. Soini on vastannut siitä muutoinkin kovin yksin. Uuden käännöksen perusteluja kannattaa miettiä ajoissa.

Erityisen kiintoisaa on Halla-ahon menestys, jos hän lähtee peliin omalla listallaan. Tohtorilta puuttuu vahva koneisto - mutta verkkoviestintä on mullistanut perinteiset kampanjakuviot. Halla-ahon korkea äänimäärä kertoisi, että maahanmuuton ongelmat Suomessa ovat oletettuja pahempia. Niihin kannattaa joka tapauksessa tarttua avoimin mielin - tabuja kaihtaen.